Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

Sicilian Orange Cake

Tak dan nak celoteh panjang, kek ni I buat 2  hari before Ramadhan. Mak request. Actually dia kata apa-apa kek pon boleh. Teringat yg dia suka makan kek oren yg I selalu buat dulu-dulu, terus terasa nak cuba pulak resepi kek oren yg Rima share ni. Ok la, nak get ready for berbuka pulak. Apa menu berbuka you all hari ni ye?
SICILIAN ORANGE CAKE
Resepi : Rima

250g butter - suhu bilik
250g gula pasir - I letak 200 gm je
4 biji telur size M
1 1/2 st parutan kulit oren
250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
85ml jus oren

Bahan untuk aising:
125g gula aising
5 sk jus oren


Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.

Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.

Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.

Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cuc…

Sambal Telur Pecah

Sambal yang mudah dan cepat disediakan tapi still boleh buat orang makan bertambah-tambah. Tak payah masak lauk lain dah, lauk ni je pun dah cukup.

SAMBAL TELUR PECAH
ain@my-sweetthots.blogspot.com

Bahan-bahan:
6 - 8 sb lada kisar / lada merah + cilipadi
6 ulas bawang kecil merah*
3 ulas bawang putih*
segenggam ikan bilis*
1 biji bawang besar- dihiris bulat
air asam jawa
minyak untuk menumis
sedikit gula
garam secukup rasa
4 biji telur


1. Kisar semua bahan bertanda *
2. Panaskan minyak dan masukan bahan kisar dan lada kisar dan bawang besar.
3. Masaklah sehingga pecah minyak
4. Masukkan air asam dan perisakan garam dan gula.. biarkan sebentar
5. Pecahkan telur dan biarkan telur masak, perlahankan api.. balikkan telur supaya masak kedua2 bahagian.. jika kering boleh tambahkan sedikit air.. kacau kasar ... sedikit sahaja, jgn banyak supaya telur tidak terlalu hancur
6. Jika suka tutup api sebelum telur kuning betul-betul mengeras.


WW: Welcome Ramadhan

Throwback Tuesday: Selfie sekitar Wedding Mussin

we ... cousins bersama si budak bibir lontik aka cik mermaid (bibir tu dr gen mama dia ... sebijik! ;))

with my kepochi cousin ... (mak dia dulu pon cita-cita nak jadi reporter ... haha)

cik jijah aka atom (kata cik mermaid) who'll be getting married this raya

Asyuuu ....


 Shiwa train hana ber"selfie" ... masih moody sbb mama dia xsmpai2 lagi

Lemon Garlic Chicken with Creamy Lemon Sauce & Hasselback Potatoes

Last month I memang extra rajin main panggang-panggang ni. Haziq of course la happy sangat, dia memang pantang nampak ayam panggang ... nak nak kalau I panggang seekor macam ni xde potong-potong, lagi la dia tak sabar nak makan  ;) Resepi ni dah a few times buat, biasanya makan dgn nandos garlic sos je ... kali ni I buatkan sos kasi special sikit.

Dah lama tergoda nak buat hasselback potatoes, so tu lah dia ... tapi versi org malas je, just curah in between the slices some garlic oil yg I buat sendiri by cooking some crush garlic dlm olive oil sekejap. Not so puas hati with the outcome as I didn't get the crispy layer of the potato skin. Nak kena study lagi the technique ni. But overall, the boys were happy dan keep on puji the sauce I made was super delicious ... ;)

Lemon Garlic Chicken
(Sumber: Quick Short Recipe Cookbook)

Seekor ayam
80ml (1/3 cup) lemon juice
4 biji garlic, crushed
Some black peppers, crushed
60g (2 1/4 oz) butter, melted
1 teaspoon ground paprika

Letakkan a…

Chicken Macaroni Au Gratin

Enuff of cerita lontong ye. Ni menu dinner semalam. Asyik dok makan kat kedai sampai dah buntu nak makan apa, teringat pulak dah lama x masak pasta for the kids. Tu yang masuk dapur terus rebus macaroni. Actually rasa nak makan penne tapi no stok in my dapur ... huhu
Nama dish sikit punya glamour bunyinya kan ... mamma mia italia sangat ... kalau di Jepun, mereka menyebutnya sebagai Guratan ... but it's basically baked macaroni with Bechamel Sauce a.k.a White Sauce aje ... haha.

Topping tu kalau brown sket lagi baru best, tapi I mengejar masa dik non ... terkejar-kejarkan time budak-budak nak pi tuisyen ... nampak cheese dah melt semua, terus tutup api oven. Dish macam ni memang all time favourite the boys, dah makan kat rumah pon ... Hafiy siap bawa bekal pulak utk makan masa break kat tempat tuisyen. Seronok nak makan dgn kawan-kawan.
CHICKEN MACARONI AU GRATIN
ain@my-sweetthots.blogspot.com

300g macaroni - direbus al-dente
1 batang sosej ayam jumbo - dihiris kecil
2 keping chic…

Lontong Singapura, Pekan Masjid Tanah

Cerita lontong lagi nampaknya ni. Maaf lah kalau boring. Saya dlm "Misi mencari lontong yg sedap" or my friend kata, Raya sebelum puasa ... haha .. gara-gara hari tu xpuas hati kan. Lontong ni nampak lagi sedap, kan dr yg kat bawah tu? ;) 
I balik kg last week, jengah my nenek & tido kat kampung.  The next morning my cousin yg ni, whatsapp tanya "nak breakie lontong Spore sedap x? Famous in Masjid Tanah ni, kat fb ramai yg kata sedap so kena cepat la, org kata pukul 9am dah habis".  Akak pon tergoda, menggelupur bangun tau ... terus la kejutkan my laki & anak-anak2. Then pergi tanya cik Tom, anak my Indok kat rumah sebelah .. nak ikut ke x.
By 8am kami dah sampai simpang (which is Pekan Masjid Tanah tu, tp my family mmg refer tempat ni as simpang). Jumpa Deeda kat sana dgn anak dia (Cik Mermaid Pinky bangun pagi la that day sbb nak breakfast sama weols). Si Deeda ni pon xpernah try lagi this place, jadi lepas dah park kereta masing-masing kami pon mencari …

Lontong Kg Jawa, Segamat

Dah lama I x share food review, kan. Ada quite a few gak in my list, dah berkurun gak la tu pergi try ... hehe. Tapi kali ni biar I share the recent one lah ye. Masa ikut my hubs gi Segamat sempat try kedai lontong ni, nama kedai xde tapi lokasi nya tu bertentang Sekolah Kebangsaan Kg. Jawa. 
Dah lama nak cuba baru kali ni la dapat sbb selalu dok dengar his office mate yg dr KL kalau ada keje kat Segamat mesti nak singgah breakfast sini. Actually cik abang I tu pon xpernah jejak kedai ni, so bila I tanya dia kata xtahu cuma bg clue kedai tu dekat dgn sekolah & dekat Kg. Jawa. I pon buka Ipad & google la "warung lontong Kg.Jawa". Memang ada la org review pasal kedai dan lokasinya dekat dgn sekolah. Tapi xde gambar pon.
So, kita pun buka waze dgn confident nya terus navigate Sekolah Rendah Kg Jawa. Bila reached that area nampak satu kedai ramai org bertentang sekolah, terus cari parking & masuk. I ordered Lontong kat atas tu, Hafiy minta Nasi Lemak (pastu menyesal…

Ninety Minute Cinnamon Rolls

Another recipe that I'd love to share here is this great and simple cinnamon rolls. I'm in love with the outcome, tu yang nak make sure I keep the recipe in my blog, senang xtercari-cari bila terasa nak buat lagi. Roti ni pon dah lama buat bulan lepas. Hubs is a fan of this rolls, so do I ;) Tu yang tetiba I terasa nak buat hari tu. Pastu, tamak ko ... siap buat double the recipe. Mmg puas la makan ... ulang 3-4 kali, hehe ... tunggu 3-4 bulan lagi baru buat pulak ye, buat masa ni acik dah tepu ... haha.
To my surprise, my nephew si Qayyum yang very picky eater tu pon boleh habis 3 ketul sekali makan. Berkenan lah tu. I suka this homemade cinnamon rolls sbb selain dr I dpt makan fresh from oven, this one x manis sgt & oily macam kat Cinnabon tu. I dont like their sugar glaze. Lepas tu their buttery & oily taste tu mmg memuakkan, I cant even finish one. But this one, 3 pon boleh tau sekali hadap ... ooppsss ... bahaya, bahaya ... tu pasal xleh buat selalu. The feeling …

Apam Kampung

Lama x meluangkan masa kat sini. Bukan xde resepi yang nak di share tapi bila otak berserabut, mood pon lemau ... macam tu lah ... sepi je ... Ni dah lama buat tau, bulan lepas lah agaknya. Resepi dari my sister. Actually ada benda yg I dah alter dari resepi dia ni, tapi sebab dah lama tu, akak gali-gali otak yang dah berkarat ni memang xberapa nak recall lah. Yang ingat cuma gula merah tu. Perlu diingat la kalau nak buat ye, sesetgh gula merah tahap kemanisannya x sama. Jadi pandai-pandai la adjust ye, rasa dulu dan tambah ikut keperluan.

Oh btw I tukar nama apam dia, sebab confuse betul la nama yg dia bagi ... khunsa ke apa apam ni? hehe ... sbb rasanya macam apam dulu-dulu stail kampung gitu, so I nak panggil apam kampung je lah ye.
APAM KAMPUNG
Sumber: Bungamekar

Bahan:- (anggaran 50 ketul)
500gm tepung gandum
100gm tepung beras
3/4 cawan gula merah
1 paket yis segera(mauripan) + 1/2 cawan air
2 cawan air
1 cawan nasi sejuk
kelapa parut putih gaul bersama sedikit garam.
**…