Saturday, January 29, 2011

♥ Chocolate Bottom Banana Square

Tak sempat nak celoteh panjang.. tergoda tgk sana sini, kita pon buat juga la hari khamis baru2 ni. Sedap gak CBBS ni. Ok la, sessi kemas mengemas dah nak mula ni sebab cuti panjang kali ni ... insyaallah kami balik KB, kampung encik hubby. Buat semua selamat bercuti, berhati-hati di jalanraya ye ^_^

Chocolate Bottom Banana Square     
Sumber : anie@NZ
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs

    • Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
    • Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
    • Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond@kacang nibs.
    • Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square


                                                            Tuesday, January 25, 2011

                                                            Ayam Sampah Che Jah


                                                            Salam u all... nak share menu lunch hari ahad hari tu ;),  I namakan Ayam Sampah Che Jah sbb resepi arwah mak mertua yg ku belajar dr abang ipar. Masa baru2 kawin dulu ...dengar nama lauk ni, tertanya2 I apa 'special'nya ... ayam sampah? macamana la rupanya? dalam banyak2 nama, kenapa sampah? Dalam gelak2 abang ipar pon explained... sbb main lebur je semua bahan masuk dlm kuali, terus masak. Lauk ni menurut kata hubby, biasanya antara menu pilihan mak & family dia bila gi berjalan secara konvoi & bawa bekal. Sebab x berkuah, & tahan lama.

                                                            Resepinya ringkas aje - semuanya bahan2 basic yg patut ada kat rumah. Lebih sedap menggunakan kunyit hidup dr yang serbuk. Bila makan, gandingkan dengan sambal belacan & ulam-ulaman sket... dapat nasi panas2 tu memang terangkat lah.. boleh bertambah2 makan ni. At times bila i malas nak buat rendang or kuah kacang, tapi rasa nak makan nasi himpit .. cicah je dgn serdak2/sambal ayam sampah ni, sedap jugak tau.. yg penting, lebihkan sikit la bahan2 tumis tu supaya dpt lebih sambalnya utk cicah nnt.

                                                            Resepi ni asalnya x la pedas pon sbb penggunaan lada merah hidup tu sikit je.. tapi tekak org Melaka cam I ni, x terasa cili sket x sah... maka I tambah 1-2 biji cili padi.

                                                            Ayam Sampah Che Jah

                                                            1/2 ekor ayam (>< 500g) ~ potong & bersihkan
                                                            2 biji bawang besar ~ dikisar
                                                            11/2 inci halia ~dikisar
                                                            1/2 inci kunyit hidup ~ dikisar (guna serbuk kunyit jika tiada)
                                                            1 - 2 biji lada merah ~ dikisar (bergantung kepada kepedasan yg diingini, boleh juga tambah 1-2 biji cili padi)
                                                            Sedikit air & garam
                                                            Sedikit minyak (kuantiti minyak ni cukup sekadar seperti minyak utk menumis sayur goreng)

                                                            Masuk ayam yang dah dibersihkan ke dalam kuali. Masukkan juga bahan-bahan kisar & sedikit air. Masak sehingga kuah kering & ayam empuk. Bila rempah2 dah agak kering, tuangkan sedikit minyak di sekeliling kuali & goreng sebentar. Biarkan garing sedikit & boleh la diangkat & hidangkan.

                                                            Monday, January 24, 2011

                                                            Info: Milo 2kg on promotion @ Carrefour

                                                            Salam u all, thot of sharing this ... I gi shopping barang dapur hari Sabtu kat Carrefour. Sekarang, Milo pack yg 2kg cuma RM26.98, RM4 lebih murah dari Giant (RM30 ++). Tak pasti pulak harga di Tesco.

                                                            Sunday, January 23, 2011

                                                            Ikan Goreng Cili Garam


                                                            Menu lunch yang dimasak awal tahun aritu. Baru now sempat nak share. Simple je, ala2 goreng sambal. Bezanya sbb letak daun limau purut & perahan air limau. Resepi dr majalah Rasa isu Feb 2010. I xde stok jenahak kat rumah, cuma guna ikan tenggiri je tapi hasilnya tetap ummpphh!

                                                            Ikan Goreng Cili Garam
                                                            (Sumber: Rasa Feb '10)

                                                            800g ikan jenahak
                                                            100g tepung ubi kayu
                                                            50g bawang merah ~ kisar
                                                            100g bawang putih ~ kisar
                                                            350g cili merah ~ kisar
                                                            15g daun limau purut ~ dihiris halus
                                                            Garam & gula secukup rasa
                                                            Minyak utk menggoreng & menumis

                                                            Bahan Hiasan:
                                                            Timun,kacang panjang & limau kasturi

                                                            1. Ikan jenahak dibersihkan, disalut tepung ubi kayu & digoreng hingga keperangan. Angkat & ketepikan.
                                                            2. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Perasakan garam & gula & tabur daun limau purut yg telah dihiris tadi.
                                                            3. Tuang sambal di atas ikan yang digoreng tadi. Hiaskan dgn timun, kacang panjang & limau kasturi.

                                                            ♥ Chocolate Marble Cake


                                                            Kek yang dibuat sekali dgn kek pandan tu. Tengah kemaruk mengekek sbb dah lebih sebulan oven x berasap dek ke'bz'ian last year ;) Tergoda dgn resepi kak fida MyR ni sbb resepinya so far yg I cuba memang x pernah mengecewakan. Kek ni memang terasa coklatnya coz guna cooking chocolate. Bila simpan ... esoknya jadi lebih moist... cuma dunno why, part yang plain tu a bit kering. Tapi, dah habis pon keknya kena bedal ... ;)

                                                            Chocolate Marble Cake
                                                            (Sumber: Kak Fida @ MyResepi)

                                                            Bahan-bahan ( loyang 10x7x3 inc. )
                                                            • 250 g mentega
                                                            • 230 g gula halus
                                                            • 4 biji telur - A
                                                            • 260 g tepung naik sendiri - ayak
                                                            • 2 sb susu sejat
                                                            • 1 sk esen vanilla
                                                            • 150 g coklat masakan - dicairkan

                                                            1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan maukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati sambil dimasukkan esen.
                                                            2. Masukkan tepung dan susu dan digaul hingga adunan sebati.Bahagi adunan kepada 2 bahagian dan bubuh coklat cair pada 1 bahagian adunan.
                                                            3. Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang,buat lorekkan jika suka dan bakar pd suhu 170C selama 50-60 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2. 

                                                              Friday, January 21, 2011

                                                              Kek Kelapa Pandan


                                                              Penangan skodeng kat rumah K. Ummi la ni... Sedap la kek ni kat tekak I, kek pandan... among my favorite gak .. sungguh bak kata K. Ummi, lembut, moist membelai lidah .. kalau simpan, esok nya makin moist jadinya. I pun guna kelapa parut je sbb xde stok kelapa kering. 

                                                              KEK KELAPA PANDAN
                                                              Resepi: Cocopandan Cake @ Mat Gebu 

                                                              Bahan A:-
                                                              • 1 cawan susu segar*
                                                              • 1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) - (I guna kelapa muda parut dan tak rendam pun)
                                                              • 125 gm. mentega
                                                              • 1/2 cawan gula halus (gula kastor)
                                                              • 2 kuning telur (gunakan telur gred A)
                                                              • 1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
                                                              • 1 camca teh pandan paste
                                                              Bahan B:-
                                                              • 2 putih telur
                                                              • 1/2 camca teh cream of tartar
                                                              • 1/4 cawan gula halus
                                                              Cara membuatnya:-
                                                              1. Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
                                                              2. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengan cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
                                                              3. Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14 cm x 21 cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam...


                                                              Aktiviti anak-anak : Cuti sekolah Dec 2010

                                                              Cuti sekolah yang lepas we all x bercuti kemana-mana pon sbb I bz dgn kerja, nak cuti panjang pon bos x bagi. Nasib baik my hubby kena habiskan cuti tahunannya ... dapat la melayan budak2 ni beriadah di sekitar bandaraya KL ni. Suka la dorang dapat ber-bowling sakan ...


                                                              Yang ni pulak, hobi baru dorang sekarang ... memang tengah asyik, sampaikan I bawa pergi tesco, my anakanda berdua ni berkasut roda dalam tu tau... isk... semua orang dok pandang, budak Tesco yg berkasut roda tu nampak terus meluncur sebelah anak2 I. Sekali my anakanda yang kecik itu terjatuh daa... aduss...  tersengih2 cam kerang busuk la dia, malu ;) Tapi budak2... xde istilah serik kan... ke mana2 masih kemaruk nak berkaki roda lagi tu...


                                                              Err... kalau ada sesapa yg terserempak dengan 2 org budak berkasut roda kat Tesco Ampang, anakanda2 saya la tu .. hihi

                                                              Thursday, January 20, 2011

                                                              Cekodok Labu

                                                              Hari tu gi kedai beli barang dapur, ternampak labu terus terasa-rasa nak makan cekodok labu. Dah lama x makan ni, buat minum petang ke breakfast memang sedap. 2-3 hari lepas nampak kat blog mokwo ada Apam Labu lak... menarik gak tu. Bab memarut labu utk cekodok ni, anakanda ku yang berdua tu punya kerja.. beria2 nak tolong. Pastu half way thru, both of them surrender ... penat., lenguh tangan la.. macam2. At last kita gak la yg kena siapkan. Resepi cekodok labu ni cara yang biasa kami buat la. Jadi tang sukatan tu agak2 aje, nisbah labu parut dgn tepung tu lebih kurang sama macam nisbah pisang dgn tepung utk buat  cekodok pisang.  Sekali sekala dapat makan ni, memang x sedar kejap je habis sepinggan ^_^

                                                              Cekodok Labu

                                                              1 biji telur
                                                              3 cawan tepung
                                                              Air, gula & garam secukupnya ~ untuk cekodok yg lembut, guna air suam
                                                              1/3 biji labu saiz kecil ~ buang kulit & parut isinya

                                                              Pecah sebiji telur dalam bekas, masukkan tepung, air, gula & garam. Masukkan labu yang diparut tadi. Kacau sebati & boleh la digoreng.


                                                              Ikan Bersos Thai


                                                              Menu tertunda last year ;) Tak sia2 cuba, memang sempoi tapi rasa memang marvellous lah!!!. Aroma & rasa bunga kantan serta limau purut tu memang sungguh membangkit selera. Puas hati memasak bila my 3 heroes enjoy betul makan. Definitely a keeper & akan diulang masak ni. Kita intai2 dr dapur K.Ummi, yang dia cedok dr Cik Mat Gebu.

                                                              Note: Kalau prefer pedas sket, boleh la tambah 3 - 4 biji cili padi.

                                                              IKAN BERSOS THAI
                                                              Resepi : Mat Gebu

                                                              Bahan-Bahannya :-)
                                                              • 1 ekor ikan bawal sederhana besar ~ I guna siakap
                                                              • 1 batang serai, dititik
                                                              • 1 kuntum bunga kantan, dihiris
                                                              • 1 cm lengkuas, dititik
                                                              • 1 cm halia, dititik
                                                              • 3 biji bawang merah, dihiris
                                                              • 2 helai daun limau purut, dihiris
                                                              • 2 camca besar sos ikan
                                                              • 1 1/2 camca besar cuka makan
                                                              • 3 biji cili merah*
                                                              • 2 ulas bawang putih*
                                                              • 1 1/2 camca besar gula*(*ditumbuk hingga lumat)
                                                                I tambah sedikit daun ketumbar
                                                              Cara membuatnya :-)
                                                              1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan jus lemon dan garam 10 minit, cuci kembali dan toskan. Kelar2 ikan, lumur dengan kunyit serbuk dan sedikit garam. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan, alih ke dalam pinggan sesuai.
                                                              2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang hiris, lengkuas dan halia titik hingga harum.
                                                              3. Masukkan bahan tumbuk lumat tadi.
                                                              4. Tambah cuka dan sos ikan, gaul rata dan masukkan serai, hirisan daun limau purut dan hirisan bunga kantan.
                                                              5. Masak hingga pekat dengan api perlahan. Dan tuang sos atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun ketumbar dan hidangkan segera....yumm yumm..

                                                              2010 Christmas deco @ KL shopping malls

                                                              Window shopping menjelang christmast last year ... nice deco everywhere & the kids had so much fun !!!

                                                              @ Mid valley


                                                              @ The Curve


                                                              @ Pavillion

                                                              Wednesday, January 19, 2011

                                                              Warna warni @ I-City

                                                              Selak2 album terjumpa lak gambar ni. Kenangan di I-City Shah Alam, Nov 2010. Memang tempat yg menarik untuk bawa budak2 bersuka ria .. ;) Mak pak budak2 pon apa kurangnya... mengalahkan budak2 ^_^

                                                              Saturday, January 15, 2011

                                                              Coriander wedges

                                                              Ni side dish utk ayam kat bawah tu.  Idea datang masa melawat blog si kucing oren gemuk tu ;) Pun x sempat nak letak dlm pinggan lawa2 before snap. Sejak dah lama x bersiaran ni, idea menulis pun kering lah, macam org mamai bangun tido je. Jadi mai la kita tengok resepinya ye, si kucing x bagi sukatan tepat jadi agak2 jer.

                                                              CORIANDER WEDGES

                                                              ketumbar + jintan ~ kisar
                                                              blackpepper ~ kisar (ain tambah)
                                                              sedikit garam

                                                              Potong kentang, lumurkan dengan mentega dan serbuk ketumbar, renjis sedikit garam, bakar pada suhu 200c selama lebih kurang 45-60-90 minit (rajin²lah cek sendiri tengok warna kentang dah molek). Itu saja!

                                                              Friday, January 14, 2011

                                                              Lemon Garlic Chicken


                                                              Memenuhi request anak bujang sulung si Haziq... yang memang minat sungguh la dgn ayam panggang ;) Resepi ni pun dah a few times buat, tapi baru now sempat nak share. Tu pun budak berdua tu dah ready dgn pinggan x sabar2 nak makan. Terpaksa lah kita snap cepat-cepat terus dr oven jer. Sorry, tgh kemalasan sket nak translate resepi ni

                                                              Lemon Garlic Chicken
                                                              (Sumber: Quick Short Recipe Cookbook)

                                                              4 pieces chicken Maryland (leg quarter)
                                                              80ml (1/3 cup) lemon juice
                                                              4 cloves garlic, crushed
                                                              Some black peppers, crushed
                                                              60g (2 1/4 oz) butter, melted
                                                              1 teaspoon ground paprika


                                                              Place chicken pieces in a non-metal dish.
                                                              1. Combine lemon juice, garlic, butter, paprika and pepper. Pour mixture over chicken. Cover and refrigerate for several hours or overnight.
                                                              2. Preheat oven to 180C. Transfer chicken to a baking dish. Bake, brushing occasionally with lemon mixture, for 1 hour or until chicken is tender and golden brown. Garnish with lemon wedges, if desired.

                                                              It's yummylicious!

                                                              Mee Kering Goreng Tom Yam

                                                              Menu yang berjaya memikat my kids untuk breakfast ^_^. Lebar senyum kalau gorengkan mee yang ala-ala maggi mee nih. Dah a few times gak buat ni. Izah, ni dia resepinya yang akak janji tu ... dapat dr majalah Rasa. Suka sangat resepi macam ni sbb simple jer, pantas & mudah ... xyah nak tumbuk2/blend bawang segala, cukup sekadar dimayang jer. Dan yang penting kat rumah tu ada kiub/pes tomyam ... Sesuai sangat di waktu express buat ibu2 yang bekerja mcm saya ;).

                                                              Mee Kering Goreng Tom Yam
                                                              (Sumber: Rasa Feb '10)

                                                              200g mee kering/mi segera ~ dicelur/direndam sebentar
                                                              50g udang kecil
                                                              5 - 6 biji fishball (I tambah)
                                                              3 biji bawang merah ~ dimayang
                                                              2 ulas bawang putih ~ dimayang
                                                              1 kiub perencah tomyam (I prefer guna pes)
                                                              1 sudu makan sos cili
                                                              1 sudu makan sos tomato
                                                              1 sudu makan kicap pekat
                                                              Garam & gula secukup rasa

                                                              1. Panaskan sedikit minyak & tumis bawang merah & bawang putih hingga kekuningan.
                                                              2. Masukkan kiub/pes tomyam, udang, sos cili, sos tomato dan sedikit kicap. Kacau rata.
                                                              3. Perasakan dgn garam & gula secukupnya.
                                                              4. Masukkan mi & gaul rata. Angkat & tabur bawang goreng di atasnya.

                                                              Jemput makan ;)

                                                              Ni dia rupa mee kering yang belum digoreng tu, produk buatan muslim, dijamin halal & suci. Insya Allah. First time cuba, alhamdulillah sedap. Ternampak di ruang legar tingkat bawah masjid shah alam, masa berhenti solat maghrib kat sana.

                                                              Our lunch @ home ... one of those days.. in 2010


                                                              Asam Rebus: Hafiy's favorite sekrg ni - sgtlah dia suka menghirup kuahnya.

                                                               Lawannya:


                                                              Telur Dadar Cencaluk


                                                              & Sambal tempoyak ...

                                                              Menu yg sempoi, makan dgn nasi panas2.. nikmat sungguh, tersandar kekenyangan. Kena pulak tiupan angin sepoi2 bahasa, memang lena diulit intan la lepas tu gamaknya.

                                                               & the fruits ...






                                                              Haziq @ penyampaian hadiah SRA

                                                              Sekitar penyampaian hadiah Haziq di SRA - kelas 2 Ali, 2010

                                                              with cheeky hafiy... entah apa yg dia excited sangat.

                                                              Haziq & frens .. 


                                                              Alhamdulillah ... semoga menjadi hambaNya yang soleh ye bang, dunia akhirat ;)


                                                              Haziq yg bijak bergaya .. this pose dia yg suggest tau :)
                                                              Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...