Skip to main content

Rendang Ayam Mak


Raya dah habis baru kita nak kongsi cerita raya eh ... ehehe ... Tahun ni raya KB maka kena la prepare masak rendang sendiri. This year terasa nak makan rendang ayam mak. Camana ntah terlebih rajin sikit, jadi I buat rendang dari KL and frozenkan untuk bawa balik KB. 

Memang perancangan Allah tu maha hebat, ada hikmah rupanya tergerak hati nak masak rendang awal. Tahun ni 1st time kami beraya di hospital. 2 hari sebelum raya kami berpuasa kat my kampung in Masjid Tanah sebab nanti raya di KB. Malamnya tu lepas buka haziq mengadu perut dia sakit. Lepas husband balik dr terawih I told him tapi dia kata nanti sampai kl baru bawa gi klinik. So bila sampai kl bawa gi klinik, Dr cakap maybe digestion problem. 

Pagi esoknya tu last day puasa time nak sahur dia mengadu perut masih sakit, xnak bersahur xlarat. Husband dah syak ada yg xkena, mcm apendiks je. Lps sahur terus dia bawa gi  klinik lain sbb klinik semalam belum buka. Doktor suspect apendiks & bagi referral utk admit hospital. I dah cuak dah, tapi laki kata nak balik je dulu nnt sampai KB baru admit. Haziq pulak kata dia masih boleh tahan ... huhu ... tension kita. Dalam hati Allah je tahu, geram betul rasa takut apa-apa jadi while travelling. Berdoa je la banyak-banyak sepjg jalan.

sempat lagi buat peace dalam sakit-sakit tu

Ada lak yang nak menempek katil patient ...
Nak jadi cerita, flite we all delay pulak la 1/2 jam ... kesian Haziq. Sampai je KB terus pergi Hospital Pakar Perdana. At 1:30 pm Haziq jumpa doktor, then operation started at 3pm. Dekat pukul 5pm baru dia ditolak masuk ke wad balik. At 6pm kami tinggalkan dia dlm mamai2 ubat bius lagi untuk berbuka dgn family BIL kat luar. What an experience ... syukur alhamdulillah semuanya dipermudahkanNya

Okay, back to recipe ;)

RENDANG AYAM MAK
(Sumber: my mum) 


1 ekor ayam
Sedikit lengkuas - diketuk
Santan dari 1 1/2 biji kelapa
4 ulas Bawang Putih       }
15 ulas Bawang Merah   }
Sedikit Halia                   }
Sedikit Kunyit Hidup      }
Cili Mesin & Cili Hidup  }  dikisar

Kecutkan ayam sekejap di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak dalam 10min. Masukkan santan, asam keping, garam & sedikit gula. Titikkan serai & taburkan daun kunyit yg dihiris. Masak sehingga rendang kering.

1st Syawal di hospital. Nasib la sehari je dah boleh balik. Doktor pon kesian budak ni nak raya ;)

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…