Onigirazu


Menu mmm ... sebulan yang lepas kot. Lemau betul bulan puasa tahun ni, asyik tak cukup oksigen ... nak menguap je  .. ;) I buat for picnic dengan bujang kecik kat sekolah dia. Senang ... all-in-one meal, you get carb (rice), protein (daging/ayam) dan veggies in one bite! Onigiri biasa dengar la kan, tapi apa pulak onigirazu ni?

Nama Onigirazu ni datang dari Japanese rice ball - Onigiri. 
Onigiri ialah nasi kepal berbentuk segitiga (traditional), bulat atau silinder, yang diisi inti seperti bonito flakes yang dah diperisakan dgn kicap jepun, pickled plum, tuna mayo atau pelbagai inti2 lain, kemudian dibalut dengan nori seaweed. 

Onigiri berasal dari perkataan Jepun Nigiru yang bermaksud mengepal dengan padat. Bila tidak mengepal dengan padat mereka panggil Nigiranai atau Nigirazu.

Jadi Onigirazu ialah bebola nasi (Onigiri) yang tidak dikepal seperti bentuk traditional nya, segitiga. Senang kata, bukan warga Jepun panggil makanan ni sushi sandwich ;)


Onigirazu ni senang je nak assemble, sama macam sandwich. The best part is the filling can be anything you like, selain dari filling gaya Japanese seperti chicken katsu, ia juga boleh di fusion kan intinya - ala Korea (bulgogi), ala Thai (ayam paprik), ala Mat Saleh ;) ... (tuna mayo), ala Chinese (kungpao chicken).

5 Tips untuk membuat Onigirazu yang perfect dan menarik

  1. Lepakan nasi ditengah-tengah seaweed kepada bentuk empat segi. Kalau ada acuan onigirazu, lagi cantik, nanti dapat bentuk yg seragam.
  2. Letak nasi dan inti dalam lapisan yang nipis.
  3. Tandakan bahagian mana nnt nak dipotong jika intinya menggunakan pelbagai bahan & disusun berlapis-lapis. 
  4. Terbalikkan dan rehatkan selama lebih kurang 5 minit selepas dibungkus ketat dgn plastic wrap. Wap stim dari nasi akan melembabkan nori dan akan membolehkan semua bahan-bahan sebati melekat bersama.
  5. Basahkan pisau supaya nasi & filling tidak melekat pada pisau, dan keratan rentas cantik & kemas.

ONIGIRAZU
(my-sweetthots.blogspot.my)

Nasi yang baru masak
Fillings - sesame oil chicken, bulgogi, tuna mayonis

Menyiapkan Onigirazu:
  1. Bentang plastic wrap dan letak sekeping seaweed di atasnya (bahagian berkilat menghadap plastic wrap), dengan satu bucu menghala ke atas. 
  2. Letak nasi ditengah-tengah seaweed, bentukkan segiempat sambil ratakan menjadi satu lapisan nipis. Taburkan sedikit garam di atas nasi jika filling yg digunakan agak sederhana rasanya. 
  3. Susunkan filling di atas nasi. Letak nasi diatas filling dan ratakan.
  4. Balut nasi dengan nori dan plastic wrap menjadi segi empat dengan ketat.
  5. Terbalikkan dan kemaskan bentuknya. Biarkan sebentar lebih kurang 4 -5 minit.
  6. Basahkan pisau dan potong onigirazu kepada 2 bahagian.

Comments

Popular Posts