Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

Winter Korea Dec 2016

Lama menyepi ... kasi hangat dulu dengan gambar trip kami ke South Korea musim winter recently ye ;). Ni Jusangjeolli Cliff kat Jeju Island.




Orange Cheesecake

Dah berkurun I perhatikan kek ni kat Anncoo Journal ... baru semalam dapat buat. Overall sedap, soft and wangi dengan aroma dan rasa orange. The amount of sugar is just nice. Cuma satu je xpuas hati, kenapakah bahagian bawah kek tu dense sikit? Mmm ... underbake ke? Anyway the recipe is too good to be thrown away ... it could be my technique yang xkena kot ... 
ORANGE CHEESECAKE
Source: Anncoo Journal

Ingredients:
(A):
250gm Cream Cheese, softened
250ml Milk
120gm Butter

(B):
50ml Fresh Orange Juice
2 nos Orange Rind, grated

(C):
6 nos Egg yolks
60gm Sugar

(D):
70gm Cake / Plain Flour
20gm Corn Flour

(E):
6 nos Egg Whites
1/2 tsp Cream of Tartar
60 gm Sugar

Method:
Melt cream cheese and milk over a double-boiler, stir to get smooth mixture. Remove from heat and add in butter, stir until butter melted. Add in ingredients (B) and (C). mix well. Slowly add in ingredients (D), mix well until mixture becomes thick. Whisk egg white and cream of tartar till frothy. Add in sugar and continue whi…

Hainanese Chicken Rice

A meal that I cooked for lunch past few months ... ehehe ... It's not easy to get bored of chicken rice, kan. This time around I tried the recipe from Rasa Malaysia and we love it. Anak-anak I pon nowadays lebih suka Hainanese Chicken Rice. Siap request next time please make nasi ayam hainan, xnak yg biasa, goreng punya.

Suka masak nasi ayam as it is a complete meal. Tak payah dah nak fikir apa lauk pauk iringan ...
HAINANESE CHICKEN RICE
Source: Rasa Malaysia
Serves 4
Ingredients:

For the rice

3 cups uncooked washed rice
5 tbsp vegetable oil
4 cloves finely chopped garlic
4 finely chopped shallots
2 + 1/2 cups + 2 tbsp chicken broth
4-6 blades of pandan leave (screwpine leaves)
1 small thumb of ginger, cleaned and bruised
1 tbsp of the garlic and shallot oil
70g chicken fats
1+ 1/2 tsp salt, to taste

For the chicken

1 whole chicken, preferably free range organic chicken
1 small thumb of ginger, cleaned and bruised
5-6 stalks of scallion, washed
10 bowls chicken stock, adjust accordin…

Fluffy Pancakes

Love this pancake recipe which I just tried out over the weekend recently ... before I forget where I got the recipe from, I better put it here ... 
If you compare dgn the source blog, mine doesn't look fluffy enough sbb I sesedap rasa menuang susu as per the recipe ... so my batter was a bit runny, xdpt la dia nak jd tebal sket & more fluffy like the source blog ;). Xpe la, I'll improve next time ... but for the time being I sangat-sangat happy dah sebab my kids & hubs just love it. They also said the pancakes were flavorful ... of course la, I guna pure vanilla essence ... mmg aromatic ... fantastic .. ehehe. Tak sia-sia I follow my instinct, dgn confident nya bancuh 2 adunan terus ... tamak yg berbaloi ... haha

Maaf, ku xberapa rajin nak translate ...
FLUFFY PANCAKES
Source: Chocolates & Chai

1 cup All-Purpose Flour, sifted
2 tsp Baking Powder
Pinch of Salt
2 tbsp White Sugar - I opt for 1/4 cup of honey
3/4 cup plus 2 tbsp Milk - don't put all, adjust accordi…

Biskut Cornflakes

Another favorite cookies yg mesti nak buat time raya. Tak sempat nak buat kat kl ... maka minggu yg I balik before balik kb tu sempat la selit buat ... tapi xbuat banyak pon sbb bahan xcukup. Jadi la buat lepas kempunan ... nak beli yg tunjuk2 punya memang gerenti xjumpa la sekut cornflakes style ni ;)
Resepi ni dapat dari 2 pupu mak, nama timangannya Mak Ngah Che Empah ... dulu di zaman mudanya gigih meniaga biskut raya buat sendiri. Ni antara yg popular.
BISKUT CORNFLAKES (Sumber: Mak Ngah Che Empah)
4 oz gula halus 10 oz tepung mazena 2 biji merah telur 8 oz cornflakes (atau ikut suka nak kurangkan sikit ke) ~ diramas2 / tumbuk kasar 6 oz mentega 1 penutup esen vanila
Pukul gula & mentega & telur hingga kembang. Masukkan tepung dan cornflakes. Bentukkan biskut & bakar pada suhu 180 C selama 15 - 20 min.

Ramadhan tahun ni my 2 boys tolong sepupu I yg baru kawin lepas raya hari tu mengecat pagar. Excited depa sebab xpenah buat. Boys lain mana ntah pergi time ni. Kalau x ra…

Rendang Ayam Mak

Raya dah habis baru kita nak kongsi cerita raya eh ... ehehe ... Tahun ni raya KB maka kena la prepare masak rendang sendiri. This year terasa nak makan rendang ayam mak. Camana ntah terlebih rajin sikit, jadi I buat rendang dari KL and frozenkan untuk bawa balik KB. 
Memang perancangan Allah tu maha hebat, ada hikmah rupanya tergerak hati nak masak rendang awal. Tahun ni 1st time kami beraya di hospital. 2 hari sebelum raya kami berpuasa kat my kampung in Masjid Tanah sebab nanti raya di KB. Malamnya tu lepas buka haziq mengadu perut dia sakit. Lepas husband balik dr terawih I told him tapi dia kata nanti sampai kl baru bawa gi klinik. So bila sampai kl bawa gi klinik, Dr cakap maybe digestion problem. 
Pagi esoknya tu last day puasa time nak sahur dia mengadu perut masih sakit, xnak bersahur xlarat. Husband dah syak ada yg xkena, mcm apendiks je. Lps sahur terus dia bawa gi  klinik lain sbb klinik semalam belum buka. Doktor suspect apendiks & bagi referral utk admit hospital. I…

Tart Bunga

Another biskut raya yg ku buat raya baru-baru ni. Saja nak try bentuk bunga lak. Kali ni I cuba resepi my friend dr zaman STF ;) Tart ni melt in mouth & milky sbb guna kuning telur je.
TART NENAS (Sumber: Z)
450g butter 600g tepung  4 biji kuning telur
Putarkan butter hingga berkrim. Tambah kuning telur. Tepung sedikit demi sedikit cukup sekadar hingga menjadi doh. Bentukkan tart. Letak inti dan bakar pada suhu 180 C.

Sebelum puasa kita main masak-masak test resepi periuk noxxa kat rumah Z. Walau pun xramai korum kali ni tapi tetap meriah ... berjimba sambil menimba ilmu, perut kenyang semua happy ;)

Bihun Soto

Ni menu SIL datang beraya hari Ahad, 2 hari lepas. My SIL datang dr KB nak tolong jaga cucunya sbb anaknya nak uruskan barang-barang pindah rumah. Actually dekat je dia pindah, dari Blok B ke Blok A ... haha ... 
Teringin lak rasa nak makan bihun soto sebab time raya kat kelantan hari tu xjumpa menu ni ;). Kali ni I try resepi yang di share kat facebook pulak. Ringkas & sedap, boleh buat lagi.  Cuma kalau ikut resepi asal guna Rempah Sup Babas ... dah byk kedai singgah, xjumpa2 jugak. So kita tukar la kpd rempah Sup Adabi je. Actually I ada buat pegedil tapi time snap ni dah habis.
BIHUN SOTO Sumber: Facebook Resepi Biskut Raya Mak Kata
**Resepi ni anggaran untuk 12 orang
1 ekor ayam bersaiz besar ~ potong 4 dan bersihkan
4 batang serai ~ diketuk Rempah 4 sekawan ~ pelaga, cengkih, kayu manis & bunga lawang
2 peket kecil rempah kurma Babas
1 peket kecil rempah sup Babas
2 Kiub pati ayam Knorr
Sup Bunjut Tulang Adabi
## Bahan kisar :
5 ulas bawang besar  (pilih saiz sederhana)
6 ul…

Chocolate Bread

Roti ni kejadian lama sebelum puasa lagi .. sedap tau. Sila cuba ;) I tepek gambar resepi dari buku je lah ye, err ... tgh malas ni ...

CHOCOLATE BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood





Cipnut Nestum ... Cookies wajib setiap kali raya

Cookies yang sangat popular in my big family, wajib buat setiap kali syawal menjelang ... ;)  Tahun ni kita bancuh 6 adunan kat kampung. Ramai tukang gentel ... sekejap je dah settle.
Resepi bawah ni I dah update, so just right kemanisannya. Mewah rasa kekacang bila gabung almond slice & almond nib. Kalau nak refer resepi asal kat sini ye.
BISKUT CIPNUT NESTUM (Sumber: Nestle) Edited by: ain @my-sweetthots.blogspot.my
Bahan A: 1 1/2 cwn tepung naik sendiri 1/2 camca teh serbuk penaik 1/2 camca teh soda 1/4 cawan teh garam
1 cawan Nestum 1 cawan cip coklat 1 cawan almond slice + almond nib 150g mentega 100g gula kastor/ brown sugar 1 biji telur 1 camca teh esen vanila
Ayak bahan A; masukkan Nestum, cip coklat & kacang. Ketepikan. Krim mentega & gula hingga ringan & kembang. Masukkan telur & esen vanila.Campur bahan A & gaul sehingga menjadi doh.Ambil 1 camca teh penuh adunan & letak di atas tin pembakar yang telah disapukan dgn sedikit butter. Jarakkan untuk doh mengembang…

Udang Masak Kam Heong

Salah satu menu Ramadhan recently. Dah lama nak try tak ler sempat2 ... kalau belek-belek resepirasa macam pelik je kan, tak sangka rempah kari, sos tomato & sos tiram bila digandingkan menghasilkan satu gabungan rasa yang menarik. Dalam bulan puasa ni, 2x I repeat tau masak lauk ni.

Sama macam Ayam Masak Bali ada macam-macam versi resepi Kam Heong ni kat web, memang pening at first yg mana satu agaknya paling sedap. Yang letak kicap pon ada. Bila fikir macam pelik je kicap campur kari, at last I chose the one dr MyResepi; resepinya pon ringkas & senang nak faham. UDANG MASAK KAM HEONG
(Sumber: MyResepi)3-5 ekor udang galah / besar XXL. 1 inci halia ( hiris nipis )5 - 10 biji cili padi ( potong pendek )2 sudu serbuk kari ikan.2 sudu sos tiram2 sudu sos cili2 sudu sos tomatominyak masak untuk menumis dan gorenggaram , gula, perasa ikut keperluandaun sup @ daun bawang untuk hiasan jika perlu.sedikit air

udang dibersihkan dan dibelah belakang, kemudian gaulkan dengan tepung serbagu…

Puding Cincau

Masa blogwalking di Teratak Mutiara Kasih tertarik pulak nak cuba puding cincau ni untuk Iftar. Kat rumah ni, puding memang cepat laku ... sejuk sedap je la menelan kan ... nak nak bulan puasa ... memang layan lah.

PUDING CINCAU By: Malina LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih) Bahan-Bahan 1 paket agar-agar serbuk 10g 3 cawan air 1 cawan susu cair 2 sudu besar tepung kastad 3/4 cawan gula 1 helai daun pandan (boleh jg gn esen vanila) Cincau manis secukupnya-potong kecil2 (LiNa Pg gn 2 tube) Cara-Cara Potong cincau dn masukkan ke dalam loyang/acuan (LiNa Pg gn loyang 7x7in) Ketepikan. Masukkan air, serbuk agar-agar,daun pandan dan gula ke dalam periuk. Biar hingga agar2 dan gula hancur Sementara tu, bancuhkan susu cair dan tepung kastad.Kacau sebati. Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam periuk berisi agar tadi. Kacau adunan menggunakan hand whisk hingga nampak agak likat. Kemudian tuang ke dalam loyang yg berisi cincau tadi.Biarka…

Bingka Jagung for Iftar

Dek tergoda nampak bingka ni kat fb Let's Cook & Bake I pon buat sebiji for iftar semalam. Reduced gula sikit & it turned out just nice manisnya cuma I would prefer to have the bingka texture slightly lembut. If follow exactly the recipe, teksturnya agak firm. Jadi resepi kat bawah ni I dah edit for future reference.
BINGKA JAGUNG Sumber: yatiememories.blogspot.com 1 cawan gula - 3/4 cawan gula 1 3/4 cawan tepung gandum - 1 1/2 cawan tepung gandum 1/4 cawan tepung kastard 2 cawan santan pekat 1 cawan air 2 sudu besar mentega/minyak sapi 4 biji telur 1/2 sudu kecil garam 1 tin jagung krim Bijan untuk hiasan Sedikit pewarna kuning

Masuk semua bahan kecuali jagung krim & bijan. Blend hingga sebati. Tuang adunan ke dalam bekas dan masukkan jagung krim. Kacau rata. Tuang adunan ke dlm loyang 9x9 in yang telas dialas baking paper. Taburkan bijan. Bakar di dalam oven bersuhu 180C selama 1 jam 15 min, menggunakan api atas bawah.

Bubur Nasi Bersantan gaya Noxxa

Baru sempat nak mencelah di bulan Ramadhan yang mulia ini. Hari ni 10 Ramadhan I buat Bubur NasiBersantan menggunakan periuk Noxxa. Bubur atas ni dimasak dalam 2 bulan lepas kot. Saja test resepi-resepi periuk Noxxa supaya senang nak memasak bila tiba Ramadhan. Lain kali kena tambah lebih sikit lagi air sebab kita prefer bubur yg berair.
Mata dah rasa nak terkatup-katup ni. Jom semak resepinya.
BUBUR NASI BERSANTAN NOXXA
(my-sweetthots.blogspot.my)
6 ulas bwg putih - cincang
2 cwn beras - basuh dan tos
4 sekawan utk tumis
2 sb minyak utk menumis
Semangkuk kecil daging dipotong kecil-kecil
2 liter air 1/2 mangkuk kecil pati santan Sebatang carrot - didadu kecil
1 kiub stok bilis/ayam
Garam secukup rasa
Daun ketumbar, daun sup, bwg goreng utk hiasan

1. Fungsi Stirfry - tumis bwg putih dan 4 sekawan sehingga wangi. Offkan stirfry dan masukkan air.
2. Masukkan beras, daging, garam, kiub stok. High presure 15 minit.
3. Release kan wap dengan memutar tombol kepada STEAM.  4. Buka tudung per…

Japanese Green Tea Condensed Milk Pound Cake

I love all things matcha ... green tea drinks, mochi, cakes, macarons & all lah .. haha ... Bila member yang baru balik dr holiday ke Tokyo menikmati keindahan sakura bagi souvenir japanese green tea powder, terasa nak buatkan kek la pulak. Since dah lama sangat I nak mencuba Condensed Milk Cake asyik xterbuat-buat, maka I decided nak buat with this green tea flavour.
Banyak bloggers yg dah cuba .. I pon x ingat I took from which blog, resepinya. The cake was nice but a little sweet for me. Dah rasa nak kurangkan gula or condensed milk tu dah but first time using green tea dlm baking, I x confident takut pahit lak so I just follow the exact recipe.
Hafiy bawa kek ni as bekal to school, kawan-kawan dia semua suka pulak & suruh bawa lagi. Ha .. baru 2 hari lepas dia bagitau lagi kawan-kawan tanya bila nak bawa kek green tea ni lagi ... ehehe ..





JAPANESE GREEN TEA CONDENSED MILK CAKE
Reference: Bisous A Toi

240g mentega berkualiti tinggi
90g gula halus
1/2 tsp garam
1 cawan susu p…

Black Bottom Banana Bars

This black bottom banana bars mmg sgt sedap until I asyik teringat. Even hubby pon keep on asking bila nak buat lagi. Combo pisang & chocolate nya just nice, xde yang over power rasa yg lagi satu.
Anyway I saw it at Shidah's dah agak lama terliur tapi asyik lupa nak beli pisang. Bila kebetulan hubby beli pisang nak makan gitu je, ada lebih terus ku buat sebiji wpon pisang xcukup 3 cups tapi rasa pisangnya still balance & the cake turned out sedap lembut gebus.
BLACK BOTTOM BANANA BARS
Source: taste.com.au / Shidah
Ingredients 1 cup butter, softened (salted)
1 cup sugar 3/4 cup sugar
2 egg
2 teaspoon vanilla extract
3 cups mashed ripe bananas (about 7 medium berangan) 1 1/2 cups mashed bananas
3 cups all-purpose flour
2 teaspoon baking powder
2 teaspoon baking soda
1/2 cup baking cocoa
1/4 cup milk


Directions 1.In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and vanilla. Stir in the bananas. Combine the flour, baking powder, baking soda; add to crea…

Nasi Lemak gaya Noxxa

Tak menahan betul tengok nasi lemak Kak Ayu hari tu maka kita pon buat juga weekend lepas. Gandingkan dengan sambal sotong. Telur rebus tu mmg saja nak buat tengah cair gitu, baru terangkat makan ;)
Kali ni kita test pulak masak nasi lemak guna periuk Noxxa. Memang puas hati betul, sap sap sui dah siap ... pantas, sedap, beras pon cantik berderai & tak lembik.
Sejak ada noxxa ni banyak masa yg boleh dijimatkan ketika memasak. Macam nasi lemak ni, dalm 5 minit je dah siap masak. Bahagia hidup mak sekarang tau.

NASI LEMAK gaya Noxxa
5 cawan beras - cuci bersih & toskan 3 1/2 cawan air 2 1/2 cawan santan 3 sudu teh garam Halia Bawang besar Daun pandan
Masukkan beras & bahan-bahan lain ke dalam periuk. Putar tombol pengawal tekanan kepada HIGH PRESSURE. Tekan High pressure 3 minit. Selepas bunyi beep, putar tombol kepada STEAM untuk mengeluarkan wap dan membolehkan tudung periuk dibuka. Tekan butang OFF. Tanggalkan tudung periuk dan nasi lemak sedia untuk dihidangkan.

Carrot & Corriander Bread

Morning uols ... monday is back ... lemaunya nak keje ... nasib la dah dapat energy booster sket ... ada aktiviti jimba-jimbaan kat rumah H semalam (meriah hoccay ... menoxxa, makan, mengopi, mengekek, transaksi jual beli) sampai anak merajuk la Hari Ibu pon nak gi jumpa kawan ... I jawab balik, eh ... kata hari hari, Hari Ibu ... so? xde hal la kan ... mummy dah masakkan nasi lemak tu nanti makan ye .. ehehe ... I masak nasi lemak semlm sbb terliur sehh ... tgk posting nasi lemak K.Ayu. Yang bestnya masak pakai periuk noxxa ... sap sap sui ... mudah & pantas ... Nanti kita share resepi masak nasi lemak gaya noxxa ni ;)
Eh, nak citer roti dah melalut ke nasi lemak lak. It was my right pick to bake this bread. I flipped through my kenwood breadmaker recipe book & mencari-cari recipe yg guna the Eco Function program. Tu yg ternampak roti ni.

CARROT & CORRIANDER BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood

235g carrot - disagat
280ml air suam
2 tbsp minyak bunga matahari or minyak…

Japanese Durian Cheesecake

Dek terliur tengok kak wan post resepi kek ni kat blog dia, I pon buat la sebiji last month. Kek ni jenis cheesecake yg teksturnya gebu sikit, rasanya ringan tapi lembab ... masuk mulut hilang gitu ;) tekstur macam keratan rentas atas tu. Sedap dimakan sejuk ...  Anak-anak & hubby memang layan la ... 
JAPANESE DURIAN CHEESECAKE
Source : ieatishopipost
Modified & Translate by K1

Bahan-bahan
200gm isi durian
250g Philadephia Cream cheese
6 biji kuning telur
70gm gula castor
60gm mentega - cairkan
100ml susu segar
70gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/4 sudu kecil garam

Adunan Meringue
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
70gm gula castor

Loyang 8in gris dan di alas kertas minyak di dasarnya.


Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 200C (api atas dan bawah).Kacau cream cheese hingga lembut secara double boiler.Kemudian masukkan kuning telur, kacau sebati.Masukkan gula dan mentega cair, kacau sebati.Kisar isi durian bersama susu hingga halus.  Masukkan ke dalam adunan, g…

Cheese Bread / Roti Keju

Assalamualaikum ... haiii ... lemau je pagi ni nak gi ofis kan, dah sedapp cuti panjang labour day ... hmmm lagi lak bila teringat adik yang baru je fly gi Tokyo semalam dengan jabatan dia. Syok ler makcik tu, cuti sponsored sebab department dia menang competition tahun lepas. Ada la kena top up sikit.
Pagi ni Hafiy ada poem contest kat Sekolah Rendah Bukit Teratai. Moga dia menang, ya Allah.
Ok here's my 1st entry for May ... tahun ni rajin lak meroti sebab dapat vitamin time ajar my sister buat roti. This one I made last 2 months kot ... I was flipping through Buku Roti Alex Goh and rasa nak terliur nak try roti ni. Alhamdulillah, it turned out very nice & was a hit among my kids. They love the taste & aroma oregano & parsley roti ni.
CHEESE BREAD / ROTI KEJU Sumber: Buku Dunia Roti Alex Goh
(A) 320 tepung roti 80g tepung gandum 20g gula 1 sudu teh garam 2 sudu teh yis segera
(B) 220ml susu sejuk 1 biji telur
(C) 30g mentega
(D) 30g keju, dipotong kiub 30g kepingan…

Japchae

A Korean dish that my kids suka sangat. Anak-anak I ni tekak international gak, so kalau berjalan ke mana-mana tu dorang suka juga mencuba makanan tempat yang dilawati ... mummy nya pon senang, xde la pening kepala. But then, negara K-Pop ni kami belum la sampai lagi tau ... ehehe ...
Buat japchae ni xde la susah pon, remeh je sikit sbb nak potong memotong macam ulam-ulam nasi kerabu. Ni pon menu yang sesuai untuk kanak-kanak sebab x pedas.
JAPCHAE
Sumber: ain | my-sweetthots

Korean glass noodles (potato or sweet potato)
300 gm daging lembut
Korean spinach atau sawi
2 jenis cendawan
1 bawang besar Holland
1 batang lobak merah (carrot)
4 ulas bawang putih
Kicap cair Lee Kum Kee
Minyak bijan Knife
Garam
Gula

1. Potong bawang putih halus2.
2. Panaskan air dlm kuali. Bila air mendidih, masukkan glass noodles. Rebus sehingga masak.
3. Gaul daging dgn 1 sudu kecil minyak bijan, bawang putih yang telah dipotong halus, 1 sudu kecil gula, 1/4 sudu kecil serbuk halia & 2 sudu kecil kicap cai…

Shrimp Chow Mein / Chow Mein Udang

Morning ... macamana pagi uols hari ni? Hopefully lebih baik dari semalam ye. Cuaca kat KL ni dah masuk 4 hari masih teruk jerebunya. Walaupun getting better sebab dah boleh nampak bangunan yang jauh sket tu tapi awan masih belum lagi nampak. Semalam pon hafiy balik sekolah nampak letih sangat, dok begging me xnak pergi tuisyen. Semenjak dua menjak ni ada sikit rajin la nak mencuba resepi baru yang kita nampak masa blog walking. Masa browsing through blog Rasa Malaysia mata ni terpaku dekat resepi Shrimp Chow Mein sebab memang dah lama nak cari resepi mee goreng chinese style yang ni, tapi sebab xtau apa keyword nya ... memang payah la kan.

Gambar mee kita ni memang nampak pale & macam xsedap je kan .. sayur pon xde kecuali daun bawang ;) nak tambah carrot kasi berseri sikit xde stok lak. Tapi kita memang sangat puas hati .. gabungan sos tiram, kicap & minyak bijan memang menepati sangat rasa mee yang dicari selama ni. Budak-budak pasti akan suka, lebih-lebih lagi yang memang…