Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Mee Bandung

Mee bandung ni, I buat sebulan lepas. Kes teringat mee bandung tulang rusuk kat pasar pagi bukit indah, ampang tu ... tu yang saja nak buat sempena celebrate birthday Hafiy. Kali ni I cuba resepi dr kak Azie's Kitchen sebab cara & bahan-bahannya agak simple je tapi nampak sangat la tempting ;)
MEE BANDUNG
Sumber: Azie Kitchen


1 bungkus mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong - potong bulat
50 gm udang kering
1/4 cawan kacang tanah goreng- tumbuk
Sawi
Hirisan daging (tak letak)
Air rebusan daging (guna kiub ayam)
4 biji telur
Gula dan garam
Mee kuning - celur

Bahan Kisar:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering

Bahan hiasan:
3 keping tauhu goreng - hiris nipis
Bawang goreng
Hirisan cili merah

Limau kasturi/limau nipis

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga cili masak. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau.

Kemudian masukkan air rebusan daging, kacang, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan, masu…

Kek Oren Marble Lembap

Kek oren mmg my all time favourite. Teringat, mak pun suka kek ni. Aritu boring xleh wat keje kat ofis ni ternampak che mat post gambar kek oren kat blog dia. Dan dan tu teringin, macam terbau-bau je wangi oren kek ni kat hidung ni ha ... tapi dek asyik lambat je sampai rumah hari-hari xler dapat buat-buat lagi sampai la semlm, dah xtahan sgt rasanya. Walaupun dah dekat nak tgh mlm, xkira ... semangat sangat nak baking ... gagahkan diri utk buat juga ...  tapi at last bila dah siap, takut lak nk ngap. Haha ... Tahan nafsu je menunggu esok harinya ... nasib baik sedap & very moist. To those yang suka kek yang cair di mulut, boleh la cuba resepi ni, In sha Allah x mengecewakan.
KEK OREN MARBLE LEMBAP
Resepi: Chef Wan
Sumber: CMG

200 gram mentega berkualiti tinggi (scs, anchor, emborg, golden churn)
1 cawan gula kastor (asingkan 2 camca besar)
2 biji orang sunkist saiz sederhana. cuci dan lap kering
1 1/2 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour), diayak
3 biji telur gred A, …