Menu buntu di bulan puasa ni. Bila dah tak tahu nak masak apa-apa, teringat pulak lauk sotong dgn kentang ni. Tu yang adik terus request mak masak. Sedap betul sampai ada yg makan bertambah lah ;)
SOTONG MASAK LEMAK CILI API dgn KENTANG
1 mangkuk sotong
1 cawan santan
7-8 biji cili api- tambah/kurangkan ikut kepedasan yg diingini
sedikit kunyit hidup - besar ibu jari
2 ulas bwg putih- hiris
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit- hiris
2 biji kentang
Tumbuk cili api beserta kunyit sampai lumat.
Campurkan semua bahan ke dalam periuk / kuali kecuali sotong
Renehkan dengan api kecil sambil kacau. Tambahkan garam
Masukkan kentang. Bila kentang dah separuh empuk, masukkan sotong.
Biar lauk mendidih sekejap then terus tutup api
** Boleh juga tambah hirisan tomato jika suka
Tumbuk cili api beserta kunyit sampai lumat.
Campurkan semua bahan ke dalam periuk / kuali kecuali sotong
Renehkan dengan api kecil sambil kacau. Tambahkan garam
Masukkan kentang. Bila kentang dah separuh empuk, masukkan sotong.
Biar lauk mendidih sekejap then terus tutup api
** Boleh juga tambah hirisan tomato jika suka
No comments:
Post a Comment