Tuesday, September 19, 2017

Soba Goreng ... menu simple yang sedap


Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite lah. He beamed ear to ear la bila nampak mummy goreng soba ni. Mummy double joy melihat kegiranganmu, nak ;) tambah pulak sap sap sui je nak buat.

I didn't follow exactly resepi kat bawah ni, sebagai rujukan je ...

SOBA GORENG
Inspirasi: My Little Tiny Heart

- mee soba ( dua ikat untuk 3 orang makan )
- minyak masak ( 5 camca besar )
- minyak bijan ( i camca besar)
- bawang putih ( 7 ulas dihiris halus)
- kicap ikan( dua camca )
- serbuk ayam ( saya guna knorr )- 1 sudu teh.
- fish cake ( satu keping dipotong ) - I ganti dengan fishball
- cendawan straw ( 4 biji dipotong ) - I ganti dengan enoki
- salad dan carrot - I ganti dengan daun bawang, tu je yg ada dlm fridge
- garam - I tambah kicap cair sikit

Rebus soba mee dalam air bersama sedikit minyak (macam rebus spaghetti).
Kemudian toskan...

Panaskan minyak masak, masukkan bawang putih, goreng hingga kekuningan.
Masukkan minyak bijan, fish ball, masuk carrot hingga masak.
Kemudian cendawan straw dengan kicap ikan, masukkan serbuk ayam
Akhir sekali, masukkan soba mee dan salad. Gaul hingga sebati, tambah garam sekiranya perlu.



3 comments:

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...