Wednesday, June 29, 2011

Lunch treat @ Restoran Cheng Ho


It was Sunday .. The day after we came back from Ipoh ... and it was Father's day ... June 19th.  I was just so lazy to cook our lunch ... letih konon balik berjalan2 .. bila hubby kata he wanted to treat us somewhere special, I suggested Cheng Ho sbb we've never been there before. I pernah google & found good reviews about this place. 

The kids were really excited when I told them the restaurant belongs to singer Amy AF9 Principal. Haziq beriya-iya ingat dia boleh jumpa Amy Search tu. We chose the Father's Day Special Set menu as most of the dishes dlm set ni yg I dah plan nak makan :-) Overall we were truly satisfied but if I were to compare this restaurant with D'Templer, the later serves much tastier dishes. Ok, let see what we had that day ...


Shark fins soup - truly nice!


Hubby ... enjoying the soup. Thanks dear, the kids & I had a great time here (^_^)


Buttered Prawn ... so - so jer .. udang x fresh lah, kering & not juicy!


Siakap Stim Ala Nyonya ... yg ni highly recommended, it really tickle our taste bud ... sedap sgt! sampai I rasa nak cari resepinya (>_<)


Sizzling Beef ... it was just delicious, the kids love it! daging very tender & juicy. gravy nya pon best!


Crab with Salted Egg yolk ... hubby said yg I masak tasted far much better as this one manis sket & x terasa telur masin tu.


Egg Foo Yong ... yang ni nampak biasa jer tapi rasa dia sedap .. kena cari resepi ni :-)

Kalau teringin nak ke sini, here's the address (located not far from Wangsa Walk Shopping Mall):
15 & 17G, Jalan Wangsa Delima 10, Block 3B D’Wangsa, Wangsa Maju, Kuala Lumpur, Malaysia


Puding Keju


Dah lama teringin nak buat puding ni ... dr masa Along Roz dok tayang lagi. Sebab x cukup bahan, last2 terlupa ... sampai la ternampak K.Nor buat baru la teringat. Sebab musabab lain yg menguja kan I ialah excited nak pakai mold agar2/puding tupperware yg lama mengidam nak beli tp dah kehabisan stok hari tu ... hehe ..

PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm acuan.

Sunday, June 26, 2011

Nasi Lemak Hujan Panas


The kids lunch menu on Tuesday. I was on leave that day menguruskan budak-budak sbb Mak ke hospital. Terpikat tengok nasi ni kat blog Mama Hawa. Cantik sungguh kaler nasi dia. Mine was a bit dull sebab I takut bermain kaler terlampau terang sgt. I ikut style mama ... gandingkan dgn Ayam Negro .. mmg superb lah! Thank you ma .. ^_^ Thanks gak kat E-na yg mencetuskan idea utk nasi ni. Budak-budak kat rumah ni excited sungguh nak makan nasi kaler2 ni tau.


Resepi Nasi Lemak Hujan Panas
Sumber: Ena- Lovely Kitchen
Bahan-bahan :
  • 500g beras (e-na campur 1:1 beras jepun dan beras thai)
  • 200ml santan pekat
  • 500ml air
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1/2 inci halia (di hiris 4)
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 1 ulas bawang putih ( dihiris nipis)
  • 1 helai daun pandan
  • Beberapa titik pewarna hijau, merah dan kuning
Cara Memasaknya :
  1. Beras di bersihkan. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker kecuali pewarna.
  2. Masak nasi seperti biasa.
  3. Kacau beras sebelum kering supaya santan sebati dengan nasi.
  4. Apabila nasi telah kering, 5 minit yang terakhir sebelum nasi masak buatkan 3 lubang.
  5. Titikkan 3 warna yang berbeza pada setiap lubang. Dalam 2-3 titik untuk setiap warna.
  6. Gaul warna di sekeling lubang sahaja. Jangan bercampur dengan warna lain nanti hasilnya tidak cantik. Tutup rice cooker dan biarkan nasi masak.
  7. Selepas 2 minit nasi masak baru gaul keseluruhan nasi.
 TIPS MENDAPATKAN WARNA NASI YANG SEKATA CANTIK.
  • Jangan gaul semua warna semasa nasi belum masak. Air yang belum betul2 kering akan menyebabkan warna bercampur
 Note to myself:
Next time boleh guna 300ml santan pekat sbb I suka nasi lemak yg lebih lemak sket.

Friday, June 24, 2011

Mee Rebus Ramli


Masa naik cab nak ke hotel tu sempat tanya pakcik tu food yg sedap kat pekan Ipoh & he suggested Mee Rebus Ramli. Bila citer kat hubby, dia pon cakap org2 ofis dia recommend kedai ni gak. Lepas puas pusing 2-3 round, stop tanya org, baru ler jumpa kedai en Ramli ni. Sedap, puas hati dgn rasa mee rebus dia eventho i rasa a bit manis. Masa we all makan, ramai gak org yg dtg sini w/pun masa tu dah pukul 3 lebih. 


Haziq & Hafiy had Nasi Ayam. Not bad ... tapi sup nasi ayam tu I kurang suka sbb mcm byk rasa perencah kiub maggi/sewaktunya. Overall ... menu kat kedai ni sedap la. Tak caya? Nampak x ekspresi mulut Haziq kat atas tu? haha... suka betul dia ni bila suh posing dgn food. Kalau sampai Ipoh lagi, boleh dtg sini lagi. Selain dr mee rebus & nasi ayam, ada juga laksa, nasi lemak, mee/bihun/kue teow sup, chicken chop & lamb chop. Si Haziq siap cakap nak dinner kat sini lak mlm tu sebab tergoda tgk gambar lamb chop tu.



Thursday, June 23, 2011

Their Thomas ride to Ipoh


It was a 2 1/2 hours journey. At first both of them mmg well behaved. They were pretty occupied with the cross puzzle books that I bought earlier. Lega I. Tapi x sampai 1/2 hour the small one started complaining pening kepala bagai ... xmo dah buat puzzle tu. Abang pon tersengih-sengih tanda nak menurut adik nya la. Lepas tu letih la melayan dorang yg asyik dok ulang pi toilet & tanya bila nak sampai. We reached Ipoh train station at 2.30pm. En suami lost his phone that day, xtau how to contact him ... the kids pon dah kelaparan, kami naik cab je ke Hotel Impiana. Masa dlm cab he called from hotel ... rupanya meeting dia habis awal hari tu. Ishh .. kalau x save duit I RM15 bayar tambang teksi yg x sampai pon 10 min tu.


Wednesday, June 22, 2011

Our breakfast @ McD KL Sentral


Last Friday my kids ponteng school ... dgn keizinan kami ^_^  just because my darling ajak we all ke Ipoh ikut dia outstation. Pantang org ajak kan, mesti la nak ikut. Lagi pun we all memang x pernah sampai lagi pekan Ipoh ni. The kids were so excited lebih2 lagi bila tau dpt naik train (ETS). Tq kat atuk yg tolong hantar kami ke lrt station. Tak sempat kat rumah, so we had our breakfast at McD. Sambil makan, I sakat the boys ... 

"bang, macamana kalau tiba-tiba cikgu Hamidi terserempak kita kat sini? Pastu dia tanya ... kenapa awak ponteng sekolah?"

nanti abg jawab la ... "kenapa cikgu kat sini, cikgu pon ponteng jugak kan?"

Monday, June 20, 2011

Happy Father's Day!!!


From Haziq ... with lotsa .. lotsa .. love ...

... or as per his favorite phrase these days ... trillion, zillion, infinity, ultimate love ... mmmuahhhH

Friday, June 17, 2011

Ammar .. mangsa rumah hantu Kak Senah

Antara aktiviti the kids tempohari masa cuti sekolah tu ialah menerokai rumah hantu .. hehe. Ni semua idea penyelia kem yg baru sampai dari KL masa tu la. Dalam pada takut, menangis, terjerit2 masa 1st time tu, masing-masing request lagi esok malamnya. Second night ... hantu2 nya dah kasi up lagi tahap keseraman, siap ada make up artist, script bagai. Kak Senah aka pakar kaunseling pon beria-ria bagi talk tiup semangat.  My anak si muncung pingu tu tunjuk macho offer diri nak jadi 1st person masuk. Dr luar yg lain ni dah cuak bila dengar suara si hafiy menjerit & menangis. Keluar pon still menangis lagi. So yg lain2 ni step back xmo masuk ... yg kelakarnya, dah semua takut, si penjaga tiket rumah hantu tu pulak merayau-rayau cari org nak suruh masuk. Tak mahu rugi bisnes katanya .. ;)
 

Penangan dr rumah hantu Kak Senah ... habis semua yg masuk tu demam, pening kepala (>_<). Yang kat bawah ni salah sorang darinya.


Bila ammar dah demam, cik siah pon dah naik amuk .. nak disekeh kepala penjaga tiket rmh hantu & hantu2 yg t'libat.. TAPI ... adakah dia sedar, anak dia yg sedang meningkat remaja tu salah sorang dr hantunya? Jangan x tau, tukang jaga tiket pun demam gak! ahahaha ...


Waktu ni dia tgh excited & tak sabar tunggu krew-krew rumah hantu buat persediaan.

Tuesday, June 14, 2011

Ayam Negro


Satu lagi resepi yang sangat tak tertahan nak cuba bulan lepas. I terjumpa kat fb 1001resepi. Apa yang menarik minat I sangat tu sebab bahan-bahannya saaangat sempoi & mudah didapati kat rumah. Memang x sia-sia la mencuba sebab ketiga-tiga hero ku itu makan bertambah-tambah sebab dah berkenan sangat kat lauk ni. True enuff cam kak Ida kata rupanya mmg x menarik tapi menjilat jari I tell you !!! Haziq rate lauk ni .. ultimate power sedap, bagi markah infinity la .. entah apa-apa la dia sekarang, sikit2 ultimate ... haha ...(^_^) Sebab tayang lauk ayam, kita pakai pinggan gambar ayam lah ye.

Untuk yang nak mencuba, ni I copy exactly dari blog kak Ida ye ... bagi I sekeluarga mmg sedap, tapi kalau x kena dgn selera u all ... ampun maaf dipinta ;) Citarasa kita semua berbeza kan .. tepuk dada tanya selera!


Ayam Negro
Sumber: 1001resepi

resepi ni hanya menggunakan bawang merah dan bawang besar yang digoreng terlebih dahulu. macam kita buat bawang goreng tu. untuk seekor ayam saya guna 15 biji bawang merah kecil dan 1 biji bawang besar. cincang bawang dan goreng kekuningan, jangan hangus. biarkan sejuk sebentar kemudian blender bawang goreng tadi dengan sikit air. ayam potong kecil dan gaulkan hanya dengan garam sahaja. goreng sehingga 3/4 masak. ketepikan.

panaskan sikit minyak dalam kuali dan masukkan 3 sudu besar cili blender (optional) dan kacau wangi. masukkan bawang goreng blender tadi kedalam kuali dan tambahkan beberapa sudu air kacau sebentar. masukkan ayam tadi dan campurkan kicap manis dan kicap masin sahaja (banyak). kacau lama sehingga ayam benar-benar mesra dengan kuah sosnya.

ayam ni rasanya mesti manis dan sedikit pedas ya.....

kalau tak cukup masin dan manisnya, tambahlah garam dengan gula sikit. ayam ni menjadi sedap kerana aroma dari bawang yang telah digoreng terlebih dahulu. 
 

Antara koleksi fridge magnet kesayangan .. a bit frustrated dulu sbb melepas nak collect yg huruf B tu.
 
 

Blended Orange Cake


Been eyeing for this cake sepjg tempoh sepi aritu sebab banyak feedback yg memberansangkan. Orange cake is among my family all time favorite. Harus la cuba bila ada resepi baru. Lagi pulak bila dikatakan pakai blender je, geram je menunggu masa nak buat (>_<). So at last .. merasa la juga last Sunday. Kebetulan hafiy pon request nak makan homemade cake ... si murai ni komplen lama mummy x bake. Resepi asal dr kak fida myresepi but I chose to follow the recipe shared by Hana sbb dah dikurangkan kuantiti gula nya tu ... perfect!!!



Blended Orange Cake
Sumber: Kak Fida MyResepi / Hanamemories

  • 1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit
  • 1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa
  • 2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  • Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  • Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. 


    Tuesday, June 7, 2011

    Takoyaki


    Kudapan yang I buat untuk tea time kat kampung. Laku meniaga ... hehe... ye la, the kids kelaparan lepas dah penat beriadah dgn papan jorexnya. 2 hari berturut-turut dok buat cekodok jepun ni sbb ada la sorang mak budak yg baru je habis pantang komplen x merasa sbb 1st day tu dia kena kuarantin kat rumah. Jadi esoknya buat lagi. Kalau meniaga ni mmg buat duit la sbb order x putus-putus ... haha.

    Sebelum lupa nak jawab soalan makcik kantin hari tu.. ye .. tempoh berdiet kita dah tamat ;P Now back to my old eating habit ... hehe.


    Ada banyak resepi tako kat internet kalau nak cuba buat .. ni antara nya:

    Takoyaki batter recipe
    To make about 60 takoyaki balls:
    • low gluten wheat flour 300g
    • dashi 1000ml (chilled)
    • eggs 3
    • soy sauce 1 tsp
    • salt 1.5 tsp
    Mix all the ingredients till smooth, and rest the batter in a refrigerator for overnight or 1 full day. Mix it well every time it is to be cooked, as the starch will sediment rapidly.
    There are many variations to the batter recipe, e.g. different types of flour may be used, some batter mixes corn starch, other may substitute some part of the water with milk.

    Resepi Takoyaki 2 
    Sumber dari: Zaliana

    Bahan-bahan-cukup untuk >< 16 biji takoyaki

    150 gram tepung gandum
    25 gram potato starch
    1 biji telur
    200 ml susu segar
    200 ml air
    1 sudu teh baking powder
    1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
    1 sudu teh garam
    2 batang lidi sate

    Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
    Kobis-cincang halus
    Daun bawang-potong
    Isi udang/sotong/sosej atau cheese
    Bonito flake
    Mayonis
    Sos kicap
    Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning

    1.Panaskan acuan takoyaki.Masukken sedikit minyak.
    2.Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian masukkan udang/sotong.
    3.Taburkan daun kobis dan daun bawang.
    4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
    5.Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
    6.Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
    7.Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.



    My bujang yg tersenyum simpul dapat makan tako ball sepuas-puasnya. Berbaloi buat sendiri .. :")

    Saturday, June 4, 2011

    Riang Ria Cuti Sekolah


    Musim cuti sekolah ni anak-anak ada kem riang ria kat kampung bersama cousins, uncles & aunties nya  ... ikut mak la as usual. Rindu and sunyi je rumah bila budak-budak ni tak ada. Since friday ofis I & hubby declared Public holiday, khamis tu lepas keje kami pon menderas la balik Masjid Tanah. Ini antara aktiviti riadah yang anak-anakku enjoy di musim cuti sekolah.

    Scallop Sweet Sour


    Terjumpa fresh scallop kat pasar one day, terus beli. Kita buat masak sweet sour for lunch. Alhamdulillah ... suka pulak anak2 I, siap request suruh buat lagi.

    Thursday, June 2, 2011

    Jaja ♥ Hafiz


    Antara peristiwa yg berlaku dlm tempoh hibernasi saya ... wedding the one & only ... anak my uncle @ Londang, Masjid Tanah, Melaka pd 30 April 2011. Anak sorang ... 3 hari 3 malam majlis nya ... meriah betul ;)




    Budak2 yg excited tengok pengantin naik keta antik nih ..


    apa dah jadi ... mak & ayah pulak yg jadi driver pengantin ni >_<

    Wednesday, June 1, 2011

    ♥♥♥


    From the kids & hubby on Mother's Day this year ... ♥♥♥  got this masa tengah belek2 barang kat supermarket ... to me it was really a big surprise bila dapat bunga ... knowing my hubby yg all these while mmg sgt x setuju to spend his money on fresh flowers as a gift .. sbb katanya x last long. So, dapat sekuntum ni pun mmg dah cair dah hati mummy ni .. hihi

    And my eldest yg bangga sbb dpt beli something for me on Mother's day ni minta I ambil gambar ros ni & suruh I letak dalam blog & facebook. Hai... sangat la bercinta I nak buat entry after berhibernasi for so long. Dah berapa kali buka blog, tapi punya la payah nak dapat mood menulis ;P

    Actually both my kids dah plan nak spend duit tabung dorang to treat me Chicken Chop set meal @ KFC. Kalau teringat dialog dorang pasal berapa banyak duit nak kena spend tu memang kelakar la. Si abang & adik sibuk la mencongak-congak. Bila hubby n I bagitau yg they have to include tax, mula la masing-masing tanya apa tax ni, kenapa nak kena bayar n bla bla bla ... tapi mmg excited betul nak belanja I. I mmg x sampai hati dorang nak spend duit tabung dia for me, so I tolak. Instead I suggest that they share .. buy me a gift that will cost around RM5 jer.


    To my lovely heroes ... you're my precious, my joy always ...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...