Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Fruit Cake ... our family all time favourite ;)

Lama x buat fruit cake. It's my family favourite cake!! Always... ;)  Bila teringat nak makan, mak selalu request suh buat. Every time buat .. x pernah nya boleh last long ... x sampai 2 weeks mesti dah habis. Got the chance to bake this cake masa cuti hari Rabu hari tu ... hari kita masak Ayam Sticky. Alang-alang dah buat, buat 3 biji terus.. jenuh le mengukus .. haha. Tamak punya pasal. 1 cake for me, 1 for my mum & 1 for majlis tunang my cousin Alia this coming 2nd April. Dak Za'aim kecik tu, nampak kek baru keluar dr pengukus, dah x sabar2 nak terkam.  Bau butter cap tong tu memang menggamit sungguh la. Lupa segala lemak yg bakal menempek tu. I usik dia, to have this cake at its best, kena la simpan dulu ... at least for 7 days. Termenung jap dia .. sengih2 dia jawab, Hafiy boleh tunggu 2 hari je mummy ... ;P Tapi x sampai 2 hari dah mintak mummy potong utk dia ... >_<

Resepi Norazie ni memang favourite I bila wat Fruit Cake sejak kenal RNet. Aishhh .. sedap sanga…

Kids & their exams ...

Before school break hari tu, my kids had taken their 1st exam for this year. Dak za'aim kecik  yg kiasu tu, bila tanya .. as usual .. result lom keluar dgn confidentnya,  kata dia boleh dapat 100% n dapat no 1. Yang abangnya pulak, kurang confident ... mcm selalu gak la, bila org tanya .. abang rasa boleh buat, xtau la.. insya allah kot.

Kertas exam BM dak za'aim kecik tu .. hari tu dia kata sempat check kertas exam 5x lagi ... ntah la. Tengok la tu, sempat kaler-kaler lagi ... I x tahan sampai tergelak sorang tengok ulat beluncas tu pakai lipstick >_< Alhamdulillah la, mmg betul dia dpt all 100% utk semua papers dia except for 1  yg dpt 95% & he got 1st place dlm kelas. (Good job ;) ... Hopefully, not just this round ye dik!) Berlagak la dia dgn gaya angkat2 keningnya tu, balik tunjuk kertas2 exam tu ..

Yang ni, dak abang punya paper Math ... arghh... yg sorang ni mmg selalu wat we all sakit dada .. dr standard 1 lg tau, everytime exam mesti ada la soalan2 yg dia bole…

Pusing-pusing Bandar Hilir, Melaka

Pusing-pusing ... minyak habis segelen. ^_^ Ni program cuti sekolah hari tu. My ninjas balik kg. Hari Jumaat tu, hubby & I cuti balik kg nak ambil dorang. Haziq request nak gi Muzium sekitar bandar Melaka. Not sure siapa yg bg dia idea nak ke muzium ni ... puas dok bagi option lain ... zoo melaka la, taman buaya .. muzium gak yg dia teringin nak pegi. 

Payah nor nak cari parking, we just parked dekat2 jln area Jonker Walk, nasib.. x dapat surat cinta ...

On the way nak ke Bangunan Stadthuys tu, singgah pekena cendol sat ... 

The kids enjoying their cendol ... next to us, ada couple cikgu pakcik makcik dr Ipoh kalau x silap, rajin melayan .. dok bagi teka-teki kat bebudak ni. Tersengih-sengih le masing-masing sbb tak tau jawab.
i
Sambil makan, tengok bot yg lalu tepi sungai ... kalau malam lagi cantik, meriah dgn lampu. Habis makan cendol, we headed straight to Muzium Samudera. I guess ... teringat kat kapal ni la, punca Haziq sibuk sgt nak masuk muzium. Curious kot nak tau, apa ad…

Ayam Madu Sticky

Ni menu hari rabu lepas utk lunch kanak-kanak ribena kat rumah tu. Dah lama dok jeling-jeling ayam sticky ni .. hari tu buat nasi ayam, saja la tukar selera buat ayam sticky  ni pulak. Suka pulak budak-budak tu layan nasi ayam dengan ayam mcm ni ... tak habis-habis dok puji & suruh buat lagi. Tq Hana. Tuan punya resepi dah selamat pon sampai Malaysia rasanya. 
RESEPI AYAM MADU STICKY source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil2 inci halia muda - parut5 ulas bawang putih - ketuk2 sudu besar kicap pekat manis1 sudu besar sos tiram2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua21 sudu besar sos cili dan sos tomato3-4 sudu besar madu1/2 sk lada hitam1/4 cawan airgaram jika perluCara-cara
Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan sup…

Eli & Jone ... Sah??

Macam lama lak x lalu sini ... haha... tanda-tanda bz days bakal bermula la ni .. huhu .. Belek-belek pics, tingat lak pasal wedding mek Eli & Jone kat KB masa CNY hari tu. Majlis akad nikahnya berlangsung di Masjid Telipot jam 10am, 3 Feb 2011. Takut lewat lak bersiap & mengelak kan kami jadi tarzan terjerit-jerit pagi-pagi .. hubby & I decided just the 2 of us je pergi, biar anak2 nyamuk 2 org tu tidur jer kat rumah. 

Alhamdulillah ... dgn sekali lafaz, Eli @ Wan Rahmatul Amali selamat diijabkabulkan dengan  Hasmizol ,  kali ni gabungan Perlis - Kelantan okay ;)
I pulak rasa sebak masa tengok Eli nangis ni, nearly nak tangkap leleh gak, nasib baik sedar diri ... haha ... maklum la pernah melalui ..

Lepas selesai akad nikah selesai ... terus we all bergegas balik nak ambil budak 2 org tu. My hubby pon kejutkan diorg & Hafiy yg terjaga dulu. Dalam pisat-pisat bangun tu, tengok we all dah bersiap, the 1st ayat yg keluar dr mulut dia .. "Sah dad?" ...

haha …

Kembong Goreng Sambal Tempoyak

Gara-gara kak Anim ler ni ... hihi. Actually lama benar dah simpan resepi ni nak cuba, dari zaman si empunya resepi tayang kat blog dia lagi tu... tak gak cuba2nya, terlupa la .. x cukup bahan la. Sampai la hari ahad aritu, tetiba teringat menu kakak tu kan.... terus la kita buat gak.  Sedap nih, kalau buh daun kunyit lagi syok. Hari tu nak bubuh xde stok pulak. Lauk macam ni, xperlu lauk lain dah, tambah ulam-ulaman je pon dah cukup . Janji nasi panas-panas... memang terangkat ler ^_^. Tak leh citer panjang, byk kerja nak buat nih ... peminat2 tempoyak memang harus la mencuba resepi Cik Mat Gebu ni ye ;P
Kembong Goreng Sambal Tempoyak
(Sumber: Mat Gebu)

BAHAN-BAHANNYA :-) 3 ekor ikan kembong hijau (boleh guna apa2 jenis ikan berdaging) 1 helai daun kunyit, hiris halus 2 batang serai, hiris serong, kasar 5 biji bawang merah* 1 biji kecil bawang besar* 2 ulas bawang putih* 1 inci kunyit hidup* 25 biji cili padi siam merah* 1 camca besar penuh tempoyak 3 keping asam gelugor Garam dan gula secukup ra…

Kek Lemon

Buah tangan bawa balik ke kampung nak menjemput my ninjas. Kes nak cepat, malas nak beli lemon takut terlepas last episode drama Korea The President, I opt the lemon juice & zest dengan lemon curd & susu jer. Berbalik kpd citer The President tu, finally result of the election berpihak kpd Jang Ijun ... yeay!!! after all the sacrifice, sweat & tears ... yang I frust sket... semua yg bekerja menjayakan kemenangan Ijun tu, quit & x nak ikut dia ke Blue House.. yup, they all have their reasons, tapi sian Ijun, masuk ofis baru, sunyi je .. :( At least dlm Big Thing bila Seo Hyrim ends her term, she lives a better life ... 
Kek Lemon

250g butter
235g gula
240g tepung
4 biji telur Gred B
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh parutan kulit lemon ~ xde, xletak, ganti dgn 3 sudu makan lemon curd
1 cawan jus lemon ~ xde lemon, gantikan 3/4 cwn susu

Mula-mula pukul butter dengan gula sampai kembang.
Kemudian masukkan telur satu-satu sampai kembang dengan high speed.
Kemudian …

Lemon Curd Cheesecake

Sunyi je rumah I minggu ni coz my 2 ninjas not around. Sudah kami hantar ke kem motipbasi  kat kg bersama-sama mak & atuknya hari Ahad hari tu... :) So, tiap-tiap mlm call masjid Tanah, nak melepas rindu. Cheese cake ni dah lama nak buat lepas buat lemon curd aritu. Tapi asyik la postpone sbb kena potong queue dgn resepi2 lain. Sedap I tell u ... makan sambil-sambil layan fb & tengok tv ... memang syiokk habis la... x sedar  dah habis 2 potong >_< Thank you again to my old skool fren .. Linda, yg introduced me to this wonderful recipe ;)  
By the way.. for the crust tu, I x guna graham cracker ye, xtau mana nak cari. So ganti dgn biskut marie + cornflakes - blend. Selalunya guna oreo atau digestive jer.
Lemon Curd Cheesecake
Adapted from Susan Spungen's Recipes: A Collection for the Modern Cook
Servings: Serves 10–12 Ingredients 1/2 cup lemon juice6 egg yolks1 cup sugar4 teaspoon freshly grated lemon zest8 tablespoons (1 stick) cold unsalted butter , cut into pieces1 1/4…

Daifuku & Ichigo Daifuku

Dari semalam dok pikir ... di kala Jepun dilanda tsunami, i lak rancak dok wat Japanese food kat sini. Tu yang nak letak entry ni dok tertangguh jer. Syukur alhamdulillah kita kat Malaysia ni tak mengalami bencana yang sedemikian rupa. Tak dapat nak bayangkan macamana la ketakutan mereka2 yg berada di sana. Actually mochi ni buat pada hari yg sama buat sushi, request dr my sister la >> Cik Wa. According to her dah serupa rasanya macam yg dia makan before (imported from Japan - adik lelaki I bawa balik). Katanya lagi, that day dia makan, yg sejuk2 from fridge pon best gak. Jadi I try ler letak dlm fridge, then bila nak makan, keras la pulak kuih tu, dah dibiarkan sejuk kat luar pun x lembut2. Mmm... nak kena menuntut dengan org nihon la gamaknya ni.

Anyway... selepas dah merasa daifuku buatan sendiri ni, mmg I jatuh cinta lak dgn rasanya .. especially the one with strawberry (Ichigo) ... best! Patut la Cik Wa suka sangat. Texture kuih Jepun ni liat2 sket macam buah melaka (patut p…

Our Sushi Feast ...

Another round of sushi @ home, semlm. My sis yg kat Sabak Bernam tu nampak my sushi pics on fb. Dah terliur pulak, nak juga. Anakanda I yg berdua tu pon masih lagi belum jemu dgn sushi. So buat sushi lagi la I, kali ni sama2 dgn my sista, Cik Wa. Since she willingly helped out, I took the chance to try out a few types of sushi ler. Bila lagi kan. Yg atas tu, makizushi.

Cik Wa's favourite ... the Onigiri with tuna filling ;)

Inside-Out California Rolls ... yang agak comot ... tapi sedap sebab ada Ebikko ... berjaya gak cari ^_^.

Well I guess we had enuff of sushi for the time being ... sbbnya, semalam Hafiy bila bangun after his afternoon nap .. tetiba nangis kata dia mimpi sushi ... pelik la pulak I, pasal lak mimpi sushi leh sampai nangis. I yg mulanya nak gelak terpaksa tahan jer bila tengok mukanya yg sedih mencebik. Bila tanya apa  kisah mimpinya tu, dia kata xtau nak cerita camana.

Dinner @ d'Templer, Taman Melati

Kejadian 2 minggu lepas ... teruja dgn status fb seorg kawan, so bila mr hubby tanya mana nak makan ... I suggested this place. A chinese muslim restaurant. Food was really nice. Ambience ok. But the price, I don't like ... mahal la pada saya sbb semua dish kami ambil small portion je. I makan sushi kat kedai pon x mahal camni ... huhu .. x tau la if that's the standard  set for a chinese muslim restaurant ..

We had Sizzling Squid (S size)

Sambal Udang Petai (S)

Crispy Mango Fried Chicken (S)
Sizzling Black Pepper Squid (S) - tak sempat nak snap

1 plate of 3 pieces Siew Mai

1 plate of 3 pieces Prawn Dumpling
4 juice + nasi utk 4 org
Total: RM 110
Bila teringatkan kesedapannya, rasa nak pergi lagi. Tapi kalau ku kenang2kan harga nya ... harus ku fikir 10x .. huhu

California Rolls

Finally, we had our homemade sushi for dinner last nite ;) Thanks Hana for the recipe. The kids were excited watching mummy making sushi ... ;P Ada macam2 rupa sushi ni, yang ni dipanggil California Rolls. Lain kali kita roll cara lain pulak ^_^.
I introduced sushi to the kids & hubby early last year ... we had it @ Sushi Zanmai  at The Gardens. Sekali dorang suka pulak and keep asking bila nak pegi lagi. Bila bawa 2nd round, tanya pulak when next. Hoho... pengsan la I kalau every month nak makan sushi. Maka harus la belajar buat gak kan ... save budget sket. Memang puas hati la makan bila buat sendiri ni. Cuma kalau nak makan yg octopus, salmon roe or yg sewaktu dgnnya tu, nak mencari bahan mentahnya tu yang payah sket ... ada rezeki dpt la buat sendiri kat rumah juga. 
I belajar nak roll tu dr you tube jer. Actually, x confident memula nak roll sbb peralatan x cukup .. bamboo mat xde. Nekad je ni, sebab tgh rajin kan... Alhamdulillah, berjaya juga walaupun guna plastik je nak roll…