Raya baru baru ni my aunty tetiba kata rasa nak makan bubur ni, maka lepas settle masak lunch terus la gentel tepung buat bubur. Ada tetamu yang datang beraya hari tu dapat la juga merasa.
Ada banyak versi bubur candil, tapi cara kami buat macam ni la. Kuahnya kita letak sikit tepung beras, lagi sedap lemak berkrim ;)
BUBUR CANDIL
Sumber: Ain
2 cawan tepung pulut
1 1/3 cawan air+ jus pandan + sedikit garam, atau air biasa + sedikit garam - utk uli tepung
sedikit pewarna hijau, merah dan kuning
Air secukupnya - utk merebus bubur candil
Campurkan tepung pulut, dan sedikit garam ke dlm sebuah mangkuk.
Campurkan air jus pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
Didihkan air dlm periuk, bulat-bulatkan adunan dan rebus ke dlm air yg mendidih.
Apabila doh tu timbul, bolehlah diangkat dan tapiskan.
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
sedikit air
2 sudu makan tepung beras
Gula pasir secukupnya - sekadar manis buah
2 helai daun pandan
Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair, santan pekat, tepung beras dan gula pasir. Masukkan sedikit air, kuah tidak pekat atau terlalu cair. Masukkan daun pandan. Masakkan di atas api. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah. Masukkan bebola candil tadi dan gaul sebati. Biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment