Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2016

Biskut Cornflakes

Another favorite cookies yg mesti nak buat time raya. Tak sempat nak buat kat kl ... maka minggu yg I balik before balik kb tu sempat la selit buat ... tapi xbuat banyak pon sbb bahan xcukup. Jadi la buat lepas kempunan ... nak beli yg tunjuk2 punya memang gerenti xjumpa la sekut cornflakes style ni ;)
Resepi ni dapat dari 2 pupu mak, nama timangannya Mak Ngah Che Empah ... dulu di zaman mudanya gigih meniaga biskut raya buat sendiri. Ni antara yg popular.
BISKUT CORNFLAKES (Sumber: Mak Ngah Che Empah)
4 oz gula halus 10 oz tepung mazena 2 biji merah telur 8 oz cornflakes (atau ikut suka nak kurangkan sikit ke) ~ diramas2 / tumbuk kasar 6 oz mentega 1 penutup esen vanila
Pukul gula & mentega & telur hingga kembang. Masukkan tepung dan cornflakes. Bentukkan biskut & bakar pada suhu 180 C selama 15 - 20 min.

Ramadhan tahun ni my 2 boys tolong sepupu I yg baru kawin lepas raya hari tu mengecat pagar. Excited depa sebab xpenah buat. Boys lain mana ntah pergi time ni. Kalau x ra…

Rendang Ayam Mak

Raya dah habis baru kita nak kongsi cerita raya eh ... ehehe ... Tahun ni raya KB maka kena la prepare masak rendang sendiri. This year terasa nak makan rendang ayam mak. Camana ntah terlebih rajin sikit, jadi I buat rendang dari KL and frozenkan untuk bawa balik KB. 
Memang perancangan Allah tu maha hebat, ada hikmah rupanya tergerak hati nak masak rendang awal. Tahun ni 1st time kami beraya di hospital. 2 hari sebelum raya kami berpuasa kat my kampung in Masjid Tanah sebab nanti raya di KB. Malamnya tu lepas buka haziq mengadu perut dia sakit. Lepas husband balik dr terawih I told him tapi dia kata nanti sampai kl baru bawa gi klinik. So bila sampai kl bawa gi klinik, Dr cakap maybe digestion problem. 
Pagi esoknya tu last day puasa time nak sahur dia mengadu perut masih sakit, xnak bersahur xlarat. Husband dah syak ada yg xkena, mcm apendiks je. Lps sahur terus dia bawa gi  klinik lain sbb klinik semalam belum buka. Doktor suspect apendiks & bagi referral utk admit hospital. I…

Tart Bunga

Another biskut raya yg ku buat raya baru-baru ni. Saja nak try bentuk bunga lak. Kali ni I cuba resepi my friend dr zaman STF ;) Tart ni melt in mouth & milky sbb guna kuning telur je.
TART NENAS (Sumber: Z)
450g butter 600g tepung  4 biji kuning telur
Putarkan butter hingga berkrim. Tambah kuning telur. Tepung sedikit demi sedikit cukup sekadar hingga menjadi doh. Bentukkan tart. Letak inti dan bakar pada suhu 180 C.

Sebelum puasa kita main masak-masak test resepi periuk noxxa kat rumah Z. Walau pun xramai korum kali ni tapi tetap meriah ... berjimba sambil menimba ilmu, perut kenyang semua happy ;)