Saturday, October 7, 2017

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat


Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafami, share resepi ni kat ig dia. Lately kat fb yg orang share resepi soft butter cake, semuanya ada guna ovalette. 

Excited sangat nak buat, dengan confident nya I terus buat 2 batch tau ... haha ... nasib baik hasilnya marvellous sangat. My aunty pun puji kesedapan kek ni. 

SOFT BUTTER CAKE
Sumber: FB Mariana Zainal

250gm butter
180g gula kastor
4 biji telur gred A
2 cawan rata tepung naik sendiri
1/2 cawan susu cair / susu sejat
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar serbuk koko


1. Alas loyang 4 segi 8 inci dengan grease proof paper. Ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur satu persatu, pukul perlahan selama 1 minit setiap biji telur hingga sebati. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu cair/sejat, bermula dengan tepung dan diakhiri dengan tepung. Kaup balik adunan dengan senduk kayu.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian - satu warna asal dan satu bahagian lagi dicampur pandan emulco, adun sebati.
6. Sudukan adunan berselang-seli ke dalam loyang sehingga habis.
7. Panaskan oven pada suhu 180C selama 10 minit. Bakar kek selama 40-50 minit atau hingga masak.



8 comments:

  1. Thanx for sharing... Sedappppp ni..

    ReplyDelete
  2. heloo.. jalan2 sini singgah sekejap =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u cikgu siti ... wah suka post baru trip hokkaido tu ;)

      Delete
  3. Tak ada update baru ke .. hehe ... saja tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Hanis ... hehe ... ntah la ... bz yg ntah apa2

      Delete

  4. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر

    ReplyDelete

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...