Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Lasagna for Kiddos & Berjimba di Flora Cafe @ Ampwalk, Jalan Ampang

Bekalan untuk class party pot luck doubleH hari ni. 
Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 
Oh ye, hari ni madam tai tai berjimba lagi dgn kawan-kawan zaman sekolah jb dulu ;) Pantang ada peluang ye. Meraikan org kulimfornia si harsa turun kl lah konon-kononnya ... walhal baru 2 minggu lepas dah jumpa dia kat CyberLodge ... hehe. Tapi alasan kali ni lebih kukuh lah ye, sebab si Reque hari tu xjumpa dia lagi ... so I teman meramaikan lah. Lagi pun harsa pon stay dekat Lanson Place. Sepelaung je tu kan ... 

Kali ni we chose Flora Cafe pulak untuk ber'gather-gather' ;) sbb dekat dgn Harsa. I pon xpernah lagi try tempat ni. Patutnya Ellie & Rin pon join juga tapi cancel last minute sebab Ellie ada hal.


At first ingat nak makan buffet lunch that's why kami duduk kat luar sbb nampak menarik ju…

The Scottish Oat Scones that I'm in love with ... ♥♥

Yesszaaa ... hari ni I is terlebih rajin berblog ye ... (mind the language, memang saje ku gatal cakap pelat pelat gitu ... hihi). Dah terlanjur pegang lappy, kasi chance lah sebab this recipe memang I tersangat lah suka, dah la sedap sangat and then ... terasa healthy la sbb ada oat kan, haha ... nak buat pon cepat, ready in a jiffy. Tu la I nak promote sebelum terlupa ni.

Memang cepat je nak sediakan tau. Plus butter tu xyah tunggu room temperature sbb the recipe call for melted butter, jadi bebila terasa tekak tu nak makan scones boleh terus buat time tu jugak.
I love the taste. Bila letak oat, scones jadi lemak ... memang sedap. Manisnya pon sedang elok je to our tastebud. Hubby cakap my oat scones ni lagi sedap dari yg we all makan kat Cameron Valley tu. Hehe. Even doubleH pon agreed. Tak sangka kejap je licin. My dear friend si Mime tu pon dah berjangkit suka kat scones ni, dah 2x dia buat since I shared the recipe. Padahal mek tu kata, xpernah-pernah dia buat scones sebelum ni…

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit

So long dear readers ... sejak jadi madam tai tai ni (bak kata sahabat-sahabat wangiku ;) ) lama I x mencelah kat sini. Malas tul nak on lappy .. Ni pun menu bulan lepas agaknya. Saki baki udang laut Sabah tu asyik goreng kunyit jer, terasa lak nak masak dengan tempoyak. 
Mood nak update blog ke laut sungguh lepas balik bercuti tepi laut. The trip was great, wish we could stay longer. Segar rasa menghirup udara segar tepian pantai Great Ocean Road, subhanallah indah sungguh pemandangannya ... rindunya nak jalan-jalan lagi. Nanti bila rajin, kita update gambar-gambar cuti tu ye, in sha Allah. Jom semak resepi ni, kot ada yg nak mencuba. Excited masak ni bila guna daun kunyit tanam sendiri. Alhamdulillah, menjadi lak kali ni. Harap-harap xde la kucing naughty yg merosakkan pokok kunyit ku nanti.



UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
Resepi : Hasue

Semangkuk kecil udang
Tempoyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berba…