Posts

Showing posts from October, 2010

White Gelatin ... with strawberry, chocolate & fruit cocktail topping

Image
Tak leh nak citer panjang, keletihan balik keje & cik abe duk tunggu nak guna lappy plak. Nak translate resepi pon x larat ni. Alhamdulillah ... baru lepas menikmati dessert yg enak ni, elok pulak slps hujan.. mmm, indahnya ;) Sedap je rasa lembut-lembut sejuk, cam makan aiskrim pulak.. tp yg ni lebih creamy & ada cheese ... mmm... syiok habis you. Dessert ni makan memang kena ceduk2 je eh, lembut amat ... tapi I like jenis2 lembut membelai lidah ni ^_^ So kalau nak yg berbentuk sket kena la adjust sukatan gelatin tu ye.
Kami makan dengan 3 topping yg berbeza >> strawberry, choco & fruit cocktail... variety gitu. Anak2 pun suka & excited dok main curah topping segala. Dgn blueberry pon mesti ngam ni. Tapi kan, kalau makan togel gitu pun sedap jugak weiii.. Yang pasti memang menimbunkan lomak yo! Hahaha... awas ya utk mereka yg sedang berdiet.
WHITE GELATIN
Source: Allrecipes

Ingredients:
1 (8 ounce) package cream cheese, softened
1/2 cup white sugar ~ I kurangkan j…

Puding Strawberry

Image
Layan je la puding ni ye. Hati tgh panas ni mmg sedap makan yang sejuk2.Tengah sakit dada ni nak berkata-kata tingat kat anak bujang sulung tika & saat ini. Sabar je la banyak-banyak, boleh dia lupa jawab 1 page soalan exam BM Kefahaman. Bukan xtau, tapi mmg dia x ingat buat ... hai la anak, dah puas pesan ni tau, pagi tadi pesan, semlm pesan, last year pesan, tiap kali ujian pun dh ingatkn. Last few days pun camtu, boleh tertinggal jawap 1 soalan. Kalau salah jawap tu lain cerita... ni lupa nak buat. Tu yg dad dia sudah angin 1 badan ni ;) Kita sebagai ibu yg jadi pemerhati ni pon rasa x syok kan... xtau nak sebelah siapa. Mmg ni la masalah besar dia dr kinder lg, even semua2 class teacher dia ckp yg sama... xtau la apa yg dia khayalkan. Bila kita tanya, dia kata xde apa. I cuma boleh berdoa yg terbaik buat dia. Insya Allah. 
Ok la you all... sebelum I pulak naik angin, mai la kita belek resepi puding  yang I ambil dr Teratak DJ ni ye. Asalnya Puding Blueberry, tapi I tukar tang b…

Sotong Masak Halia

Image
Menu lunch my family hujung minggu hari tu. Malas betul nak keluar gi pasar. Memandangkan dalam fridge ada sotong je maka lepas belek2 buku 50 aneka sotong tu rasa nak cuba resepi yg ni. Saja nak yg simple since Hafiy pon baru je nak baik demam, tekak dia sakit jadi kurang berselera nak makan. Sotong ni pun mmg favourite budak2 ni. Bila nampak je lauk ni, terus nak nasi. Resepi ni simple je..., pengguna halianya sedikit je, jadi I rasa kurang sesuai la nama resepi tuh... hahaha... memandai je eh. Sekali belek nampak cam sotong goreng kunyit, tapi tergoda lak nak cuba sebab ada penggunaan jintan putih tu. Sekali sekala mencari kelainan dalam masakan ... apa salahnya kan ^_^

Sotong Masak Halia
Sumber: Edisi Khas 50 Sotong

600g sotong
1 ulas bawang putih ~ hiris halus
4 ulas bawang merah ~ hiris halus
20g halia ~ hiris halus
5g serbuk kunyit
5g jintan putih
10g cili merah ~ dipotong
10g cili hijau ~ dipotong
10g daun bawang ~ dipotong
100ml air
Garam

Tumis bwg merah, bwg putih, jintan puti…

Aksi kanak-kanak ribena yang terlebih sudah...

Image
Macam ni la gaya budak2 yg terlebih makan satay kot ...


Wan Ahmad Qusairi, anak cik bunga yg ala2 diva ni. Haziq terlindung la pulak ...

aaaaa...

ada sesapa nak booking wat menantu ^_^

Ni plak anak bujang saya ;)

Hafiy control senyum nampak ...

Teh Pudina Lemon

Image
Tak sah la makan kalau xde minuman kan. Ni pula minuman special hari tu. Dah kenyang makan satay & segala macam makanan tu, layan pulak teh ni ... wangi & segar je. Memang biasa pak arab minum teh dgn daun pudina kan, tapi kali ni kita tambah lemon slices utk bg lebih kick! Lebih ummpphhh! As usual, I prefer yg suam-suam ;)

Custard Jelly

Image
Dessert for makan2 malam semalam. Sabtu pagi my sis sms, suh tolong buat dessert utk family makan2 session pada sebelah malamnya. I dapat sms tu masa tgh tengok Hafiy's school concert. So around 2pm balik rumah ... check almari dapur & dessert cik Dayang Jack ni la yang terpilih based on brg2 yg ada  di dapur masa tu. Asalnya, ternampak kat blog K.Nor. Mmm... nak komen lelebih tang rasanya pon x boleh sbb ... uwaaa... tukang buat pon x sempat rasa tau. Tapi sangat la happy bila laku cam goreng pisang panas, jadi tentu la sedap sangat tu kan... sesuai sangat dgn keadaan cuaca panas skrg ni. Actually malam tu I gi kenduri member sekolah yg nak gi haji this coming weekend. Singgah rumah mak nak drop the kids & htr dessert ni. Sempat la makan satay & few other dishes, tapi masa my cousin makan Custard Jelly ni dah x mampu nak layan sbb perut dah agak penuh berangan nak makan lps balik dr rumah kawan I la konon. Balik dr kenduri, masuk dapur tengok bekasnya dah dibasuh pun.…

Jejari Oats

Image
Cookies yang dibuat for Aidilfitri tempohari ;) My fav since last 3 years. I don't mind this year xdpt sambutan sangat pun dr  budak-budak kat rumah ni sebab that means I boleh melantak sorang sepuas-puasnya. Sedap tau (kat tekak I yg suka oat ni la), walaupun rupanya x hensem. Sgt ideal for breakfast yg ringkas & cepat ~ mengenyangkan & healthy.. xde telur lagi. Rasa manis dia pun without the coating (susu + icing sugar) mmg dah ngam. Biasanya I x coat pun... yg ni pun buh make-up sikit sbb nk shooting... bagi naik seri kata org ;P Tahun ni I malas nak shape kan panjang2 bentuk jejari. Nak cepat siap... so I just gelek guna pencanai then potong panjang2, ada la rupa jejari tapi 4 segi.
p/s chik mi... ni ler rupa biskut yg I bg resepi kat u aritu.

JEJARI OATS
Sumber : Cikgu Suria

250g butter
4 oz castor sugar
2 cups roll oats- blend
2 tablespoon coco
2 cups flour

Gelek shape fingers, bake, golek/coat dlm icing sugar+ susu tepung


 Tadi baca newspaper, tengok iklan larangan mer…

Siakap Stim 3 Rasa

Image
Alhamdulillah.. tertunai la hajat hati nak merasa lauk ni utk lunch semalam setelah beberapa kali telan air liur tengok kat dapur secubit garam nun di T'ganu tu. Memang puas hati & akan diulang masak lagi, dan lagi, dan lagi ... insya Allah. Semalam pon habis licin dikerjakan 3 zaaim tu... mcm x cukup jer.
Cuma I stim, exactly mcm resepi >> healthy ler konon ... K.Nor pulak pilih utk goreng ikan tu. Seperti komen K.Nor tang gravy nya tu yg power... w/pun I tak masukkan daun limau purut sbb xde stok. Jadi x kisah la, goreng ke... stim ke ikan tu, hasilnya tetap marvellous. Hilang letih mengemas rumah lepas dpt makan menu yg lazat macam ni youuu ^_^. Ni pun tukang masak sempat snap satu je pic sbb yg 3 org tu dah x sabar2 tunggu tepi meja nak makan. Cemas jer 2 bujang kecik I tu masuk dapur semlm bila terhidu bau lauk yg mengancam ni tau. Ok... ni la dia resepi yg I korek dr dapur secubit garam tu ;P

SIAKAP STIM 3 RASA
Sumber: Norzailina Nordin

Bahan:-
1 ekor ikan siakap - da…

Kuih Buah Rotan

Image
Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^
Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecai…

Puding Jelly Cocktail a.k.a Trifle

Image
Buat utk adik I si Bungamekar tu pula utk breakfast potluck kat ofis dia hari Khamis last week. Seperti biasa... yang I tayang ni, utk kami anak beranak lerr.. Yang ni pon resepi dah berbelas tahun dr ex-officemate yg dah lama juga x jumpa. First time rasa kat rumah mak dia, terus minta resepi. Dulu-dulu... I tak kenal trifle, yg ku tahu... puding jelly cocktail je^_^
PUDING JELLY COCKTAIL @ Trifle
(Sumber: mamafahmifahim @ Nurul Rodziah)

1 cawan tepung kastad *
2 cawan susu cair *
3 cawan air *
2-3 sudu makan gula *
2 kotak jelly Nona (rasberry/strawberry)
2 buku Swiss Roll
1 tin fruit cocktail

Kacau bhn bertanda * di atas api yg perlahan hingga likat. Susun swiss roll yg telah dipotong >< 1 inci dlm bekas. Siram sedikit air dr fruit cocktail ke atas swiss roll utk melembabkannya. Tuang adunan kastad tadi ke atasnya. Biar sejuk sebentar. Susunkan/tabur fruit coctail (yg telah ditapis airnya) ke atas kastad. Akhir sekali tuangkan adunan jelly yg telah dimasak di atas api & seju…

Kek Coklat Kukus

Image
Lama weiii... tak ke udara ^_^. Made this last 2 weeks... my only adik bujang yg order nak bawa as buah tgn open hse rumah member dia. Yang ni, buat utk my kids... biasa la bebudak  2 orang tu, kalau x buat nnt dia tanya pulak. Tapi order last minit kan, kedai brg2 kek pon byk plak tak buka over the weekend. Maka I made do with what I have in my kitchen aje la. Resepi ni dah lebih 10 thn I guna way before mengenali/pandai try2 resepi dr dunia internet. Resepi yang my cousin dapat from her good friend. Terima kasih banyak2 to her friend yg tak pernah I kenal tp sungguh murah hati nak kongsi resepi ni... & of course to you deeda, yg berjaya get the  recipe for me. Ye la those days org lokek sungguh nak kongsi resepi. Thru this recipe la I learnt yg kek coklat yg sedap & moist versi kukus. Ever since then, mmg this is the recipe I guna utk kek coklat kukus... tak mungkin ku berpaling ;)
Kek Coklat Kukus
(Sumber: Kawan Deeda)

2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan koko

Lucky draw Corelle dr TTM Melben...

Image
Baru terperasan TTM Melben tu wat lucky draw ni bila buka blog Izah. Sekali tengok hadiah tu terus rasa nak join gak daa..Nasib baik sempat lagi nak join ni ;) Insya Allah ada rezeki, x kemana kan, kan...x dpt pun xpe, saja nak memeriahkan activity dermawan TTM wat julung2 kalinya. Untung2 tahun-tahun yg mendtg dia buat lagi, kan.


Ok la... ni dia details of the lucky draw entry yg I copy dr sini.

*******************************************************************************
Yieeehaaaa...*sambil lompat keluar*

Berita gumbira untuk andaaa!! *Kalau tak gumbira pun buat2 je la gumbira ye..macam la tak biasa kannn :D*

TTM korang ni dah sampai seru nak buat LUCKY DRAW kat Dapur Malus Domestica hari ini.

Semua yang layak memenuhi syarat2 di jemput untuk menyertai LUCKY DRAW ini.*haku ni kalau bab bagi ayat formal memang lemah*
TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..


TENG TENG TENG!


16 Pc Dinner Set

Click on above image to view full picture!

Product Information :
4 Dinner Plates, 4 B…