Friday, April 17, 2009

Homemade Instant Pancake Mix with Strawberry Jam & Honey

There's one time, tengok Nigella Express kat channel 707. Tergoda ler pulak ngan mak cik ni punya pancake, infact setiap kali nengok nigella masak pon i tergoda ... macam mudah ya amat! Pulak tu dia mention about making your own Pancake Mix, apa lagi ... wa browse le internet cari resepinya. Bestlah boleh wat sendiri dah. Dan inilah hasil dr my homemade pancake mix. Cuma blueberry syrupnye je yg tak ku buat. Btw, ada sikit 'M' nak wat translation, so terima je la resepi yg tak dialih bahasa ni ye.


HOMEMADE INSTANT PANCAKE MIX
(Source: Nigella Lawson)

Ingredients
Pancake mix:
4 cups all-purpose flour
3 tablespoons baking powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 tablespoons plus 2 teaspoons sugar

Pancake batter:
1 egg
1 cup milk
1 tablespoon melted butter

For the pancake mix:
Mix the above ingredients together and store in a jar.

For the pancake batter:
For each 1 cup pancake mix, add 1 egg, 1 cup milk, and 1 tablespoon melted butter. Do not overmix.

Heat a flat griddle or pan over medium-high heat.
Spoon drops of 1 1/2 to 2 tablespoons of batter onto the hot griddle and when bubbles appear on the surface of the little pancakes, flip them over to make them golden brown on both sides. A minute or so a side should do it.

** Nigella served the pancake with homemade blueberry syrup, but i chose strawberry jam instead (actually mr 'M' dah bertenggek)

Tuesday, April 14, 2009

Sour Cream Coffee Cake

Raya yang lepas, lepas seminggu raya tu memang macam rajin la pulak ber'baking'2 ni. Macam lepas gian sebab tak dan nak wat kuih raya gara-gara pulun keje. Jadi, bila jenguk RNet mailing list feedback dr Mama Ghock http://thebakingstudio.blogspot.com ttg kek ni, tak sabar-sabar rasa nak cuba. Tengok nama kek (Sour Cream & Coffee) pon dah berkenan. Terbayang-bayang rasa kopi & sour cream tu, mmm....

Pastu bila kat rumah, dah memang siap semua barang & resepi kat sebelah ni. Biasa la, belek balik... kot-kot ada barang yg tercicir ke. Tetiba, rasa macam salah print resepi je sbb tak jumpa coffee as one of the ingredient. Apa lagi, tergendala projek. Email kat mama ghock tu tanya balik. Rupa-rupanya mmg betul dah resepi ni. Tapi disebabkan hati tertanya-tanya kenapa kah kek ni ada nama kopi, ku teruskan jugak godek sebiji. Nak pulak aritu baca komen si pemberi resepi tu "This very moist coffee cake recipe was given to me by a friend and it is always a hit!", lagi la dah tak tertanggung kempunan akak ni. It's indeed a yummy cake ... gebu, terasa & wangi bau kayu manis, akan tetapi takde rasa kopi pon kat kek tu. Hhmm... mungkin mat salleh biasa makan kek ni masa minum kopi kot .


SOUR CREAM COFFEE CAKE
(Sumber: reina Mealtimemenus)

1/2 cup butter, softened
1 cup sugar
2 eggs
8 oz. sour cream
1 tsp. vanilla
2 cups all-purpose flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt

Topping (mix all together)
1/3 cup brownsugar
1/4 cup sugar
2 tsp. cinnamon

Layer cake batter, topping, cake batter and end with topping.
Bake at 325 for 40 minutes .

* Kalau telek rupa kek i tu, akan ternampak lah ye, ke tak selarasan surfacenya, ada yg macam berlubang plak skali tengok. I ingat tak perlu nak ratakan atas tu macam kek2 yg lain (dia slowly melt & jadi rata), so i pon biar je la seadanya. Rupa-rupanya sebab toppingnya ada gula, atas tu jadi garing sket & permukaan kek stay seperti yang kita letak.

The Bread & Butter Pudding

I've been trying a few recipes of bread & butter pudding, kebiasaannya bila ada lebihan roti yang dah nak expired. Tapi so far, dalam banyak-banyak cam dah in love with resepi ni. Inilah rupa hasil eksperimen i pada bulan October 2008 yang lepas. Thanks Ms CatLady.


PUDING ROTI
(Sumber: CatLady)

A:
500ml susu segar
8 keping roti

B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung

C:
2 sudu besar kismis hitam

Koyakkan roti & rendam dalam susu 1/2 jam. Kacau & gaul rata bahan B. Masukkan kismis & tuang adunan ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180C sehingga masak.

SOS KASTARD
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula

Masuk semua bahan dlm periuk. Panaskan atas api kecil & masak hingga pekat macam sos.

Saturday, April 11, 2009

Paceri Terung Nyonya

Seumur hidup ni la kali pertama i masak paceri ni. Lepas ramadhan & sambut raya, tekak ni masih tak berapa selera nak makan. Pulak tu naik je keje after raya, kena keje shift petang (2pm - 10pm). Jadi choices of food for dinner... the very the limited. Masa intai-intai blog mat gebu terjumpalah resepi paceri ni... ha elok sgt la tu. Bila tengok bahan-bahannya pon senang, achik pon memberanikan la diri memasaknya utk pertama kalinya. Ni ler rupa lauk bekalan pi ofis aritu, pekena ngan ikan masin pon sodap nih. Samada anda percaya atau tidak, gambar ni di snap masa dlm tren nak ke ofis... hihi...


PACERI TERUNG NYONYA
(Sumber: Cik Mat Gebu)

2 biji terung bulat
1 biji cili merah, belah dua
1 biji cili hijau, belah dua
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
2 camca besar cili kisar
2 1/2 camca besar rempah kari ikan
2 camca besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan santan
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)

Terung dibuang sedikit kulitnya, potong 2 setiap biji dan belah 4 bahagian untuk setiap potongan, rendam dalam air becampur sedikit garam. Satukan bahan kisar halus bersama rempah kari dan cili kisar, kacau rata dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah/putih hiris, kayu manis dan bunga lawang, masak hingga harum. Masukkan bahan2 kisar yang telah dibancuh tadi. Tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
Masukkan garam dan gula (lebih sikit, sebab paceri rasanya manis), kacau rata. Tuang santan dan masukkan asam gelugor. Biar mendidih.
Masukkan terung, cili belah dan kerisik, kacau rata, kecik kan api dan masak hingga terung lembut dan kuah pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan.

* Menurut kata Mat Gebu, ini resepi kaum baba & nyonya.

Friday, April 10, 2009

It's simple, yet delish!

Ini menu breakfast anak-anak & hubby pagi ni. Having a son like Haziq, yg pandai makan buat i merajinkan diri la buat breakfast. Tak sampai hati sometimes tengok muka frust dia bila breakfast roti & kaya je or cream crackers cicah air gara-gara mummy dia yg lambat bangun or kemalasan. So, semalam dok berkira-kira nak buat apa for breakfast arini, so browse ler resepi-resepi yg agak-agak boleh dibuat breakfast & terjumpa la resepi ni kat blog syahani http://syahani.blogspot.com. Picked this because it's simple, yet delish. Senyum lebar haziq bila turun makan tengok pasta ni pagi tadi... "Thank you mummy, masak special tuk abang. Abang suka sangat". Adoiii... tak ke kombang mummy ko ni bang, bab bodek... no 1.

Memang sedap pada tekakku & sempoi betul resepinya. Buatnya pon x sampai 10min dah siap (provided pasta tu dh siap rebus lah ye ). Cuma kesian hafiy, x dpt makan sebab pedas pulak untuk selera dia. I tak pernah beli tuna yg ni, ingatkan tak pedas mana. Tu pon, lada hitam campak sket je takut haziq lak tak tahan. Kalau lebih sket, lebih kick ni. Ingat nak bagi anak dara cik bunga yg sgt minat pasta tu sket, dah siap packing dah pon. Bila dah nak sampai sek agama tadi, si haziq yg pantang nampak food nih & memula kata xmo bawa bekal dah nak pulak. Mmmm alahai, takde rezeki qistina la nampaknya. Asyu jugak yang untung.

PASTA TUNA SIMPLE
(Sumber: Sherene RNet)

1 can tuna cili ayam brand (minyak dibuang)
1 1/2 cup pasta (apa jenis pun, kalau spaghetti, boleh patah 2-3)
4-5 ulas bawang putih (cincang halus)
Olive oil untuk menumis
2-3 keping cheddar cheese slice
2 tbsp grated parmersan cheese
Serbuk lada hitam

1. Rebus pasta sampai masak. Jgn lupa letak minyak/butter n sedikit garam. Masak, toskan dan letak tepi.
2. Buang cili padi dalam tuna cili tu, tapi kalau nak lagi pedas biarkan
3. Tumis bawang putih dalam minyak olive oil, bila dah naik bau, masukkan tuna cili tadi. Tumis 2-3 minit, pas tu masukkan cheese cheddar dan parmesan cheese.
4. Bila cheese dah cair dan mesra bersama tuna, letak sedikit serbuk lada hitam.
5. Bila nak disajikan, gaulkan pasta bersama tuna. Siap!

* Tuna cili ayam brand ni quite pedas. So, if nak bagi anak2 makan, i suggest go for yg mild one.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...