Friday, October 29, 2010

White Gelatin ... with strawberry, chocolate & fruit cocktail topping


Tak leh nak citer panjang, keletihan balik keje & cik abe duk tunggu nak guna lappy plak. Nak translate resepi pon x larat ni. Alhamdulillah ... baru lepas menikmati dessert yg enak ni, elok pulak slps hujan.. mmm, indahnya ;) Sedap je rasa lembut-lembut sejuk, cam makan aiskrim pulak.. tp yg ni lebih creamy & ada cheese ... mmm... syiok habis you. Dessert ni makan memang kena ceduk2 je eh, lembut amat ... tapi I like jenis2 lembut membelai lidah ni ^_^ So kalau nak yg berbentuk sket kena la adjust sukatan gelatin tu ye.

Kami makan dengan 3 topping yg berbeza >> strawberry, choco & fruit cocktail... variety gitu. Anak2 pun suka & excited dok main curah topping segala. Dgn blueberry pon mesti ngam ni. Tapi kan, kalau makan togel gitu pun sedap jugak weiii.. Yang pasti memang menimbunkan lomak yo! Hahaha... awas ya utk mereka yg sedang berdiet.

WHITE GELATIN
Source: Allrecipes

Ingredients:
1 (8 ounce) package cream cheese, softened
1/2 cup white sugar ~ I kurangkan jd 1/3 cup
1 (.25 ounce) envelope unflavored gelatin
1/3 cup boiling water
1 cup milk
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon vanilla extract
1 1/2 cups frozen whipped topping, thawed


Directions:
In a medium bowl, beat cream cheese and sugar until smooth and well blended. In a separate bowl, dissolve the gelatin in boiling water. Stir into the cream cheese mixture along with the milk, lemon juice and vanilla. Fold in the whipped topping. Pour into a mold if desired, and refrigerate until set, about 3 hours.

Wednesday, October 27, 2010

Puding Strawberry


Layan je la puding ni ye. Hati tgh panas ni mmg sedap makan yang sejuk2.Tengah sakit dada ni nak berkata-kata tingat kat anak bujang sulung tika & saat ini. Sabar je la banyak-banyak, boleh dia lupa jawab 1 page soalan exam BM Kefahaman. Bukan xtau, tapi mmg dia x ingat buat ... hai la anak, dah puas pesan ni tau, pagi tadi pesan, semlm pesan, last year pesan, tiap kali ujian pun dh ingatkn. Last few days pun camtu, boleh tertinggal jawap 1 soalan. Kalau salah jawap tu lain cerita... ni lupa nak buat. Tu yg dad dia sudah angin 1 badan ni ;) Kita sebagai ibu yg jadi pemerhati ni pon rasa x syok kan... xtau nak sebelah siapa. Mmg ni la masalah besar dia dr kinder lg, even semua2 class teacher dia ckp yg sama... xtau la apa yg dia khayalkan. Bila kita tanya, dia kata xde apa. I cuma boleh berdoa yg terbaik buat dia. Insya Allah. 

Ok la you all... sebelum I pulak naik angin, mai la kita belek resepi puding  yang I ambil dr Teratak DJ ni ye. Asalnya Puding Blueberry, tapi I tukar tang blueberry tu sbb nak menghabiskan stok strawberry filling ni sebelum expire.


Puding Blueberry
Sumber: Dayang Jack

Bahan-bahan :
10 g serbuk agar-agar cap Tiga Ros
1/3 cawan jus / inti bluberi
3/4 cawan gula pasir (-/+)
4 sb susu pekat manis
1 cawan air (250 ml)
2 cawan susu segar (500 ml)
1 sb mentega
2 sb tepung kastard + 2 sb air (dibancuhkan)

Cara-cara :
Satukan air bersama gula dan serbuk agar-agar. Didihkan hingga larut.
Masukkan susu segar dan susu pekat. Kacau sebati.
Masukkan bahan-bahan selebihnya dan kacau lagi hingga kelihatan pekat.
Tuangkan ke dalam bekas besesuaian dan sejukkan terlebih dahulu.
Hiaskan dgn topping blueberry atau fresh blueberries. Sedia untuk dinikmati.

Sotong Masak Halia


Menu lunch my family hujung minggu hari tu. Malas betul nak keluar gi pasar. Memandangkan dalam fridge ada sotong je maka lepas belek2 buku 50 aneka sotong tu rasa nak cuba resepi yg ni. Saja nak yg simple since Hafiy pon baru je nak baik demam, tekak dia sakit jadi kurang berselera nak makan. Sotong ni pun mmg favourite budak2 ni. Bila nampak je lauk ni, terus nak nasi. Resepi ni simple je..., pengguna halianya sedikit je, jadi I rasa kurang sesuai la nama resepi tuh... hahaha... memandai je eh. Sekali belek nampak cam sotong goreng kunyit, tapi tergoda lak nak cuba sebab ada penggunaan jintan putih tu. Sekali sekala mencari kelainan dalam masakan ... apa salahnya kan ^_^


Sotong Masak Halia
Sumber: Edisi Khas 50 Sotong

600g sotong
1 ulas bawang putih ~ hiris halus
4 ulas bawang merah ~ hiris halus
20g halia ~ hiris halus
5g serbuk kunyit
5g jintan putih
10g cili merah ~ dipotong
10g cili hijau ~ dipotong
10g daun bawang ~ dipotong
100ml air
Garam

Tumis bwg merah, bwg putih, jintan putih & halia hingga wangi
Masukkan sotong, serbuk kunyit & sedikit air
Biarkan sehingga masak & masukkan garam secukupnya
Setelah sotong masak, masukkan cili & daun bwg sebagai hiasan.

Aksi kanak-kanak ribena yang terlebih sudah...

Macam ni la gaya budak2 yg terlebih makan satay kot ...


Wan Ahmad Qusairi, anak cik bunga yg ala2 diva ni. Haziq terlindung la pulak ...


aaaaa...


ada sesapa nak booking wat menantu ^_^


Ni plak anak bujang saya ;)


Hafiy control senyum nampak ...


Monday, October 25, 2010

Teh Pudina Lemon


Tak sah la makan kalau xde minuman kan. Ni pula minuman special hari tu. Dah kenyang makan satay & segala macam makanan tu, layan pulak teh ni ... wangi & segar je. Memang biasa pak arab minum teh dgn daun pudina kan, tapi kali ni kita tambah lemon slices utk bg lebih kick! Lebih ummpphhh! As usual, I prefer yg suam-suam ;)

Custard Jelly


Dessert for makan2 malam semalam. Sabtu pagi my sis sms, suh tolong buat dessert utk family makan2 session pada sebelah malamnya. I dapat sms tu masa tgh tengok Hafiy's school concert. So around 2pm balik rumah ... check almari dapur & dessert cik Dayang Jack ni la yang terpilih based on brg2 yg ada  di dapur masa tu. Asalnya, ternampak kat blog K.Nor. Mmm... nak komen lelebih tang rasanya pon x boleh sbb ... uwaaa... tukang buat pon x sempat rasa tau. Tapi sangat la happy bila laku cam goreng pisang panas, jadi tentu la sedap sangat tu kan... sesuai sangat dgn keadaan cuaca panas skrg ni. Actually malam tu I gi kenduri member sekolah yg nak gi haji this coming weekend. Singgah rumah mak nak drop the kids & htr dessert ni. Sempat la makan satay & few other dishes, tapi masa my cousin makan Custard Jelly ni dah x mampu nak layan sbb perut dah agak penuh berangan nak makan lps balik dr rumah kawan I la konon. Balik dr kenduri, masuk dapur tengok bekasnya dah dibasuh pun... tanya adik rupa2nya dah habis...  Mak I pun suka sangat, sampai  cousin I nak tapau bawa balik pun x kesampaian. Maka.. ni je la, gambarnya yang boleh ditayang.  Versi bedah siasat x dpt la nk dirakamkan.

Sib baik my cik abang yg x sempat merasa gak tak tanya/mintak ... kalau x harus kena buatkan malam tu juga ;) Btw, credit to Dayang Jack, the recipe owner.

CUSTARD JELLY 
Sumber: Dayang Jack

Bahan-bahan :
90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan koktel (disejatkan)
1 sk esen vanilla
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional

Cara-cara:
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah2an koktel tadi di atasnya. Ketepikan.
Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
Sejukkan terlebih dahulu

Note: 
Next time buat kena letak dlm bekas2 kecil. Dessert ni kurang presentable if buat bekas besar sbb dia lembut sangat2.


Macam2 menu ada tapi x sempat snap & ni main menu utk malam tu... diimport khas dr Kajang ;)

Thursday, October 21, 2010

Jejari Oats


Cookies yang dibuat for Aidilfitri tempohari ;) My fav since last 3 years. I don't mind this year xdpt sambutan sangat pun dr  budak-budak kat rumah ni sebab that means I boleh melantak sorang sepuas-puasnya. Sedap tau (kat tekak I yg suka oat ni la), walaupun rupanya x hensem. Sgt ideal for breakfast yg ringkas & cepat ~ mengenyangkan & healthy.. xde telur lagi. Rasa manis dia pun without the coating (susu + icing sugar) mmg dah ngam. Biasanya I x coat pun... yg ni pun buh make-up sikit sbb nk shooting... bagi naik seri kata org ;P Tahun ni I malas nak shape kan panjang2 bentuk jejari. Nak cepat siap... so I just gelek guna pencanai then potong panjang2, ada la rupa jejari tapi 4 segi.

p/s chik mi... ni ler rupa biskut yg I bg resepi kat u aritu.


JEJARI OATS
Sumber : Cikgu Suria

250g butter
4 oz castor sugar
2 cups roll oats- blend
2 tablespoon coco
2 cups flour

Gelek shape fingers, bake, golek/coat dlm icing sugar+ susu tepung


 Tadi baca newspaper, tengok iklan larangan merokok... tingat pulak kat bujang sorang yg x g school arini sbb demam & sakit tekak. Dia kata tekak dia berlubang... haishh... camne tu? 


Last weekend keluarga abg ipar I datang rumah. Then after balik dr htr diorang kat Hentian Putra... dlm keta, we had some conversation psl merokok ni... actually Hafiy yg started. Dia ckp dia tegur anak2 kakak ipar I yg 2 org tu ttg bahaya merokok tapi abang berdua tu sengih jer. I & hubby pun nasihatkan dia & Haziq jgn ikut cam dorang tu hisap rokok bila dah besar nanti. Hafiy pun ckp dia x suka pun... tapi dia pelik, why la dah rokok ni bahaya, kerajaan still bagi org jual.... hihi. Yang paling lawaknya, dia siap bg idea, rokok ni patutnya sekotak jual rm100 & dlmnya cuma letak 2 batang. Biar padan muka org yg suka sangat hisap rokok tu...

mmm... I wonder, agak2nya la... kalau harga rokok rm100, masih ramai lagi ke yg nak merokok ye?

Monday, October 18, 2010

Siakap Stim 3 Rasa


Alhamdulillah.. tertunai la hajat hati nak merasa lauk ni utk lunch semalam setelah beberapa kali telan air liur tengok kat dapur secubit garam nun di T'ganu tu. Memang puas hati & akan diulang masak lagi, dan lagi, dan lagi ... insya Allah. Semalam pon habis licin dikerjakan 3 zaaim tu... mcm x cukup jer.

Cuma I stim, exactly mcm resepi >> healthy ler konon ... K.Nor pulak pilih utk goreng ikan tu. Seperti komen K.Nor tang gravy nya tu yg power... w/pun I tak masukkan daun limau purut sbb xde stok. Jadi x kisah la, goreng ke... stim ke ikan tu, hasilnya tetap marvellous. Hilang letih mengemas rumah lepas dpt makan menu yg lazat macam ni youuu ^_^. Ni pun tukang masak sempat snap satu je pic sbb yg 3 org tu dah x sabar2 tunggu tepi meja nak makan. Cemas jer 2 bujang kecik I tu masuk dapur semlm bila terhidu bau lauk yg mengancam ni tau. Ok... ni la dia resepi yg I korek dr dapur secubit garam tu ;P


SIAKAP STIM 3 RASA  
Sumber: Norzailina Nordin

Bahan:-
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut ~ tak letak sbb xde stok
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb sos ikan ~ ain tambah
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
2 camb gula pasir
1 camt kicap manis

Cara Memasak:-
Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
Kukus hinga ikan masak.
Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

Thursday, October 14, 2010

Kuih Buah Rotan


Kuih yang dah lama dibuat, baru sekarang nak tayang ;) Buat ni pun sebab hafiy request .. at last tak dimakannya pun sbb mummy nya ni goreng x rangup ler pulak. Isy... masalah yg serupa dgn ros kat jepun nun. Selain dipanggil buah rotan, ada gak yg menggelar kuih ni, kuih redan or kuih bijan. That day puas I google resepi ni & at last terjumpa kat rumah ros jintan manis ;) Rasanya memang sedap dah ... cuma part goreng tu ada fail sket la. Al-maklum la buat pun masa bulan puasa, bila tengok dah perang je terus angkat. Boleh goreng semula untuk merangupkannya ^_^

Buah Rotan
(Sumber: mesra.net oleh Fatimah Isa)

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.

2. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecair santan sedikit demi sedikit.

3. Kemudian ,uli sehingga menjadi satu doh yang lembut (tambah air jika santan tidak mencukupi) supaya senang untuk dibulat-bulatkan. Adunan yang telah dibentuk hendaklah digaulkan dengan bijan halus dan digoreng dengan minyak yang sederhana panasnya sehingga kuning keemasan.


Nota:
Perlu diingatkan kena goreng dengan minyak sederhana, jangan telalu kuat, supaya bahagian dalam kuih buah rotan ni masak sekata dan rangup apabila di makan dan disarankan buat kecil-kecil, supaya tidak mengambil terlalu banyak masa apabila digoreng nanti.

Monday, October 11, 2010

Puding Jelly Cocktail a.k.a Trifle


Buat utk adik I si Bungamekar tu pula utk breakfast potluck kat ofis dia hari Khamis last week. Seperti biasa... yang I tayang ni, utk kami anak beranak lerr.. Yang ni pon resepi dah berbelas tahun dr ex-officemate yg dah lama juga x jumpa. First time rasa kat rumah mak dia, terus minta resepi. Dulu-dulu... I tak kenal trifle, yg ku tahu... puding jelly cocktail je ^_^

PUDING JELLY COCKTAIL @ Trifle
(Sumber: mamafahmifahim @ Nurul Rodziah)

1 cawan tepung kastad *
2 cawan susu cair *
3 cawan air *
2-3 sudu makan gula *
2 kotak jelly Nona (rasberry/strawberry)
2 buku Swiss Roll
1 tin fruit cocktail

Kacau bhn bertanda * di atas api yg perlahan hingga likat. Susun swiss roll yg telah dipotong >< 1 inci dlm bekas. Siram sedikit air dr fruit cocktail ke atas swiss roll utk melembabkannya. Tuang adunan kastad tadi ke atasnya. Biar sejuk sebentar. Susunkan/tabur fruit coctail (yg telah ditapis airnya) ke atas kastad. Akhir sekali tuangkan adunan jelly yg telah dimasak di atas api & sejukkan.

Kek Coklat Kukus


Lama weiii... tak ke udara ^_^. Made this last 2 weeks... my only adik bujang yg order nak bawa as buah tgn open hse rumah member dia. Yang ni, buat utk my kids... biasa la bebudak  2 orang tu, kalau x buat nnt dia tanya pulak. Tapi order last minit kan, kedai brg2 kek pon byk plak tak buka over the weekend. Maka I made do with what I have in my kitchen aje la. Resepi ni dah lebih 10 thn I guna way before mengenali/pandai try2 resepi dr dunia internet. Resepi yang my cousin dapat from her good friend. Terima kasih banyak2 to her friend yg tak pernah I kenal tp sungguh murah hati nak kongsi resepi ni... & of course to you deeda, yg berjaya get the  recipe for me. Ye la those days org lokek sungguh nak kongsi resepi. Thru this recipe la I learnt yg kek coklat yg sedap & moist versi kukus. Ever since then, mmg this is the recipe I guna utk kek coklat kukus... tak mungkin ku berpaling ;)

Kek Coklat Kukus
(Sumber: Kawan Deeda)

2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan koko
2 sudu teh bikarbonat soda
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan minyak mazola/butter cair
1 cawan susu cair
1 cawan air panas
1 sudu teh garam
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk nescafe/coffee ~ ain tambah

Campur koko, gula, susu cair & minyak/butter dlm periuk & masak atas api sehingga larut. Biar adunan suam sedikit sebelum dimasukkan 3 biji telur yg telah dipukul sedikit. Masukkan tepung yang telah diayak dgn b.powder. Gaul sebati & tuang ke dlm loyang yg dialas kertas. Tutup loyang dgn foil utk mengelak wap air dr memasuki adunan. Kukus 1 - 1 1/2 jam.

Lupa pula, choc ganache tu I guna resepi K.Misleha kalau tak silap.

Choc Ganache
(Sumber: Misleha)

200g whipping cream
300g cooking choc ~ potong kecil2 supaya mudah & cepat larut.

Masak cara double-boil hingga larut. Boleh juga ditambah 1 sudu teh butter utk mengilatkan topping. Biarkan sebentar sebelum dituang ke atas kek.

Sunday, October 3, 2010

Lucky draw Corelle dr TTM Melben...

Baru terperasan TTM Melben tu wat lucky draw ni bila buka blog Izah. Sekali tengok hadiah tu terus rasa nak join gak daa..Nasib baik sempat lagi nak join ni ;) Insya Allah ada rezeki, x kemana kan, kan...x dpt pun xpe, saja nak memeriahkan activity dermawan TTM wat julung2 kalinya. Untung2 tahun-tahun yg mendtg dia buat lagi, kan.


Ok la... ni dia details of the lucky draw entry yg I copy dr sini.

*******************************************************************************
Yieeehaaaa...*sambil lompat keluar*

Berita gumbira untuk andaaa!! *Kalau tak gumbira pun buat2 je la gumbira ye..macam la tak biasa kannn :D*

TTM korang ni dah sampai seru nak buat LUCKY DRAW kat Dapur Malus Domestica hari ini.

Semua yang layak memenuhi syarat2 di jemput untuk menyertai LUCKY DRAW ini.*haku ni kalau bab bagi ayat formal memang lemah*
TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!


INI HADIAHNYERR..


TENG TENG TENG!


16 Pc Dinner Set

Click on above image to view full picture!

Product Information :
4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs
Item Code : 1065856
Weight : 4,275g
Category : Dinnerware
Pattern : Geometric

Product Description
Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant.

Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough. It's microwave, Dishwasher and oven safe.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger.
(InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)

2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.
(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.)

3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda.

Caranya, copy je la entry ni.(1 blog cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)

4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini.

(Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)

5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010).

Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.

6. Pemenang akan dipilih DI SINI.


TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI
TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU

*tak koser feeling2 cam abg karam hahaha*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...