Tuesday, August 31, 2010

Kuih Cara Manis


Buat last 2 weeks over the weekend. Kalau diberi pilihan antara 2 jenis kuih cara, mmg I prefer versi yg manis ni compared yg savoury tu. Normally kalau buat main bancuh2 je macam buat kuih ketayap/dadar dan suka kalau kuih tu lembut2 je. Kali ni saja nak cuba resepi org lain & tertarik plak dgn resepi yg mak lang tayang sbb ada santan.

KUIH CARA MANIS
(Sumber : myresepi.com)

Bahan:
100gm tepung gandum
200ml santan sederhana pekat/susu segar
1 sudu besar jus pandan (mklang guna pandan paste)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
gula sebagai inti

Cara-cara:
1.Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis atau nak mudah masuk dlm blender aje.

2.Panaskan acuan, lengser ngan minyak setiap lubang acuan. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula di atas setiap satu kuih dan tutup acuan dengan penutup periuk, biarkan sebentar

3.Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

Kuih Sagu Bronok


Kuih Sagu for berbuka, satu lagi menu yg dah expired pon ;). Guna resepi kak hanieliza. Manisnya sedang2 aje, I suka ^_^. Resepi k.liza mmg selalunya mudah & x menghampakan. Tengok yg orang lain buat versi kukus tu jadi lawa je sagunya. Next time, kalau rajin la kann... boleh la kukuskan pulak.

SAGU BRONOK
(Sumber: Hanieliza)

Bahan-Bahannya:
1 cawan sagu biji
3 cawan air
1 cawan gula
1/2 biji kelapa parut muda
sedikit garam
pewarna merah
daun pandan [simpulkan]

1. Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya.
2. Masakkan gula dan daun pandan dengan air hingga hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
3. Masukkan sagu serta pewarna merah kacau hingga sagu kembang.
4. Bila sagu kembang angkat dan masukkan dalam loyang. Sejukkan
5. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan garam.
6. Hidangkan.

Kita x masak lauk sebab mak masak lauk burung puyuh. Sedapnyaa... dpt pulak kunyah daun2 kunyit dlm lauk tu.. I like!


Tapi ... no mood to eat rice. So, I makan dgn nasi impit baki buat soto hari tu. Baru puas hirup kuahnya. Thank you to my dear cousin Deeda & hubby yang tolong belikan kat Gemas, Luqman yg tolong salai burung ni & Pak Induk yg tolong bawakan all the way from Melaka ;) Masing-masing berselera makan.

Kerang Tumis Bercili


Lagi menu awal ramadhan. Snap pon nak cepat je kat rumah mak ni. Actually x tau nak masak apa ... balik2 ikan, ayam, daging. Pergi kedai ternampak kerang terus beli sebab teringat Kerang Tumis Bercili Potret Kasih ;) Terus rasa berselera nak berbuka tau ... hihi. Ye lah, satu kelainan cara nak masak kerang, kan/ Anyway mine was a bit dry sbb ada buat something else masa ni, terlupa kat kerang lam kuali. I suka tengok Wana punya yg nampak lembab2 gitu ... her pics masakan pulak selalu je buat I telan air liur. Terima kasih Wana for the recipe! Simple but nice ;)

Resepi Kerang tumis bercili
(Sumber: Wana @ Potret Kasih)

1 kilo kerang
1 labu bawang besar ( dikisar )
3 ulas bawang putih ( dikisar )
1 batang serai ( dikisar )
10 tangkai cili kering ( dikisar )
1 biji tomato (dikisar )
1 cm halia ( dikisar )
sedikit garam, gula secukupnya
serbuk perasa ( jika suka )

Cara penyediaan.
1. Cuci bersih kerang kemudian toskan.
2. Tumiskan bahan kisar hingga berbau harum dan pecah minyak.
3. Sesuaikan rasa garam dan gulanya kemudian masukkan kerang.
4. Boleh masukkan sedikit air jika suka kemudian kacau kerang tadi hingga masak….
5. Bolehlah di angkat dan dihidangkan.

Friday, August 27, 2010

Soto Ayam



Dah masuk 17 hari puasa kita baru nak tayang menu buka hari ke 5... Resepi dari Puan Puti Mazura yang selalu berkongsi resepi masakan Johor, I ambil dari teratak Chetam. Hasilnya, dah tentu la sedap & berbaloi... Macam komen Chetam, sambal kicapnya memang best! Anyway, bergedil tu x ikut pun resepi ni, sdn bhd jer... minta adik yang tolong buat, takut x sempat ;)

SOTO AYAM
(Sumber: Puti Mazura)

A. Sup

1. Satu ekor ayam, direbus di dalam 1.5 liter air dan diangkat, siatkan dagingnya dan masukkan semula tulang ke dalam stok (Note: Ada yang suka goreng dulu ayamnya selepas rebus, sebelum disiat)
2. Satu ekor ayam - rangkanya sahaja, direbus di dalam air yang sama, optional
3. 10 ulas bawang merah kecil, dikisar
4. 10 ulas bawang putih, ditumbuk
5. 2 inci halia muda, ditumbuk
6. 1 inci lengkuas, ditumbuk
7. 2 batang serai, dikisar bersama bawang
8. Satu peket rempah sup Adabi, dibuat pes
9. 3 sudu besar ketumbar (disangrai dan di kisar halus)
10. 20 biji lada hitam, dititik
11. 2 biji buah keras, kalau suka
12. 1.5 liter air, digunakan untuk membuat stok ayam - renih
sekurang-kurangnya satu jam
13. 3 sudu makan minyak masak
14. Gula dan garam

1. Pijarkan minyak
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk/dikisar sehingga terbit bau
3. Masukkan ketumbar dan lada hitam, biarkan sehingga pecah minyak
4. Masukkan pes sup, biarkan sehingga naik bau
5. Masukkan stok ayam (bersama tulang) dan buah keras
6. Didihkan dan sesuaikan gula dan garamnya

B. Pegedil

1. 5 biji kentang kuning, sederhana besar, dihiris dan digoreng hingga empuk, tumbuk
2. ½ cawan udang kering, dibasuh dan digoreng garing
3. ½ cawan hati ayam, digoreng dan dicincang halus
4. 5 ulas bawang merah kecil, digoreng sebentar
5. 3 ulas bawang putih, digoreng sebentar
6. 4 biji cili merah, digoreng sehingga pecah kulit
7. 2 sudu makan ketumbar, disangrai dan ditumbuk
8. 10 biji lada hitam, dititik
9. ½ cawan daun saderi (sup) dan daun bawang (dicampur)
10. Sesudu teh garam (atau lebih jika suka masin) dan sesudu teh gula, secukup rasa
11. 2 biji telur, dipukul
12. 2 cawan minyak untuk menggoreng

1. Tumbuk udang kering bersama bawang merah, cili dan bawang putih
2. Masukkan ke dalam kentang yang telad ditumbuk
3. Masukkan ketumbar, lada hitam, hati ayam, daun saderi (sup) dan bawang
4. Masukkan garam dan gula, gail rata
5. Kepalkan adunan (anggaran dua sudu makan setiap satu), bulat dan leperkan.
6. Masukkan kedalam perti sejuk selama satu jam, untuk mengekalkan bentuknya supaya tidak mudah lerai bila digoreng.
7. Panaskan minyak
8. Salutkan pegedil dengan telur, sehingga rata litupnya dan goreng sehingga berwarna keperangan.

C. Sambal kicap

1. 15 biji cili padi, goreng hingga pecah kulit
2. 6 ulas bawang putih, goreng bersama cili
3. ½ cawan kicap manis
4. 1 biji limau nipis/2 biji limau kasturi
5. 3 sudu makan gula

1. Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
2. Masukkan gula, gesek-gesekkan dengan anak lesung (jangan tumbuk nanti sambal akan jadi pijar)
3. Masukkan kicap dan perahkan limau
4. Kacau rata dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum dihidangkan.

D. Bahan Hidangan

1. Nasi himpit, dipotong dadu
2. Daging ayam (yang direbus - A), disiat-siat
3. Taugeh, dicelur (atau boleh dibasuh sahaja)
4. Suhun, digoreng
5. Bawang goreng
6. Daun saderi (sup) dan daun bawang
7. Limau nipis, dipotong (optional)

1. Letakkan nasi himpit, daging ayam, taugeh dan suhun
2. Curahkan sup
3. Taburkan bawang goreng dan daun
4. Letakkan pegedil dan sambal kicap
5. Perahkan sedikit limau nipis (jika suka)

Dari Azatiesayang ;)


Orang memberi, saya terima... x baik tolak kan ^_^. Terima kasih atie for the thots! Maaf, Ain ambil award je, x buat tag tu. Ingatkan suh mai rumah nak bagi langsir tau. Excited kita tadi... hihi

Tuesday, August 24, 2010

Bebola Kacang Merah dalam Soya


Dessert untuk hari yang sama. Bulan puasa, memang best makan dessert yang manis & sejukkk jer kat tekak. Dah terlanjur buat buah melaka, I buat sket bebola kacang merah ni. Using the same doh for buah melaka (@ our family kat melaka panggil, kuih kelepong ^_^), cuma intinya instead of gula melaka/nisan, I letak inti kacang merah. Then bila nak makan, tuang je air kacang soya either sejuk or suam. This time, I prefer versi soya sejuk.

Cecahan Telur Rebus @ Nam-prik Khai Tom


Menu berbuka hari ke 4 juga. Ni kes nak menghabiskan telur rebus dapat masa cousin buat kenduri akikah anaknya. Menu yg sesuai utk I yg kesuntukan masa...  hai rindu betul nak blogwalking, intai menu buka kawan2, tapi nak buat camana, tup-tup bulan puasa ni la pulak kerja ofis datang bertimbun.

Husband memang suka masakan yg ada rasa masam manis, so memang kena la selera dia utk berbuka ni. Resepi shared by K.Nor juga ;)

CECAHAN TELUR REBUS @ Nam-prik Khai Tom
(Sumber: K.Nor Secubit garam)

2 bj telur rebus
5 - 6 biji cili padi merah dan hijau
2 sudu besar udang kering ~ dicincang kasar
5 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar air limau nipis
2 sudu teh gula pasir

Layur cili api atas frying pan. Carikkan dgn garfu (k.nor hiris2 dgn pisau jer)
Campurkan kesemua bahan2 lain termasuk cili td.
Curahkan atas telur rebus dan sedia dihidangkan.

Salad Terung Grill @ Yum Ma-khuea-yao


Menu iftar hari ke 4. Ni pun kurang seri & rasa sebab takde daun pudina, masak ikut dan je. Tapi still sedap & sungguh membangkitkan selera makan menu simple2 camni di bulan puasa. I pon prefer terung grill dari yang direbus. Resepi skodeng dari dapur K.Nor lagi. Thanks ye kak ;)

Salad Terung Gril @ Yum Ma-khuea-yao
(Sumber: K.Nor Secubit garam)

2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi

Gril atau celur terung hingga lembut. Pd K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2 atau daging.

Friday, August 20, 2010

Nasi Goreng Ayam


Di bulan ramadhan ni, berbuka memang kat rumah mak je sebab anakanda I yg berdua tu kata tak meriah berbuka berempat je kat rumah. Kalau kat rumah mak, ramai ada sbb ada 2 adik yg masih single & 1 famili adik dgn 3 org anaknya yg lebih kurang sebaya my 2 sons yg mmg berbuka kat rumah mak. Jadi biasanya main menu mak dah masak.

Nasi Goreng Ayam ni pernah nampak K.Nor buat, mmg dlm waiting list. Jadi pilihan utk berbuka 2nd day for the kids, senang & cepat.. menu 2 in 1. Resepi copy dr K.Nor yg menurut katanya ambik dr Ika. Terima kasih ye semua ;) termasuk penyumbang resepi asal. Kalau tengok diorang punya lebih menyelerekan. Tapi I buat memang express je, hajat hati memang nak buat kerabu epal ke tapi x sempat dah. Daun ketumbar pon xdan nak beli.

NASI GORENG AYAM
(Sumber Ika)

* 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*
* Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam
serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu
 
Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair

Cara-Caranya:
Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad. Dan sup.

Naseem's Caramel Pudding


Buat puding ni sehari before 1st ramadhan lagi. Hubby's all time favourite ;) Pantang la dia tau ada, kejap2 asyik buka peti sejuk nak makan. Mula-mula kenal puding karamel ni zaman anak dara, mmg x suka langsung sbb yg I rasa tu jenis spongy, byk pakai telur so agak berbau telur bila makan. Then bila dah kahwin & tahu my hubby suka sangat dgn puding ni. I berusaha la nak buat dessert favourite dia tu so cari la resepi versi mat saleh yg kurang guna telur, boleh join dia makan. 

Dulu-dulu guna resepi dr buku Sains Rumah Tangga (SRT) form 3 je. I cuba resepi shared by Mamafami kat fotopages masa dia masih kat Malawi (resepi kawan dia kalau x silap), me & hubby mmg sudah jatuh cinta dgn kesedapannya. Hati tertarik nak cuba sbb resepi ni guna roti & the texture turned out lembut je & sedap sangat. Sejak tu kalau buat puding karamel, mmg stick to this recipe je. My dear husband dah request suh buat lagi ni sbb yang buat baru-baru ni dia x puas makan sbb hafiy dah pandai pulak makan karamel skrg.

NASEEM'S CARAMEL PUDDING
(Sumber: Mamafami) 

Ingredients :
4 cups milk
1/2 tin condensed milk (** too sweet for me so i guna >< 1/5 tin of 525g je)
2 slices of white bread
3 eggs
vanilla essance

Caramel
3/4 cup sugar
(** I added 3 tbsp water)

Method :
1. Boil the milk.
2. Remove from heat and add bread. Leave to cool.
3. Add condensed milk, eggs and vanilla
4. Put in the blender and liquidise.
5. Make caramel with 3/4 cup sugar.
6. Grease the sides of a pyrex bowl with butter. Pour the caramel into the bowl.
7. Pour the milk mixture and steam for about 15 to 20 minutes.

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan 1431


Salam Ramadhan & selamat menjalani ibadah puasa semua. Moga kita semua beroleh lebih keberkatan dari tahun-tahun sebelumnya. Insya Allah..

Tuesday, August 10, 2010

Rich Oreo Choc Brownies



Lama x makan brownies. Jadi I baked ler brownies ni hari Ahad hari tu. Jumpa resepi ni kat blog AlongRoz. Very rich & yummy. Sekejap je licin 1 loyang. Mana taknya yg masing-masing siap bawa bekal gi school & office. Kalau x kerana nak puasa esok dah buat lagi dah ni. I saje guna oreo baru "Ice-cream flavour" tu. Wangi betul bau blueberry & choc masa bakar, tu yang buat budak2 2 orang tu x sabar2 nak makan. Since creamnya tu macam ada mint, bila makan brownies ni macam berangin je mulut ^_^, syok juga. Tapi memang sungguh yummy, chocolatey & minty! Verdict? Tengok je la warnanya yg gelap & teksturnya yg dense itu. Thank you ye Along for the wonderful recipe you shared!

RICH OREO CHOC BROWNIES ~ (Makes 8" sq)
(Source: AlongRoz)


INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter. Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth. Add in chocolate mixture & stir well. Fold in flour mixture until well mixed. Finally fold in Oreos.
3. Bake 170C for 45 min.


Hafiy yg happy nak gi school... sempat lagi dia bergaya, bab melaram no 1. Bayangkan je la, sikat rambut je pon kekadang sikit punya lama & teliti.

Ikan Dalam Taman @ Pla Lui Suan


Hari tu masa ambil resepi Ikan Colek dr blog K.Nor jumpa banyak resepi masakan ikan yg menarik. Ahad lepas, beli ikan siakap teringat la nak cuba resepi yang ni. Pernah nampak ramai gak dah cuba. Selalu kalau siakap, I cuma bakar or stim aje. Bila masak camni, berebut-rebut lak makan. Ikan yg I beli kali ni pulak comel je, Haziq siap komplen x puas makan ikan. Lagi sekali, terima kasih ye K.Nor share resepi ikan yg best ni ;) Menarik juga buat menu berbuka ni.

IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN
(Sumber: K.Nor Secubitgaram)

1 ekor ikan siakap

Bahan2 Sos
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai

Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..

PES CILI SANGAI @ Nam-prik-pow

1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
2 cawan barang putih ~ (1 labu)
2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)

*yg dalam kurungan tu yg k.nor buat, sbb stok udang kering dah nak abis ler.. so kena la pandai2 ejjas bahan2 lain..

Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.

Makaroni Sarada @ Makaroni Salad


Tak larat nak celoteh panjang sbb perut dah kenyang, mata pon dah layu je ni lepas lunch. Ni menu breakfast minggu lepas. Sekali sekala wat salad style jepun ni syok jugak. Resepi menu sihat ni datang dr rumah ros. Cuma I tambah telur rebus (dilecek juga), gherkin (dadu) & lada hitam (tumbuk kasar). Terima kasih ye ros.
Tak dapat lak nak copy resepinya, tak tau ler apa masalah browser ni. Nnt dah ok, kita letak.

Monday, August 9, 2010

Milk Pudding


Puding ni buat hari khamis lepas, lepas balik keje sebab dah x tahan godaan la bila nampak kat blog Kak Rose. Memula dulu nampak K.Nor buat, masih la boleh bersabar dok lam waiting list, tapi bila dah dekat nak puasa ni rasa meronta-ronta lak nak makan ^_^. Alhamdulillah, mmg best. Tak rugi cuba & boleh masuk list dessert bulan puasa ni. Lemak santan berserta rasa pandan, manis pun sedang2 aje... mmg marvellous sangat lah kat tekak. Yeay, puas hatiku. Cuma kejadian puding ni x memenuhi piawai dr segi presentation la, lapisnya menggelungsur pulak. Next time buat akan cuba ikut tips yg K.Nor bagi. Resepi asal dr Gert tapi I copy dr K.Nor. Thank you ladies, kalau ada resepi best lagi kongsi la ye ;).

MILK PUDDING
Source: Gert
Reference: K.Nor

Ingredients:
600 ml water
120 gram sugar
8 gram agar agar powder
3 pandan leaves
300 ml milk
200 ml coconut milk
A few drop of pandan paste

1. In a medium size saucepan bring the water, agar agar power and pandan leaves to boil. Let it boil for 3 minute until agar agar power dissolved.
2. Add in sugar; continue to stir until sugar dissolved. Lastly pour in the milk and coconut milk. Turn down the heat and bring the mixture to a slow simmer. Turn off the heat and remove the pandan leaves.
3. Remove ¾ of the mixture and add in a small drop of pandan paste. Pour into prepared pan or mould. Let it set before pouring the balance of the agar agar (white portion) mixture on top. Let it set and serve cold.

Friday, August 6, 2010

Teh O Limau Berhalia


Dari hari tu dok aim nak buat air ni masa nampak kat blog Wana. Nampak interesting coz I never thot of putting jus limau kasturi dlm teh o halia. It's just well blend, the taste of halia, teh & limau kasturi. Pendek kata memang best lah, kena dgn tekak hubby, hafiy & me. Sampaikan 2 hari berturut2 dok layan air ni sambil tengok citer korea  ^_^. Semalam ni pon sebenarnya requested by hafiy. I preferred version yg suam2 but versi letak ais pon sedap juga! Thank you Wana for sharing such a lovely recipe ^_^. It's so refreshing!

Resepi Jus Halia Limau Kasturi

2 inci halia ( dibuang kulit kemudian di hiris2 )
1 sudu besar jus limau kasturi
1 gelas air panas
1 gelas air sejuk
3 sudu makan gula ( ikut kemanisan yang di ingini )
ais secukupnya.

1. Satukan halia, jus limau kasturi dan gula dalam jug kecil.
2. Tuangkan air panas kedalamnya. Kacau hingga gula larut.
3. Masukan 1 gelas lagi air sejuk. Kacau dan sejukkan seketika.
4. Untuk menghidang, Masukkan hirisan halia tadi dalam gelas bersama ais kemudian tuangkan jus halia tadi.
5. Bolehlah di minum.

Kuih Koci & kenduri ...


Teringat lak time kenduri kat kg last week... tambah2, teringat kat si kuih koci kat atas ni. Hari tu eksyen... makan satu je kes perut dh penuh sumbat macam2 mknn, skrg baru nk menyesal.. dh terlewat lerr. Tapi mmg best kenduri kat kg, semua benda pon gotong royong sampaikan buat kuih koci ni pon dorang buat beramai2. Kalau kat bandar, main order je... pastu siapkan je la duitnya. Tu sbb kenduri kat kg, walaupun biasa2 aje lauknya... tapi tetap sedap sbb dimasak dgn kerjasama & penuh kasih sayang ^_^.


Sambil buat keja, makan. Sambil makan berborak.. kan mesra tu ;)


Mee Rebus, juadah utk yg tolong menolong memasak ... Yg ni pon eksyen aritu, jamah kuah jer. Now rasa meronta2 pulakkss nak makan. Kena request induk buat pulak la nnt balik buka kat kg... hihi.


Ni je lauk yg sempat disnap.. masak cili api daging dgn rebung (permintaan nenek)


Asam pedas, lebih kurang menu wajib kenduri org melaka ;)


Ayam goreng cili


Thursday, August 5, 2010

Asam keping & buahnya


Saja nak berkongsi cerita. Pada yg tak pernah kenal, ini lah dia buah asam yg digunakan buat asam keping ye. Bila balik kampung, ini antara aktiviti yg biasa kami buat >> hiris buah asam untuk buat asam keping sambil borak2 bersama ahli keluarga ;) I suka buat keje ni, sambil berangan jadi tokey asam keping ... hahaha... Satu kepuasan bila tengok asam keping yg dah cukup kering dlm balang. Pokok buah asam ni actually arwah atuk yg tanam. Alhamdulillah, rasanya dah berbelas tahun juga kutip hasilnya, sejak mula berbuah tak pernah putus2 & sejak tu kami memasak menggunakan asam keping hasil buatan sendiri. Sometimes masak lauk lemak cili padi, masuk je buah asam yg fresh ni, lagi best! Disebabkan buahnya yang banyak sentiasa tu & ada yg lalu lalang tepi rumah nenek nampak asam yg berjemur tu, ada la org kampung yg bertanya nak beli asam keping. Bermula dr situ la we all start menjualnya secara kecil-kecilan.

 

Wednesday, August 4, 2010

Kek Chiffon Pandan


Last weekend balik Masjid Tanah sbb nenek buat kenduri sempena nak menyambut ramadhan, so xde aktiviti masak-memasak kat rumah sendiri. Cuma i sempat mencuba satu lagi resepi kek chiffon yg sedap di dapur makcik I kat kg. This time I tried the recipe posted at Yatiememories. Memang sedap tau, tambah 1 lagi koleksi recipe kek chiffon yg sedap! X amik gambar kek belum potong, sebaaabbbb... my cake x menjadi cantik spt Yatie or K.Nor punya. Mine macam terpenyek je lepas I terlangkupkan loyang & cracked kat atasnya, rasanya disebabkan x biasa dgn oven makcik, patutnya I set the oven temperature rendah sket dr yg biasa I buat kat rumah. So, bila tgk kek dh merekah & kaler pon dh cukup perang, terus tutup api. Bila potong baru perasan bhgn atas tu melekit sket, patut lebihkan sket masa bakar. Tapi, kek ni memang best tau!. Thanks to Yatie yang berkongsi resepi ;)

KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : YatieMemories

Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak

Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar

Bahan (A):
Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.

Bahan (B):
Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.

Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.

Tuesday, August 3, 2010

Tumis Tempe


Satu lagi menu berbuka last week. Antara menu tempe favourite I yang paling simple, resepi nenekku Cik Besah. Sepatutnya berkuah sket je tapi yg ni kes nak cepat, dah terlupa terus kering kontang jadinya.

TUMIS TEMPE

4 keping tempe - potong dadu kecil
sejemput ikan bilis
1 batang cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 cawan air
Garam

Tumbuk cili, bwg merah, bwg putih & ikan bilis. Tak perlu sehingga lumat. Tumiskan bahan2 tumbuk tadi hingga wangi, masukkan sedikit garam. Masuk tempe & tuang air. Kacau tempe sekali sekala utk memastikan rasanya sebati. Masak hingga airnya agak kering/berkuah sedikit sahaja.

Monday, August 2, 2010

Teh Halia


Sekarang ni kalau nak minum teh, dah ketagih la balik nak minum teh halia. Sampai si kecik hafiy pon dah ikut suka ;) Ni gara2 puasa last week 2 hari berturut2 tu dok buat teh halia for berbuka. Cara I senang je, rebus serbuk teh dgn halia muda yg diketuk sket. Lepas tu buat la teh macam biasa. Tapi utk rasanya yg lebih ummpphh... I suka minum waktu dia suam2, aroma halia tu wangi je.

Teringat dulu kecik2 masa sekolah rendah dok ngan nenek kat kg di Masjid Tanah, Melaka. Petang2 bila dengar macam bunyi basikal bai roti benggali lalu cepat-cepat turun dgn makcik & adik sambil bawa koleh nak beli air teh o halia & roti bai ni yang best sangat. Teh o halia dia mmg powerr! Panas lak tu. Memang sedap sangat makan dg roti dia tu, ada yg tabur gula, ada yg letak bijan atasnya. Entah la ye, walau pun sekrg ada Lavender, BreadTalk, Bread Story etc... tak setanding la roti bai tu... nak beli, bai tu pun dah xde lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...