Friday, May 21, 2010

Syabsukka


Yezzzaaa... our breakfast this morning. Menu semlm yg dipostpone ke hari ni coz ada sesuatu yg berlaku & i fobia kat dapur gas semlm.. x sempat nak citer skrg, nnt la bila i free sket. Anyway MaDiHaA dah goda i dgn resepi ni, actually jumpa lama dah resepi ni & peram dulu n nampak kat KOG last week. Tapi bila tgk boleh jd menu bfast, laju je la ahkaakk... menu2 bfast, mmg x peram lama slalu nya sbb nk goda anak2 amik bfast :idea: Muka sgt happy n excited je 2 ninja tu masuk dapur pagi ni... esp itu Shimimaro lah!



SYABSYUKKA
Nak senang panggil je daging arab.
Sumber : http://kucingorengemok.blogspot.com/Lee Lin (kucingorengemok)

Masaknya:
2 paket daging cincang
2 biji bawang bombay - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
lada sulah yang banyak [sampai kau tak percaya kau letak banyak tu, baru berhenti curah]
- heheh, saya guna 1/2 botol, rasanya dalam 25g - rajin ke pulak nak timbang lada sulah?
minyak sapi
kacang pis
tomato - i opt with tomato paste
telur
hiasan- bawang goreng dan daun saderi

1- Perap daging, bawang dan lada sulah sekurang²nya 1-2 jam. (MaDiHaA perap semalaman dlm peti ais rak tengah)
2- Panaskan minyak sapi dan [kutip bawang besar dalam daging tadi dan] tumis bawang, kemudian masukkan daging. Kacau² hingga 3/4 masak. Jangan lupa letak garam.
3- Toskan ala kadar, pindahkan ke bekas pyrex (loyang pun boleh).
4- Buat lubang dan pecahkan telur ke dalamnya.
5- Susun tomato dan tabur kacang pis.
6- Bakar hingga telur masak. Tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.
7- Sedap hidangkan panas², makan dengan roti atau nasi putih.

2 comments:

  1. banyakknye lada sulahhh..kalo sikit2 xsedap ke?
    mau gastrik i makan ni nnt..

    ReplyDelete
  2. deeda, i x ikut, x letak byk pon. sikit je. but i suggest u letak sket serbuk kari & black pepper baru lagi kick.

    ReplyDelete

Kerabu Maggi Siam

Kerabu maggi siam ni memang kegemaran ramai la kat rumah ni. Rasa dia yang lengkap masam, masin, manis dan pedas sikit memang cukup memb...