Posts

Showing posts from August, 2011

Kurma Goreng Ber'Cheese' - (Iftar 18 Ramadhan 1432H)

Image
Borak-borak kat ofis dgn my officemate Fiza, ntah macamana terkeluar pasal Kurma Goreng ni. Terus teringat Izah penah buat. Petang tu terus cuba ... buat yg letak cheese mcm dak Ijah gak .. mmg syiokkkk lah!! ¯\_(ツ)_/¯
Ni resepi yg I ambil dr IzahMuffinLover ye. Boleh juga guna resepi tepung goreng Hasue yg rangup tu mcm kat sini.
KURMA GORENG BER'CHEESE'
(Sumber: Izah)

10-15 biji buah kurma- dipotong 2 dan buang biji
keju parut secukupnya

bahan goreng:
1 1/2 senduk tepung gandum (senduk nasi)
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan margerine
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
air secukupnya
minyak secukupnya untuk menggoreng

Kurma yang dipotong dua disumbat sedikit dengan keju parut dan ketepikan. Bancuh adunan tepung. Bancuh cair agak2 untuk menggoreng pisang. Celupkan kurma tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga garing kekuningan.


Kuih Cucur a.k.a Tepung Cucur - (Iftar 17 Ramadhan 1432H)

Image
Another family's favorite .. which reminds me of my late grandfather. Dah 12 tahun dia pergi ... rindu sangat rasanya kat arwah, maklum la I membesar di bawah jagaan dia. Dulu-dulu masa I sek menengah bila balik cuti kat kg, petang petang tu rajin la wat apa-apa kuih for tea. Tapi kebiasaanya kalau kuih cucur ni, my induk yg bancuhkan the nite before ... I cuma tinggal goreng kan aja. Suka tengok kuih ni masa digoreng, cam kagum tengok dia naik membukit kat tengah tu, pastu bersarang-sarang kat dlmnya. My cousin Izzati, masa kecik dulu menggelarkannya kuih topi. Kebiasaannya memang warna coklat tapi saja I calit sket bedak hijau bagi naik seri. Memula ingat nak buh air daun pandan, tapi kat luar hujan, malas la pulak nak gi ambil. Resepi ni dapat dr my aunty. Asyik minta dia bancuhkan je kan ... bila dok jauh, x dpt lak makan. Tu yang terus minta resepi.
Kuih Cucur a.k.a Tepung Cucur(Sumber: Pn Asnah Ali)
2 cawan tepung beras 1 1/2 cawan tepung gandum 1 1/2 cawan gula pasir 2 cawa…

Puding Berkuah Fruit Cocktail - (Iftar 16 Ramadhan 1432H)

Image
Masuk blog Yatiememories terberkenan dgn puding ni. Terasa-rasa sejuk je tekak. Terus mlm tu godek utk iftar esok harinya ;-) Tapi tang kuahnya tu I buat just the way my family like it ... tambah 1 sudu makan tepung kastad bg pekat sket.
Puding Berkuah
(Sumber: Yatiememories)

Bahan2 Utk Puding1 cwn tepung kastard5 cwn air1/2 cwn susu cair1/2 cwn gula
Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.Bahan Utk Kuah
1 tin mix fruits ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)1 tin susu cair1 tin air biasa (air masak)1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)
Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang mix fruit dan susu.Ambil puding tadi dan mas…

Spaghetti Lemak Pedas - (Iftar 15 Ramadhan 1432H)

Image
Iftar day 15. Actually iftar hari ke 14 tu my sis buat spaghetti bolognese ... x laku pulak sbb the kids lebih excited dgn mknn lain. Tak dipandangnya langsung. Walhal kalau bukan ramadhan, buat kdg2 sampai x cukup lak. Jadi on monday tu I cakap kat my sis, I nak twist a bit ... buat resepi fofuler CMG ni with the spaghetti. I have the feeling it's gonna be a hit cam goreng pisang panas bila the kids nampak nanti. True enuff .. habis licin eventho that day I buat it was a bit dry sbb dah kehabisan susu. Memang sempoi resepi ni, bahan pon mudah je. Tak perlu la I canang lebih-lebih kan since ramai pon dah cuba & dah tau kelazatannya @_@

SPAGHETTI LEMAK PEDAS
(Sumber: CMG)

1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu …

Daging Goreng Ala Kaprau - (Iftar 14 Ramadhan 1432H)

Image
For iftar hari ahad lepas. Bila plan nak masak daging terus teringat resepi Kak Jee ni. Simple nak buat tapi memang berbaloi sedapnya. Ramai gak yg dah cuba. Hari tu ada balance, I reheat kan for sahur ... lagi sedap rasanya sbb dah mesra kot. Laju je budak-budak tu makan. Then ada balance sket lagi, I masak nasi goreng tumiskan dgn lauk ni jadi as perencah, mmg best gak. Aihh... teringat la pulak kesedapannya tuh. Tadi pon merasa sket je sebab x byk pon nasi goreng tu. So, sesiapa yg xtau nak masak apa dgn daging, I highly recommend u lauk ni. Percayalahhhhh ... ;-) Buat Kak Jee, caya lah!! Daku dah jatuh cinta dgn resepi mu ini.
DAGING GORENG ALA KAPRAU
(Sumber: Dunia dr Dapur Kak Jee)
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam) 2 sudu besar paste tomyam (I guna paste Tom Yam Tai Pee ~ bought from Giant) cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas) 2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan) 1 sudu besar kicap manis 1 sudu besar sos cili daun sel…

Kuih Kelopong a.k.a Buah Melaka - (Iftar 13 Ramadhan 1432H)

Image
My uncle & family datang berbuka bersama we all last Saturday. I x sempat nak masak apa-apa sbb keluar ke Jalan TAR cari baju melayu anak2 & hubby. Just sempat menggentel kuih kelopong ni aje. Tu pun x sempat nak buat banyak sbb buat sorang. So on monday buat lagi sbb mak kata hari tu x puas makan. Semua org pon pandai buat kuih ni kan ... xyah sukat-sukat, agak-agak jer. Tapi kot ada yg x pernah buat, boleh refer resepi yg dikongsi oleh Yat Maria ni, ok  I malas nak menaip ;-)
BUAH MELAKA
Source: Bro Rozzan

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung pulut
jus pandan secukupnya
2 ketul gula melaka
1/2 biji kelapa muda parut [ambil bahagian putih sahaja]

1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di…

Ayam Panggang - (Iftar 8 Ramadhan 1432H)

Image
My 2 bujangsss kecik asyik nak beli ayam golek pasar ramadhan, x muak-muak dorang dgn cik yam ni ... jd I golekkan je seekor kat rumah .. ;) Dah tentu Halalan Toiyyiban. Makan pun puas. Resepi campak2 sesuka hati je ni. 
Btw, bercakap pasal Halalan Toiyyiban ni ...sekadar berkongsi ilmu yg I dpt. Hari tu dengar Tazkirah lepas tarawih .. ustaz tu ada menyebut ... nak pasti kan makanan kita ni toiyyiban .. sebolehnya elakkan dr membeli dr peniaga yg x menutup auratnya ketika bermuamalat. Walaupun mereka ni Islam, tapi bila kita membeli dr mereka yg x menutup aurat ni, kita seperti menggalakkan mereka ke arah maksiat. Masya Allah ... macam tu sekali ye, makes me ponder ... mampukah I? Insya allah ... akan cuba kuingat & elak kan. Rabbi yassir wala tu'assir ...


Potato Au Gratin - (Iftar 7 Ramadhan 1432H)

Image
Tak tau nak masak apa for iftar & my sis kata buat la Potato Au Gratin ... maka ini la hasilnya. Sempoi je nak sediakan. Sedap & berbaloi. The only mistake I made was to buy the wrong type of potato. So, agak kurang empuk sket kentang ni. Kurang pasti sebenarnya kentang apa yg sesuai. Kalau x mmg superb lah! Nak bake lama2, nnt jadi kering x syok makan. Ni pun dah agak kering gravy nya sbb nak empuk kan kentang tu. Maybe next time kalau guna kentang biasa2 tu I nak rebuskan sekejap sblm atur dlm baking dish.

By the way ni dia maksud Gratin yg I korek dr Wikipedia ^__^ :
Gratin (pronounced: [gʁa.tɛ̃]) is a widespread culinary technique in food preparation in which an ingredient is topped with a browned crust, often using breadcrumbs, grated cheese, egg and/or butter.[1][2][3] Gratin originated in French cuisine and is usually prepared in a shallow dish of some kind. A gratin is baked or cooked under an overhead grill or broiler to form a golden crust on top and is traditionally s…

Shabsuka - (Iftar 7 Ramadhan 1432H)