Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

♥♥ Love is ... ♥♥

Brownies Cik Enon

Resepi brownies yg I minta dari girlfriend my friend Azhari suatu masa dulu (now dah jd wife .. Dr Shahida yg pernah masuk masterchef Season 2) Actually Azhari brought the brownies to office & shared it with Zatur & I. I then requested for the recipes after knowing that it was made by his girlfriend Cik Enon (nama manja Azhari bg ler ni). A wonderful recipe, memang memikat.
BROWNIES CIK ENON
115g mentega (unsalted – kalau salted tak perlu tambah garam)200g gula halus2 biji telur (besar)1 sudu teh vanilla esen30g serbuk koko60g tepung gandum¼ sudu teh garam¼ sudu teh baking powder½ – 1 cawan penuh chocolate chips (campur plain choc chips + white choc chips mengikut citarasa)

1. Panaskan mentega sehingga cair dalam periuk atau microwave.
2. Tuangkan gula ke dalam satu mangkuk besar. Curahkan mentega yang telah cair tadi ke dalam bekas yang mengandungi gula tersebut dan kacau sehingga sebati.
3. Dalam satu mangkuk kecil yang berasingan, pecahkan telur dan gaulkan bersama vanill…

Agar-agar Taufufa

Cerita lama yang diangkut dari fotopages. Almost lupa pada pencuci mulut yg sedap ni. Dessert ni kita buat dulu masa birthday Hafiy, sesuai la dengan selera Hafiy time tu yang memang suka laici. Any makanan yang sejuk-sejuk & membelai lidah ni memang my 3 heroes punya favourite. Dorang ni kalau ada this type of food, kejap-kejap buka fridge. Fridge tu kalau boleh bercakap agaknya, mesti komplen sakit sendi. Cubalah, memang nyaman je masuk tekak, lembut ala-ala taufufa. Yang ni I served with longan, sedap... 
AGAR_AGAR TAUFUFA
(Sumber: Noormasri)
12 gm serbuk agar-agar
10 cawan air
1 tin susu cair
1 cawan gula
2 tin laici
Masak agar-agar bersama air hingga larut.
Masukkan susu cair dan gula. Tunggu mendidih seketika.
Tuangkan adunan ke dalam acuan/mangkuk kecil. Sejukkan
Semasa menghidang, letakkan sirap dalam laici dan buahnya sekali.
**Nota: Agar-agar ini memang lembut ala-ala taufufa, tak sesuai dipotong. 

Waffle

Waffle has always been my son's favourite for snacking, jadi memang selalu la buat ... I bet bukan budak-budak je yang suka, kan .. orang tua pon layan gak, dapat pulak yang crispy kat luar & lembut didalamnya. My fav filling is Peanut Butter + Nutella. The kids pon sama but sometimes they like to have it with Nutella  + Jam.
Resepi I dapat dari Kak Ummi. Kata Kak Ummi, resepi ni asalnya resepi pankek, tapi sesuai juga buat waffle. Buat pancake using this recipe belum pernah lagi sbb anak-anak solehku yg 2 orang kat rumah ni xbernafsu sangat dengan pancake ... ;)

NUTELLA WAFFLE
Resepi Asal: FP Hajar (Butter Pancake)
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home3 sudu besar butter-dicairkan1 biji telur1 cawan tepung naik sendiri1 sudu teh baking powder1 sudu besar gula1 cawan susu segar1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpesecubit garam Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebatiBiarkan adunan selama 10 minit**Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas. …

Cookies N Cream Cheesecake

Resepi lama sangat-sangat dah buat. Angkut dari fotopages sebab fotopages ni macam dah x stabil je. Kadang-kadang nak access pon xdapat, server unavailable memanjang.

Memang worth trying & definitely a keeper Tak caya, sila la cuba ye.  I dapat dari makcik kantin dulu.
COOKIES 'n' CREAM CHEESECAKE
(Source: Celebrity Chef's Cookbooks-Cheesecake Seduction)

Base
100 gm butter, diced
170 gm digestive biscuits, crushed
30 gm brown sugar
30 gm cocoa powder, sifted
50 gm cornflakes, crushed
40 gm almond flakes
- Heat butter in pan and add all the other ingredients.
- Fry till fragrant and press in 23 cm false bottom cake pan
- Cover cake pan & refrigerate for at least 30 minutes

Notes: In replacement to the dry ingredients, you can use leftover biscuits (samperit, almond, cornflakes etc), crushed and kept frozen. 

Filling:
500 ml thickened cream (i used whipped cream)
80 gm icing sugar
2 tsp vanilla
1 1/2 Tbsp gelatine powder dissolved in 80 ml water
250 gm mascarpone cheese …

Kacang Kuda Sira Pedas

KACANG KUDA SIRA PEDAS
(Sumber: Kak Delila MyR)

500 g kacang kuda(rebus dgn garam hingga empuk dan toskan airnya)
1 tangkai daun kari
10 sudu besar cili boh
2 ulas bawang merah (kisar halus)
2 ulas bawang putih (kisar halus)
Gula, garam dan MSG secukup rasa
2 sudu besar air asam jawa
4 sudu besar minyak
Sedikit air
Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi.Masukkan cili. Biarkan hingga pecah minyak.Masukkan sedikit air.Tambahkan air asam jawa, gula, garam dan MSG.Masukkan kacang kuda dan masak hingga kering.Siap utk hidangan.
* tak letak MSG, tp ganti gula 

Mini Pavlova to satisfy our sweet tooth

There are times yang kita sekeluarga akan asyik kemaruk nak makan dessert ni. Pavlova ni dah a few months back gak buat but this time around I used a different recipe dari I shared before. Bila time kemaruk tu, memang asyik repeat buat la sampai puas baru berhenti ... ehehe .. Walaupun I memang xminat benda-benda manis nih, bila tang pavlova ni memang exceptional lah .. haha
Bila dah lama x update blog ni rasa kekok la nak berceloteh sorang-sorang kat sini .. rasa malu pon ada .. haha. Okey, sebelum I lost the recipe again, baik I keep it here for future reference ... Anyway kali ni I made yang mini, senang nak makan sikit-sikit, berulang-ulang kali ... ;)
PAVLOVA
180g putih telur (lebih kurang 6 biji telur) 285g / 300g castor sugar 1 1/2 tsp distilled vinegar 3/4 tbsp cornflour
Sediakan loyang. Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter anggaran 10cm.
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170…