Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2016

Ayam Sambal Bali

Ni pon cerita lama tapi sebelum kejadian roti kat bawah tu. I think 2 weeks before. Aktiviti apa lagi kat kampung kalau bukan masak & masak ;) Setelah tak tahu nak masak apa dengan ayam ni my cousin suggest buat Ayam Sambal Bali yang viral kat fb tahun lepas. Actually ada banyak versi resepi yang dikongsi kat internet but I chose the one yg xberempah. Maaf, sumber asal x la ku ketahui sebab yg share pon xletak reference owner resepi ni, sukatan pon x ada, resepinya ditulis cincai je. Jadi I olah semula supaya senang faham.
Komen I tentang lauk ni .. semua komen sedap .. dah nama masakan Bali, can expect la xberapa pedas tapi ada manis-manis sikit. Resepi yg ni ala-ala ayam sambal yg xpedas diletak kicap manis rasanya. Budak-budak yang ramai kat rumah nenek hari tu pon suka sebab xpedas. Boleh la repeat lagi nanti. Nak buatnya pon senang sangat-sangat, semua bahan yang diguna memang yg biasa ada dalam dapur.
Resepi asal letak belacan, tapi I rasa macam xberapa sesuai ehehe .. maka…

Roti Paung Ganu kite ... ;)

Assalamualaikum .. fuh almost a year ni xde perkongsian kat sini. Ada juga la I main masak-masak but tak sempat nak share anything here. Busy je sejak main sistem insurans nih. Roti ni I buat kat kampung during CNY holiday recently. Before lupa I better keep the recipe here for future reference. Got it from my aunty yg teringin sangat nak makan roti paung. Siap carikan resepi tapi bila tanya dia kata dah lupa la ambil kat mana.

Sedap juga hasil roti ni tapi my family kata kurang manis dan a bit tawar. Supaya xlupa I adjust siap-siap resepinya ye. 1 recipe ni calls for 16 buns. So I made 3 batches to cater ahli majlis yang ramai tu.
ROTI PAUNG
Sumber: Unknown

500g tepung gandum / tepung roti
1 paket 11gm yis
1 biji telur
2 sudu marjerin
3 - 4 sudu besar susu pekat manis
300 ml air suam
1 cawan gula

Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih. Dalam mangkuk adunan campurkan, garam, tepung gandum, marjerin, susu pekat manis dan kacau sebati.
Masukkan campuran yeast ke dal…