Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

Quick Bite: Nutella Brownies

Here 's a quick bite that i learned from FoodNetworkAsia. If you happen to have some left over brownies, boleh la buat macam ni.

Just cut the brownies into bite size, atur dlm oven baking tray. Spread some nutella on top. Then sprinkles with choc chips and nuts. Bake in the oven until the nutella starts to melt.

... and it's ready to go with your favourite cuppa! Enjoy ;)

** Courtesy to Giada de Laurentiis, Food Network Asia

Salam Jumaat

Salam Jumaat to all. Belum sempat nak share cerita baru ye. Dah selesai baca Al-Kahfi ke? Menu lunch arini adalah kue tiaw goreng dgn kerang & daging.

Sementara nak masak kue tiaw tadi sempat la alas perut dengan overnight oat ni. Resepi sama macam kat bawah, cuma kali ni cheq tambah greek yogurt perisa peach.

Coffee Walnut Butterscotch Bread

A very nice bread indeed ... that's definitely a keeper. Roti ni dah lama dah buat, bulan lepas lagi before kita buat bee hive bread tu. My first try of making bread menggunakan kaedah water roux (sebutannya water rou). Memang best, sedap lembut & moist tekstur roti tu. I suka sangat, but I buat x banyak that day. Dapat bagi mak 3 ketul je la, sekejap je dah licin I tengok. Sedap ler tu ... ;)


I no longer have a breadmaker maka I just use my mixer kesayangan je. Senang, nak uli banyak pon boleh. By the way, kalau buat homemade bread mmg I elak guna all those improver & softener ...  Itu la yg bestnya bila buat roti sendiri ni, those ingredients mmg do no good to your health pon. Tapi kalau time xrajin nak menguli tu, buat-buat lupa la eh bila borong roti kat bakeri tu ... huhu ... 

COFFEE BREAD
Reference: Kak Nor Secubit garam

190 g high protein flour (I used multipurpose flour)
50 g sugar
2 g salt
6 g instant dried yeast
1/2 teaspoon bread improver
1 egg yolk
50 g fresh mi…

Butterscotch Chip Chocolate Muffin

Muffin ni I buat malam tadi for my kids breakfast pagi ni. Terpanggil nak buat bila kawan-kawan kat Telegram sibuk dok buat 2 3 hari ni. Resepi asal dari Nigella ni dikongsi kat myresepi, ramai yang dah cuba dan puas hati. Bahan-bahannya mudah je dan gerenti menjadi punya. I just gantikan coklat chip dgn butterscotch chip. Cuma ada sedikit kemusykilan dan xpuas hati lah, kenapa ada 3-4 biji muffin I yang menyenget kejadiannya ni ... mmm ... x mungkin dulang bakar ku senget.

COKLAT CHIP MUFFIN
Resepi: Nigella
Sumber: junjs11 MyResepi
Menghasilkan 15 biji muffin size M cup

250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula - 160gm
150gm coklat cip - ganti dgn butterscotch chips
250ml susu segar
90ml minyak
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla


gaul semua bahan kering dalam satu mangkuk.
gaul bahan basah dalam mangkuk lain n masukkan campuran bahan kering tadi. gaul rata, masukkan coklat cip, gaul lagi.
letak dalam papercup, tabu…

Overnight Oat

My kinda breakfast this morning ;) ... an overnight oat yg sgt sedap ...with almonds, raisins & dates.

OVERNITE OATS with Dried Fruits (ain@my-sweetthots.blogspot.com)

6 tbs Organic Rolled/Instant Oats 1/2 cup Fresh Milk some dates, raisins, almonds Orange segment from one orange some honey
Using a clean jar, add rolled oats and pour in milk. Gently stir the mixture, add a little more milk if the mixture is too thick. Lastly add in dates, raisins, almonds and honey, give it a few stirs. Cover the jar and leave the mixture overnight in the fridge.

Btw, Sanah Helwah to my sis, Cik Wa. May Allah shower you with His blessings & all good deeds.