Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

Ayam Panggang Blackpepper Bermayonis

Kalau tercari-cari resepi ayam panggang, sila la intai-intai dapurmamasya. Ada pelbagai resepi ayam panggang yg dah dicuba oleh mama ni, sampai xtau mana satu nak pilih. 2 minggu lepas, dah terlanjur meroti I buat la ayam panggang ni untuk dinner. So pagi-pagi lagi dah perap ayam & simpan dalam fridge.  Belah petang sementara tunggu roti proofing, I pun bakar ayam dulu. Timing just nice, ayam tu masak around maghrib sempat anakanda dinner before gi tuisyen.
Resepi ayam panggang kali ni memang dapat pujian melambung dari anak-anak & hubby yang kebetulan kerja kat KL hari tu (tu sebab ler I is terlebih rajin sgt memasak hari tu, kan ... hehe..) I pun setuju sangat this recipe memang best. Tambah sedap makan cicah dengan gravy yg sgt sedap I buat hari tu ... hahaha, syok sendiri kan. But seriously, gravy kali ni memang terbaik and was a perfect match for the ayam.
I served ayam tu dengan roasted potato yg dibakar sekali dgn ayam (gaul dgn serbuk ketumbar & both jintan then d…

Bee Hives Bread / Roti Sarang Lebah

Ooo yesss ... I pon dah terkena sengatnya. This bread is the talk among food bloggers right now, tu yg achik pon terkinja-kinja juga nak menerai. I first saw this kat FB cik Izah Muffin ler. For me, the bread alone xde apa-apa special pon. It's the Butterscotch sauce & the crunchy nuts that makes it taste sooo good, finger licking good ;) We licked the sauce sampai habis licin berkilat xyah basuh dah bekas tu ... hahahaaa ...
Kalau I nak buat lagi, I will definitely use a different recipe for the dough sbb I lebih suka roti yg lembut & buat lebih the Butterscotch sauce tu sebab that day tak cukup kita nak colek-colekkan kat roti tu.  I hantar sikit kat rumah my mum, adik I siap nak order tau. So, amacam? Uols x tergoda gak ke nak buat?

ROTI SARANG LEBAHResepi: Lydia Honey

DOH 2 cawan tepung gandum * izah campur tepung roti 1/2 Sudu teh dry yeast 1/4 Sudu teh garam ½ sudu teh baking powder 1 sudu besar gula pasir ¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti but…

Egg & Chicken Sandwich ... the creative way

Sharing another idea to be creative with eggs which I made for my kids this morning.

EGG & CHICKEN SANDWICH
Resepi: ain @ my-sweetthots.blogspot.com

Beberapa keping roti
Beberapa keping Chicken Meatloaf
Telur
Slice Cheese
Salad
Tomato Cherry/Pickles
Blackpepper - crushed

1. Sapu roti dengan mayonis. Ketepikan


2. Ambil sekeping meatloaf, gunakan gelas dan tekan ditengah-tengah meatloaf tersebut seperti gambar di atas.


3. Tarik keluar bahagian tengah meatloaf.


4. Letak meatloaf di atas pan yg dah dilengser sedikit minyak & pecahkan sebiji telur ditengah-tengah lubang.


5. Masak hingga putih telur sedikit mengeras & boleh la digunakan dlm sandwich atau dimakan begitu sahaja dgn sos or blackpepper

Ayam Panggang Simple

Ayam panggang ni kita buat dalam sebulan yang lepas. Berborak sakan kat telegram & when I shared pic of ayam panggang sedap with rosemary yg I buat masa tu my x-schoolmate dok tanya resepi ayam panggang yang best. Jade pun shared her simple ayam panggang resepi which then I teragak la pulak nak buat terus. Since dia xbagi specific measure I menambah la mana yg patut.
It's a very simple & quick preparation & bahan-bahan pun yg biasa ada dalam setiap rumah, yet taste dia still sedap. My kids just love it.

AYAM PANGGANG SIMPLESumber: Jade
Seekor ayam - belah 4 supaya sekata & cepat masaknya Lada sulah secukupnya Garam Lemon - dihiris letak diatas/dicelah kulit ayam, boleh juga diperah sedikit jusnya & dilumur pd ayam Olive oil/butter - untuk lumur pada ayam 
Ayam yang dah dibersihkan dilumur rata dgn lada sulah, garam & jus lemon. Kemudian dilumurkan dengan olive oil /butter untuk menghasilkan kulit luar yg rangup & cantik berkilat. Hirisan lemon diletakk…

Nikmat Di Kala Hujan ...

Secawan kopi panas & inang-inang goreng. Ye, that's how I enjoy it. Sekarang Hafiy pon dah terikut-ikut ;) To my blog readers out there ... try lah ... see if you'll love it or not. Assalamualaikum.


Sotong Bersos Madu

Bila saya malas nak masak, atau nak masak yg cepat siap & ringkas, ni le antara menu pilihannya. Cepat, mudah & ringkas dan yg paling penting ... sedap. My boys bukan main puji melambung kalau I masak lauk ni. Macam masterchef katanya ... haha .. dah favourite dia kan ... bukan main lah, mummy pon kembang kuncup hidung tau ;)
SOTONG BERSOS MADU
Resepi: cik ain | my-sweetthots

1/2kg sotong dibersihkan & dicelur sebentar, toskan airnya
3-4 ulas bawang putih - cincang
3 sudu makan sos tiram
1 sudu makan madu - boleh ganti dgn gula kalau xde tp kurangkan sedikit
1/3 cawan air
Sedikit jus lemon/limau nipis
Daun bawang - dihiris
1-2 tangkai cili kering - jika ingin pedas

Ambil 3/4 bhgn dr bwg putih yang dicincang, goreng hingga kekuningan dan ketepikan.
Campur bhn sos - sos tiram, madu & air.
Tumis baki bwg putih hingga wangi. Boleh masukkan cili kering jika ingin sedikit pedas. Masukkan sotong & goreng sebentar (I prefer sotong tu garing sedikit). Masuk bahan sos & …

Mongolian Beef

Lauk ni I masak for the kids dinner last week. Ada daging je kat rumah masa tu & I teringat kat resepi Maz ni. So saja la nak test menu orang mongolia pulak ;) Memang sesuai masakan ni untuk kanak-kanak sebab rasa dia manis-manis kicap tu. Haziq suka sangat. Untuk tekak I ni yg suka lauk yg ada pedas-pedas, lebih kick rasanya kalau tambah cili padi. Tak de stok pulak dalam peti masa tu.
MONGOLIAN BEEF
Resepi: http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)

300g daging lembut/batang pinang - hiris nipis panjang
1 ulas bawang putih - cincang
1-2 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
minyak masak secukupnya
tepung jagung secukupnya - untuk salut daging
cili burung/cili besar - hiasan
sedikit air

1. Pastikan daging berul-betul kering agar proses masak nati daging masak elok dan tidak mengeluarkan air - (maz tak cuci pun daging tu, terus goreng sebab daging bersih)
2. Dalam pingan yang besar, ratakan 3-4 sudu besar tepung jagung yang digaul deng…

Blueberry Crumble Cake

This cake memang dah lama nak share asyik la kena potong queue dengan resepi lain. Dah lama juga kita buat dlm 2-3 bulan lepas. Serious sedap sangat sampai saya dah jatuh cinta tau. Lagi pulak bila guna fresh berries and a good quality butter, berta mbah-tambah la sedapnya ...meroyan makan takut gemuk ... sambil tangan tu still dok menyua jugak kek tu dalam mulut ... hehe. Keknya jenis sponge, ringan & tak muak ... memang terbaik lah. A delicious alternative to the classic apple crumble. Kalau serve dengan ice cream pon best.
Asalnya buat kek ni sebab sayang hari tu terlebih-lebih buat crumble untuk Apple Crumble. Bila google nampak best sgt kek ni, review pon menarik je. Kalau blueberry uols guna tu jenis masam kan, pandai-pandai la lebihkan gula gaul kat blueberry tu ye.

BLUEBERRY CRUMBLE CAKE Recipe: TrudyNH Allrecipes

Serves: 9
125g plain flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt

50g margarine
100g caster sugar
1 egg
75ml milk
300g fresh blueberries

100g caster s…

Tortilla Pizza

Assalamualaikum ... hari ni dok tayang pizza lagi kat rumah maya I ni ye. Well, just nak share ... whenever tekak I ni menggedik-gedik la nak makan pizza kan or doubleH request tapi I was flipping lazy nak main tepung, nak prep time yg pendek je, ini lah solutionnya ... using Tortilla wraps dari Mission as the pizza base ;) Pantass gitu ... sup sap sup sap ... yeaaahhhh & pizza will be ready within 30 mins ... haha ... plus u can choose nak base rasa garlic ke, potato, the original plain or onion & chives. Oo lala ... 
... and my other secret for a great pizza in a jiffy is .... to use Sos Spaghetti Kimball(be it 1.Cendawan, 2.Bawang & Selasih or 3.Bolognese) as the sauce base ... and my sons really love to have tomato cherry & bawang Holland on their pizzas. The juice yg keluar from the tomatoes when u bite gives an extra kick. Ummpphh lah!
Sometimes kita tak terlintas nak memvariasikan our pizza topping dengan apa-apa bahan yang ada kat rumah. Here are some of the t…

Grilled Lamb Rumey Rimas

Satu lagi resepi yang I suka sangat tapi asyik tak menyempat je nak share. Sos perapan ni xpedas, rasa masam manis dia memang ngam sangat & membangkit selera. Tu yang my anak pun suka & asyik tanya bila nak buat lagi cik rimas ni ... hehe. Resepi ni kawan I yang dok kat Riyadh yang bagi, dia pulak dapat dari kawan dia Wan Rumaizah yg juga bermastautin kat sana rasanya. I kurang pasti lah mana datang nama Rumey Rimas tu, may be ada kena mengena dengan Tony Romas atau Rumey tu nama glamour cik Wan sendiri ye?  ;) 

SOS RUMEY RIMASResepi: Wan RumaizahSumber: Umm Ammar Jeni Mokhtar
1 cup sos tomato 1 1/2 cup madu 1/2 biji lemon - ambil jus 2 inci halia 4 ulas garlic Garam, lada hitam & oregano secukup rasa
Campur semua bahan-bahan & perapkan dengan lamb. For best result, marinate the lamb overnight.
**My Note:
Lebihan sos perapan tu ain masak sekejap biar pekat sikit dan boleh serve dengan grilled lamb tu nanti.

Serve dengan ciabbata bread, salad & mashed potatoes meman…

Caramel Cheesecake

Dah lama nak share citer ciskek yg sangat sangat sedap ni. Senang citer it's a simple cheesecake with a very wonderful taste. Masa menulis ni pon rasa dok telan air liur je teringatkan kesedapannya tu ... a taste that lingers on gitu ... haha macam tu la bila makan sesuatu yg cukup memuaskan hati, rasanya tu mmg melekat-lekat, teringat-ingat ... isyy rasa nak gi buat je sebiji ;) Memang sangat puas hati memilih kek ni as birthday cake hubby masa February hari tu sebab dia pun sangat suka, kejap-kejap masuk dapur buka peti sejuk cari kek. Benda-benda yg berkaramel ni mmg his favourite.

I double the recipe below supaya dapat kek yg besar sikit & boleh bagi adik, mak & family my aunty rasa. Semua pun kata sedap. Memang manis sikit coz ada caramel, kan ... kira dimaafkan lah ye kandungan gula untuk kek ni. Kalau x, xmenarik nnt.

CARAMEL CHEESECAKE
Resepi: Yani MYR
Bahan-bahan ( 18cm ) 

Krim:
250g cream cheese - suhu bilik
3 biji telur
1cwn(200ml) sour cream
1cwn(200ml) fresh…

Pizza

Sejak angin rajin uli roti tu datangkan, tetiba rasa nak makan pizza homemade. Kali ni saja nak try resepi pakcik Jamie, tapi I xde stok semolina flour tu pun kat rumah, even bread flour pun dah lama xbeli. Nak keluar malas, tapi nak juga buat masa tu. Jadi pakai je la tepung gandum serba guna. Sedap dan menjadi juga. Best gak resepi pakcik ni, senang je. Pizza tu pun lembut and gebus je. Lain kali nak kena try buat guna semolina & bread flour pulak la nanti.
Untuk sos pizza, I selalunya pakai tomato puree or Sos Spaghetti Kimball (trust me, sos ni sedap tau ... xyah cari Prego dah. murah pulak tu dr cik Prego) - I biasa guna either Bolognese or Bawang & Selasih ... dua-dua pun best. As for the topping tu selalunya beef pepperoni, cherry tomato, bawang holland & mushroom. Yang kat atas tu I cmpak gak baki sos merah Baked Pasta I buat hari tu ... so ada la small chunks of minced meat dlm tu. Double sedap ;) Then for the cheese I tabur mix of parmesan, cheddar dan mozarella…

Marble Butter Cake

Ni ler kek marble yg I citer kat bawah tu tadi. Saya setuju dgn DG dan Wen, kek ni sedap ... that's why sebelum cheq lupa, have to keep the recipe here. I love the outer crust yg garing tu, makan panas-panas baru keluar oven memang sedap  woo ... tak sedar 2 3 potong masuk mulut sekali hadap, huhu ... bahaya, bahaya .. tu yang cepat-cepat agih-agihkan bagi kat sedara mara ni ... haha.

Sila, sila la buat ye ... gerenti x menyesal punya. Kalau banyak mulut yg nak disumbat, baik double kan terus recipe coz yg kat bawah ni cuma dapat kek kecik je, lebih kurang tin bulat 8in tu.
MARBLE BUTTER CAKE
Recipe adapted from: Wen’s Delight via DG

Ingredients:
250 gr Butter - Soft
85 gr Caster sugar (I used 100 gr)
1 tsp Vanilla extract
1/8 tsp salt (if prefers less salty just a pinch will do)
4 Egg yolks
1 tbsp Milk
200 gr Plain flour
1 tsp Baking powder
4 Egg whites
85 gr Caster sugar (I used 80 gr)


Method:
- Preheat oven at 160C. Line a 8" Square tin.
- Cream butter, sugar, vanilla and…

Butter Cheesecake

Last 2 weeks my aunty kat melaka tu dok tayang kat our family whatsapp group the cakes she baked nak bawa balik kg untuk santapan my induk. Terliur pulak menengokkan marble kek dia tu. Dan dan tu jugak la I rasa nak makan butter dan marble cake youuuu ... maka terus masuk dapur & buat. Bukan 1 jenis tau, i buat 2 bijik terus okey ;) hahaha ... puas hati. Maka tetamu2 I yg datang menumpang mandi pun dapat ler tempias makan kek butter ni (rumah I je alhamdulillah air x putus ... kalau x xtau la mana nak mandi & basuh baju), termasuk my mum. Mak & cik wa preferred the marble cake (nanti i share resepinya pulak) tapi my other sister suka this one.
I jumpa resepi ni kat blog zila4ever, memang menawan betul tengok kek dia jadi xsabar nak rasa tau.  My pic here didnt do much justice to the taste sbb I was in a hurry. Dah tu ... tengok je la tu lubang2 udara pun banyak ... hehe ... lupa nak hentak sikit mold tu sebelum bakar.
Resepi asal dr Chef Norzailina. Dah lama famous rupan…