Tuesday, December 27, 2016

Winter Korea Dec 2016


Lama menyepi ... kasi hangat dulu dengan gambar trip kami ke South Korea musim winter recently ye ;). Ni Jusangjeolli Cliff kat Jeju Island.




Monday, November 14, 2016

Orange Cheesecake


Dah berkurun I perhatikan kek ni kat Anncoo Journal ... baru semalam dapat buat. Overall sedap, soft and wangi dengan aroma dan rasa orange. The amount of sugar is just nice. Cuma satu je xpuas hati, kenapakah bahagian bawah kek tu dense sikit? Mmm ... underbake ke? Anyway the recipe is too good to be thrown away ... it could be my technique yang xkena kot ... 

ORANGE CHEESECAKE
Source: Anncoo Journal

Ingredients:
(A):
250gm Cream Cheese, softened
250ml Milk
120gm Butter

(B):
50ml Fresh Orange Juice
2 nos Orange Rind, grated

(C):
6 nos Egg yolks
60gm Sugar

(D):
70gm Cake / Plain Flour
20gm Corn Flour

(E):
6 nos Egg Whites
1/2 tsp Cream of Tartar
60 gm Sugar

Method:
Melt cream cheese and milk over a double-boiler, stir to get smooth mixture.
Remove from heat and add in butter, stir until butter melted.
Add in ingredients (B) and (C). mix well.
Slowly add in ingredients (D), mix well until mixture becomes thick.
Whisk egg white and cream of tartar till frothy.
Add in sugar and continue whisk until peak foam.
Mix egg whites to cheese mixture with a spatula.
Pour batter into a 10″ lined square cake tin.
Bake at preheat oven 150’C with water bath for 1 hour 10 mins.

Kitchen note:
*Wrap aluminium foil completely around the bottom and halfway up the sides of the pan.
*Cover cheesecake with aluminium foil loosely when half way baked (about 20-30 mins) to prevent cheesecake over browning.
*The cake will have pulled away the edges of the pan. Remove cheesecake from oven and carefully run a small knife around the edge of the pan to loosen any bits that might stick to the pan.



Tuesday, November 1, 2016

Hainanese Chicken Rice



A meal that I cooked for lunch past few months ... ehehe ... It's not easy to get bored of chicken rice, kan. This time around I tried the recipe from Rasa Malaysia and we love it. Anak-anak I pon nowadays lebih suka Hainanese Chicken Rice. Siap request next time please make nasi ayam hainan, xnak yg biasa, goreng punya.

Suka masak nasi ayam as it is a complete meal. Tak payah dah nak fikir apa lauk pauk iringan ...

HAINANESE CHICKEN RICE
Source: Rasa Malaysia
Serves 4
Ingredients:

For the rice

3 cups uncooked washed rice
5 tbsp vegetable oil
4 cloves finely chopped garlic
4 finely chopped shallots
2 + 1/2 cups + 2 tbsp chicken broth
4-6 blades of pandan leave (screwpine leaves)
1 small thumb of ginger, cleaned and bruised
1 tbsp of the garlic and shallot oil
70g chicken fats
1+ 1/2 tsp salt, to taste

For the chicken

1 whole chicken, preferably free range organic chicken
1 small thumb of ginger, cleaned and bruised
5-6 stalks of scallion, washed
10 bowls chicken stock, adjust accordingly
4 blades of pandan leaves (screwpine leaves)
1 carrot, roughly chopped
2 + 1 tsp of salt
10 bowls of cold water
1 cucumber, peeled, halved and sliced diagonally

For the sauce

2 tbsp light soy sauce

2 tbsp chicken broth
3 tsp sesame oil
3 tsp garlic and shallot oil

For chicken rice chilli sauce

90g red chilies (you may add in some bird’s eye chili)
15g garlic
50g ginger
1 tsp salt
1 tsp sugar
50ml chicken broth
60ml lime juice, to taste

To garnish
Few sprigs of cilantro
Method:

For the chicken

1. Wash chicken, drain well, stuff ginger and scallion into the chicken’s cavity. Using 2 tsp of salt as scrub, rub the salt all over the chicken for smooth looking skin.
2. In a not too large stockpot which fits the chicken perfectly, boil the chicken stock (enough to cover the whole chicken) together with pandan leaves, carrot and salt.
3. Submerge the whole chicken, breast side down in the boiling water for 35-45 minutes depending on the size of the chicken. Lower the heat to gentle simmer immediately.
4. When chicken is cooked, remove chicken and plunge it into prepared cold water at once for 10 minutes. Keep the chicken broth** for later use.
5. Drain the chicken, discard ginger and scallion from the cavity and set it aside to cool before chopping it neatly into desired serving size.

For the rice

1. Heat oil in wok, fry chopped shallots and garlic till fragrant and golden in colour. Add rice and stir well. Transfer the rice mixture to rice cooker.
2. Once transferred, add chicken broth, pandan leaves, ginger, garlic and shallot oil, chicken fats and salt into rice mixture. Cook according to rice cooker’s manual instruction.

To prepare chicken rice

1. Line a serving plate with cucumber slices.
2. Arrange chicken pieces on top, pour in the prepared sauce before garnishing with cilantro.
3. Serve with chicken rice, side soup and chicken rice chili sauce.

**Any left over chicken broth can be served as side soup, garnish with cilantro or chopped scallions. I like my soup with fish balls. ;)

Cook’s Note:
Never let the Great-Wall-of-China-long list of ingredients and methods intimidate you. It’s really not as tough or scary as it seems + the ingredients can be easily attainable almost everywhere and importantly, your effort will be extremely well paid off after.


Monday, October 24, 2016

Fluffy Pancakes


Love this pancake recipe which I just tried out over the weekend recently ... before I forget where I got the recipe from, I better put it here ... 

If you compare dgn the source blog, mine doesn't look fluffy enough sbb I sesedap rasa menuang susu as per the recipe ... so my batter was a bit runny, xdpt la dia nak jd tebal sket & more fluffy like the source blog ;). Xpe la, I'll improve next time ... but for the time being I sangat-sangat happy dah sebab my kids & hubs just love it. They also said the pancakes were flavorful ... of course la, I guna pure vanilla essence ... mmg aromatic ... fantastic .. ehehe. Tak sia-sia I follow my instinct, dgn confident nya bancuh 2 adunan terus ... tamak yg berbaloi ... haha

Maaf, ku xberapa rajin nak translate ...

FLUFFY PANCAKES
Source: Chocolates & Chai

1 cup All-Purpose Flour, sifted
2 tsp Baking Powder
Pinch of Salt
2 tbsp White Sugar - I opt for 1/4 cup of honey
3/4 cup plus 2 tbsp Milk - don't put all, adjust accordingly 
1 Large Egg, beaten
2 tbsp Unsalted Butter, melted
1 tsp Pure Vanilla Extract
Canola Oil (or any other vegetable oil), for cooking

INSTRUCTIONS
PREP TIME 15 MINS, COOK TIME 15 MINS

Combine flour, sugar, salt, and baking powder into a bowl and mix well.

In a separate bowl, mix the egg, milk, vanilla, and melted butter together. Be careful not to use hot, melted butter, as that may end up cooking your eggs!

Pour the wet ingredient mixture into the dry ingredients and stir till mostly incorporated. The batter should be thick and a little lumpy, but without any visible streaks of flour. If it is too thick to work with, add a little milk. Be sure to not overwork the batter as this will result in tough, chewy pancakes. Set the batter aside for 5-10 minutes – just a little time to let the ingredients in your batter get to know each other. This is completely optional, if you can’t bear to wait 10 extra minutes, go ahead and start cooking – you’ll still get pretty fluffy pancakes.

Heat a heavy-bottomed, non-stick pan over a low-medium heat and coat it with oil. We’re cooking these on low-medium as opposed to medium/medium-high for the simple reason that these pancakes get SO fat that you run a good chance of burning them before they’re cooked through if you use too much heat. Use a 1/4 cup measure to scoop and drop the batter into the pan so that you get evenly-sized pancakes.


Friday, August 12, 2016

Biskut Cornflakes


Another favorite cookies yg mesti nak buat time raya. Tak sempat nak buat kat kl ... maka minggu yg I balik before balik kb tu sempat la selit buat ... tapi xbuat banyak pon sbb bahan xcukup. Jadi la buat lepas kempunan ... nak beli yg tunjuk2 punya memang gerenti xjumpa la sekut cornflakes style ni ;)

Resepi ni dapat dari 2 pupu mak, nama timangannya Mak Ngah Che Empah ... dulu di zaman mudanya gigih meniaga biskut raya buat sendiri. Ni antara yg popular.

BISKUT CORNFLAKES
(Sumber: Mak Ngah Che Empah)

4 oz gula halus
10 oz tepung mazena
2 biji merah telur
8 oz cornflakes (atau ikut suka nak kurangkan sikit ke) ~ diramas2 / tumbuk kasar
6 oz mentega
1 penutup esen vanila

Pukul gula & mentega & telur hingga kembang. Masukkan tepung dan cornflakes. Bentukkan biskut & bakar pada suhu 180 C selama 15 - 20 min.


Ramadhan tahun ni my 2 boys tolong sepupu I yg baru kawin lepas raya hari tu mengecat pagar. Excited depa sebab xpenah buat. Boys lain mana ntah pergi time ni. Kalau x rasanya kemain meriah la ... lagi banyak bercakap dari buat keje.

Mengecat pagar rumah nekyang(masih ada lagi masa ni) ... :(

Bakal pengantin pon turun padang cat grill dapor rumah maknya ...

Wednesday, August 10, 2016

Rendang Ayam Mak


Raya dah habis baru kita nak kongsi cerita raya eh ... ehehe ... Tahun ni raya KB maka kena la prepare masak rendang sendiri. This year terasa nak makan rendang ayam mak. Camana ntah terlebih rajin sikit, jadi I buat rendang dari KL and frozenkan untuk bawa balik KB. 

Memang perancangan Allah tu maha hebat, ada hikmah rupanya tergerak hati nak masak rendang awal. Tahun ni 1st time kami beraya di hospital. 2 hari sebelum raya kami berpuasa kat my kampung in Masjid Tanah sebab nanti raya di KB. Malamnya tu lepas buka haziq mengadu perut dia sakit. Lepas husband balik dr terawih I told him tapi dia kata nanti sampai kl baru bawa gi klinik. So bila sampai kl bawa gi klinik, Dr cakap maybe digestion problem. 

Pagi esoknya tu last day puasa time nak sahur dia mengadu perut masih sakit, xnak bersahur xlarat. Husband dah syak ada yg xkena, mcm apendiks je. Lps sahur terus dia bawa gi  klinik lain sbb klinik semalam belum buka. Doktor suspect apendiks & bagi referral utk admit hospital. I dah cuak dah, tapi laki kata nak balik je dulu nnt sampai KB baru admit. Haziq pulak kata dia masih boleh tahan ... huhu ... tension kita. Dalam hati Allah je tahu, geram betul rasa takut apa-apa jadi while travelling. Berdoa je la banyak-banyak sepjg jalan.

sempat lagi buat peace dalam sakit-sakit tu

Ada lak yang nak menempek katil patient ...
Nak jadi cerita, flite we all delay pulak la 1/2 jam ... kesian Haziq. Sampai je KB terus pergi Hospital Pakar Perdana. At 1:30 pm Haziq jumpa doktor, then operation started at 3pm. Dekat pukul 5pm baru dia ditolak masuk ke wad balik. At 6pm kami tinggalkan dia dlm mamai2 ubat bius lagi untuk berbuka dgn family BIL kat luar. What an experience ... syukur alhamdulillah semuanya dipermudahkanNya

Okay, back to recipe ;)

RENDANG AYAM MAK
(Sumber: my mum) 


1 ekor ayam
Sedikit lengkuas - diketuk
Santan dari 1 1/2 biji kelapa
4 ulas Bawang Putih       }
15 ulas Bawang Merah   }
Sedikit Halia                   }
Sedikit Kunyit Hidup      }
Cili Mesin & Cili Hidup  }  dikisar

Kecutkan ayam sekejap di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak dalam 10min. Masukkan santan, asam keping, garam & sedikit gula. Titikkan serai & taburkan daun kunyit yg dihiris. Masak sehingga rendang kering.

1st Syawal di hospital. Nasib la sehari je dah boleh balik. Doktor pon kesian budak ni nak raya ;)

Tuesday, August 9, 2016

Tart Bunga

 

Another biskut raya yg ku buat raya baru-baru ni. Saja nak try bentuk bunga lak. Kali ni I cuba resepi my friend dr zaman STF ;) Tart ni melt in mouth & milky sbb guna kuning telur je.

TART NENAS
(Sumber: Z)

450g butter
600g tepung 
4 biji kuning telur

Putarkan butter hingga berkrim. Tambah kuning telur. Tepung sedikit demi sedikit cukup sekadar hingga menjadi doh. Bentukkan tart. Letak inti dan bakar pada suhu 180 C.


Sebelum puasa kita main masak-masak test resepi periuk noxxa kat rumah Z. Walau pun xramai korum kali ni tapi tetap meriah ... berjimba sambil menimba ilmu, perut kenyang semua happy ;)


Tuesday, July 19, 2016

Bihun Soto

 

Ni menu SIL datang beraya hari Ahad, 2 hari lepas. My SIL datang dr KB nak tolong jaga cucunya sbb anaknya nak uruskan barang-barang pindah rumah. Actually dekat je dia pindah, dari Blok B ke Blok A ... haha ... 

Teringin lak rasa nak makan bihun soto sebab time raya kat kelantan hari tu xjumpa menu ni ;). Kali ni I try resepi yang di share kat facebook pulak. Ringkas & sedap, boleh buat lagi.  Cuma kalau ikut resepi asal guna Rempah Sup Babas ... dah byk kedai singgah, xjumpa2 jugak. So kita tukar la kpd rempah Sup Adabi je. Actually I ada buat pegedil tapi time snap ni dah habis.

BIHUN SOTO
Sumber: Facebook Resepi Biskut Raya Mak Kata

**Resepi ni anggaran untuk 12 orang

1 ekor ayam bersaiz besar ~ potong 4 dan bersihkan
4 batang serai ~ diketuk
Rempah 4 sekawan ~ pelaga, cengkih, kayu manis & bunga lawang
2 peket kecil rempah kurma Babas
1 peket kecil rempah sup Babas
2 Kiub pati ayam Knorr
Sup Bunjut Tulang Adabi

## Bahan kisar :
5 ulas bawang besar  (pilih saiz sederhana)
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup

6 - 7 biji buah keras ~ dikisar dgn sedikit air (ain tambah)

Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Masukkan serai yg diketuk & bahan-bahan kisar. Kacau sehingga pecah minyak. Masukkan rempah kurma & sup Babas yg dibancuh dgn sedikit air. Bila rempah dah naik minyak, masukkan ayam & biar sehingga ayam kecut. Masukkan air & sup bunjut. Masukkan 2 ketul kiub ayam Knorr & buah keras yg dikisar. 

Bila ayam dah masak, keluarkan & boleh digoreng sebentar sahaja. Isi ayam disiat-siatkan & tulangnya boleh dimasukkan semula ke dalam sup tadi.


Bahan Hiasan Sampingan:
Taugeh
Daun sup & daun bawang ~ diracik
Kacang tanah goreng 
~tips nak goreng kacang tanah: masukkan kacang dalam kuali sebelum minyak panas..make sure api kecik
Isi ayam ~ dicarik 
Kuah kicap

Thursday, July 14, 2016

Chocolate Bread


Roti ni kejadian lama sebelum puasa lagi .. sedap tau. Sila cuba ;) I tepek gambar resepi dari buku je lah ye, err ... tgh malas ni ...

CHOCOLATE BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood





Tuesday, July 12, 2016

Cipnut Nestum ... Cookies wajib setiap kali raya



Cookies yang sangat popular in my big family, wajib buat setiap kali syawal menjelang ... ;)  Tahun ni kita bancuh 6 adunan kat kampung. Ramai tukang gentel ... sekejap je dah settle.

Resepi bawah ni I dah update, so just right kemanisannya. Mewah rasa kekacang bila gabung almond slice & almond nib. Kalau nak refer resepi asal kat sini ye.

BISKUT CIPNUT NESTUM  
(Sumber: Nestle)
Edited by: ain @my-sweetthots.blogspot.my
 
Bahan A: 
1 1/2 cwn tepung naik sendiri  
1/2 camca teh serbuk penaik  
1/2 camca teh soda  
1/4 cawan teh garam
1 cawan Nestum  
1 cawan cip coklat 
1 cawan almond slice + almond nib  
150g mentega  
100g gula kastor / brown sugar  
1 biji telur  
1 camca teh esen vanila

Ayak bahan A; masukkan Nestum, cip coklat & kacang. Ketepikan. 
Krim mentega & gula hingga ringan & kembang. Masukkan telur & esen vanila. Campur bahan A & gaul sehingga menjadi doh. Ambil 1 camca teh penuh adunan & letak di atas tin pembakar yang telah disapukan dgn sedikit butter. Jarakkan untuk doh mengembang. Bakar dlm ketuhar pd suhu 175C selama 10 - 15 minit @ hingga kekuningan.

** 1 adunan menghasilkan anggaran 5 dozen @ 60 keping.


Monday, July 11, 2016

Udang Masak Kam Heong


Salah satu menu Ramadhan recently. Dah lama nak try tak ler sempat2 ... kalau belek-belek resepirasa macam pelik je kan, tak sangka rempah kari, sos tomato & sos tiram bila digandingkan menghasilkan satu gabungan rasa yang menarik. Dalam bulan puasa ni, 2x I repeat tau masak lauk ni.

Sama macam Ayam Masak Bali ada macam-macam versi resepi Kam Heong ni kat web, memang pening at first yg mana satu agaknya paling sedap. Yang letak kicap pon ada. Bila fikir macam pelik je kicap campur kari, at last I chose the one dr MyResepi; resepinya pon ringkas & senang nak faham.
UDANG MASAK KAM HEONG
(Sumber: MyResepi)
  • 3-5 ekor udang galah / besar XXL.
  • 1 inci halia ( hiris nipis )
  • 5 - 10 biji cili padi ( potong pendek )
  • 2 sudu serbuk kari ikan.
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos cili
  • 2 sudu sos tomato
  • minyak masak untuk menumis dan goreng
  • garam , gula, perasa ikut keperluan
  • daun sup @ daun bawang untuk hiasan jika perlu.
  • sedikit air


  1. udang dibersihkan dan dibelah belakang, kemudian gaulkan dengan tepung serbaguna.
  2. goreng udang yang bersalut tepung tadi kemudian angkat toskan minyak.
  3. panaskan minyak, tumis halia bersama cili padi yang dipotong tadi.
  4. bila cili padi dah agak layu masukkan serbuk kari dan sedikit air ( jangan terlebih air dan perlahankan api elak serbuk kari menjadi hangus ).
  5. bila serbuk kari dah pecah rminyak masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato. Kacau hingga rata dan sebati
  6. Kemudian perasakan dengan garam, gula, perasa ( ikut citarasa masing - masing ).
  7. kemudian masukkan udang yang digoreng tadi, gaulkan rata sehingga meyelaputi keseluruhan udang.
  8. angkat letak dalam pinggan dan taburkan daun bawang @ sup tadi untuk hiasan.

Friday, July 1, 2016

Puding Cincau


Masa blogwalking di Teratak Mutiara Kasih tertarik pulak nak cuba puding cincau ni untuk Iftar. Kat rumah ni, puding memang cepat laku ... sejuk sedap je la menelan kan ... nak nak bulan puasa ... memang layan lah.

PUDING CINCAU By: Malina LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih) Bahan-Bahan 1 paket agar-agar serbuk 10g 3 cawan air 1 cawan susu cair 2 sudu besar tepung kastad 3/4 cawan gula 1 helai daun pandan (boleh jg gn esen vanila) Cincau manis secukupnya-potong kecil2 (LiNa Pg gn 2 tube) Cara-Cara Potong cincau dn masukkan ke dalam loyang/acuan (LiNa Pg gn loyang 7x7in) Ketepikan. Masukkan air, serbuk agar-agar,daun pandan dan gula ke dalam periuk. Biar hingga agar2 dan gula hancur Sementara tu, bancuhkan susu cair dan tepung kastad.Kacau sebati. Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam periuk berisi agar tadi. Kacau adunan menggunakan hand whisk hingga nampak agak likat. Kemudian tuang ke dalam loyang yg berisi cincau tadi.Biarkan sejuk seketika.Kemudian simpan dalam esbok supaya puding mengeras.Kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan.Mudah kan?

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
PUDING CINCAU
Sumber: Lina PG

10gm serbuk agar-agar
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/2 senduk gula(ikut kemanisan)
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu teh vanila
250gm cincau(diparut)

Masak agar-agar bersama air dan gula.
Bila mula mendidih masukkan susu cair, tepung kastad dan esen vanila.
Masukkan cincau, bila agar-agar sedikit pekat dan mendidih, matikan api.
Tuang ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk. Bekukan.
PUDING CINCAU By: Malina LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih) Bahan-Bahan 1 paket agar-agar serbuk 10g 3 cawan air 1 cawan susu cair 2 sudu besar tepung kastad 3/4 cawan gula 1 helai daun pandan (boleh jg gn esen vanila) Cincau manis secukupnya-potong kecil2 (LiNa Pg gn 2 tube) Cara-Cara Potong cincau dn masukkan ke dalam loyang/acuan (LiNa Pg gn loyang 7x7in) Ketepikan. Masukkan air, serbuk agar-agar,daun pandan dan gula ke dalam periuk. Biar hingga agar2 dan gula hancur Sementara tu, bancuhkan susu cair dan tepung kastad.Kacau sebati. Kemudian masukkan bancuhan ini ke dalam periuk berisi agar tadi. Kacau adunan menggunakan hand whisk hingga nampak agak likat. Kemudian tuang ke dalam loyang yg berisi cincau tadi.Biarkan sejuk seketika.Kemudian simpan dalam esbok supaya puding mengeras.Kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan.Mudah kan?

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ


Monday, June 20, 2016

Bingka Jagung for Iftar


Dek tergoda nampak bingka ni kat fb Let's Cook & Bake I pon buat sebiji for iftar semalam. Reduced gula sikit & it turned out just nice manisnya cuma I would prefer to have the bingka texture slightly lembut. If follow exactly the recipe, teksturnya agak firm. Jadi resepi kat bawah ni I dah edit for future reference.

BINGKA JAGUNG
Sumber: yatiememories.blogspot.com
1 cawan gula - 3/4 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum - 1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 sudu besar mentega/minyak sapi
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 tin jagung krim
Bijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning


Masuk semua bahan kecuali jagung krim & bijan. Blend hingga sebati. Tuang adunan ke dalam bekas dan masukkan jagung krim. Kacau rata. Tuang adunan ke dlm loyang 9x9 in yang telas dialas baking paper. Taburkan bijan. Bakar di dalam oven bersuhu 180C selama 1 jam 15 min, menggunakan api atas bawah.


Thursday, June 16, 2016

Bubur Nasi Bersantan gaya Noxxa


Baru sempat nak mencelah di bulan Ramadhan yang mulia ini. Hari ni 10 Ramadhan I buat Bubur NasiBersantan menggunakan periuk Noxxa. Bubur atas ni dimasak dalam 2 bulan lepas kot. Saja test resepi-resepi periuk Noxxa supaya senang nak memasak bila tiba Ramadhan. Lain kali kena tambah lebih sikit lagi air sebab kita prefer bubur yg berair.

Mata dah rasa nak terkatup-katup ni. Jom semak resepinya.

BUBUR NASI BERSANTAN NOXXA
(my-sweetthots.blogspot.my)
6 ulas bwg putih - cincang
2 cwn beras - basuh dan tos
4 sekawan utk tumis
2 sb minyak utk menumis
Semangkuk kecil daging dipotong kecil-kecil
2 liter air
1/2 mangkuk kecil pati santan
Sebatang carrot - didadu kecil
1 kiub stok bilis/ayam
Garam secukup rasa
Daun ketumbar, daun sup, bwg goreng utk hiasan

1. Fungsi Stirfry - tumis bwg putih dan 4 sekawan sehingga wangi. Offkan stirfry dan masukkan air.
2. Masukkan beras, daging, garam, kiub stok. High presure 15 minit.
3. Release kan wap dengan memutar tombol kepada STEAM. 
4. Buka tudung periuk, set semula kepada fungsi Stirfry, masukkan carrot dan tuangkan pati santan ke dalam bubur. Kacau sambil memasak bubur lebih kurang 3-4 min. Taburkan daun ketumbar & daun sup, gaul sebati ke dalam bubur & tekan OFF.
5. Taburkan bahan hiasan. semasa menghidang


Tuesday, May 17, 2016

Japanese Green Tea Condensed Milk Pound Cake





I love all things matcha ... green tea drinks, mochi, cakes, macarons & all lah .. haha ... Bila member yang baru balik dr holiday ke Tokyo menikmati keindahan sakura bagi souvenir japanese green tea powder, terasa nak buatkan kek la pulak. Since dah lama sangat I nak mencuba Condensed Milk Cake asyik xterbuat-buat, maka I decided nak buat with this green tea flavour.

Banyak bloggers yg dah cuba .. I pon x ingat I took from which blog, resepinya. The cake was nice but a little sweet for me. Dah rasa nak kurangkan gula or condensed milk tu dah but first time using green tea dlm baking, I x confident takut pahit lak so I just follow the exact recipe.

Hafiy bawa kek ni as bekal to school, kawan-kawan dia semua suka pulak & suruh bawa lagi. Ha .. baru 2 hari lepas dia bagitau lagi kawan-kawan tanya bila nak bawa kek green tea ni lagi ... ehehe ..






JAPANESE GREEN TEA CONDENSED MILK CAKE
Reference: Bisous A Toi

240g mentega berkualiti tinggi
90g gula halus
1/2 tsp garam
1 cawan susu pekat manis
3 tbsp japanese green tea powder
4 biji telur gred A
240g tepung kek (boleh guna tepung gandum)*
1 1/2 tsp baking powder*
(*disatukan dan diayak)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin kek dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Masukkan esen vanilla dan garam, putar hingga gebu. Tuang susu pekat manis dan putar lagi hingga sebati.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan juga serbuk green tea & putar rata.
  4. Akhir sekali masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga mendapat adunan yang licin, jarak masa antara 1 biji telur ialah 1 minit. Tuang dalam tin tadi dan bakar 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2.
  5. Uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah, jika keluar bersih tandanya kek anda telah masak. Uji kek kira2 5 minit tempoh terakhir masa membakar. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan. Taburkan sedikit gula aising sebelum dihidangkan, jika suka...
Note:
Sedikit manis utk my tastebud, boleh kurangkan sukatan gula or susu pekat next time.






Monday, May 16, 2016

Black Bottom Banana Bars


This black bottom banana bars mmg sgt sedap until I asyik teringat. Even hubby pon keep on asking bila nak buat lagi. Combo pisang & chocolate nya just nice, xde yang over power rasa yg lagi satu.

Anyway I saw it at Shidah's dah agak lama terliur tapi asyik lupa nak beli pisang. Bila kebetulan hubby beli pisang nak makan gitu je, ada lebih terus ku buat sebiji wpon pisang xcukup 3 cups tapi rasa pisangnya still balance & the cake turned out sedap lembut gebus.

BLACK BOTTOM BANANA BARS
Source: taste.com.au / Shidah

Ingredients
1 cup butter, softened (salted)
1 cup sugar 3/4 cup sugar
2 egg
2 teaspoon vanilla extract
3 cups mashed ripe bananas (about 7 medium berangan) 1 1/2 cups mashed bananas
3 cups all-purpose flour
2 teaspoon baking powder
2 teaspoon baking soda
1/2 cup baking cocoa
1/4 cup milk


Directions
1.In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and vanilla. Stir in the bananas. Combine the flour, baking powder, baking soda; add to creamed mixture and mix well.
2.Divide batter in half. Add cocoa to half; spread into a greased 12x12inch. baking pan. Spoon remaining batter on top and swirl with a knife.
3.Bake at 350° for 25-35 minutes or until the a toothpick inserted near the center comes out clean. Cool on a wire rack.



Saturday, May 14, 2016

Nasi Lemak gaya Noxxa


Tak menahan betul tengok nasi lemak Kak Ayu hari tu maka kita pon buat juga weekend lepas. Gandingkan dengan sambal sotong. Telur rebus tu mmg saja nak buat tengah cair gitu, baru terangkat makan ;)

Kali ni kita test pulak masak nasi lemak guna periuk Noxxa. Memang puas hati betul, sap sap sui dah siap ... pantas, sedap, beras pon cantik berderai & tak lembik.

Sejak ada noxxa ni banyak masa yg boleh dijimatkan ketika memasak. Macam nasi lemak ni, dalm 5 minit je dah siap masak. Bahagia hidup mak sekarang tau.


NASI LEMAK gaya Noxxa

5 cawan beras - cuci bersih & toskan
3 1/2 cawan air
2 1/2 cawan santan
3 sudu teh garam
Halia
Bawang besar
Daun pandan

Masukkan beras & bahan-bahan lain ke dalam periuk. Putar tombol pengawal tekanan kepada HIGH PRESSURE. Tekan High pressure 3 minit. Selepas bunyi beep, putar tombol kepada STEAM untuk mengeluarkan wap dan membolehkan tudung periuk dibuka. Tekan butang OFF. Tanggalkan tudung periuk dan nasi lemak sedia untuk dihidangkan.


Monday, May 9, 2016

Carrot & Corriander Bread


Morning uols ... monday is back ... lemaunya nak keje ... nasib la dah dapat energy booster sket ... ada aktiviti jimba-jimbaan kat rumah H semalam (meriah hoccay ... menoxxa, makan, mengopi, mengekek, transaksi jual beli) sampai anak merajuk la Hari Ibu pon nak gi jumpa kawan ... I jawab balik, eh ... kata hari hari, Hari Ibu ... so? xde hal la kan ... mummy dah masakkan nasi lemak tu nanti makan ye .. ehehe ... I masak nasi lemak semlm sbb terliur sehh ... tgk posting nasi lemak K.Ayu. Yang bestnya masak pakai periuk noxxa ... sap sap sui ... mudah & pantas ... Nanti kita share resepi masak nasi lemak gaya noxxa ni ;)

Eh, nak citer roti dah melalut ke nasi lemak lak. It was my right pick to bake this bread. I flipped through my kenwood breadmaker recipe book & mencari-cari recipe yg guna the Eco Function program. Tu yg ternampak roti ni.


CARROT & CORRIANDER BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood

235g carrot - disagat
280ml air suam
2 tbsp minyak bunga matahari or minyak jagung ... olive oil pon boleh
4 tsp daun ketumbar - dimayang halus
600g tepung roti / gandum
2 tsp serbuk ketumbar
1 tsp garam
4 tsp gula
4 tsp yis segera

I guna Bread Maker je utk uli & bakar.
Untuk kaedah manual boleh refer cara-cara resepi roti ni ye. Atau mana-mana langkah-langkah buat basic bread.


Sesekali mencuba savoury bread .. xsangka gabungan carrot & ketumbar in a bread, sedap. . I had it layered with cream cheese spread, sambal hitam pahang & some tomato cherries. Sedap sangat. Makan on its own pon sedap. Kalau slice tebal macam I punya kat atas tu makan sekeping tu for breakfast mmg kenyang lah.


Thursday, May 5, 2016

Japanese Durian Cheesecake


Dek terliur tengok kak wan post resepi kek ni kat blog dia, I pon buat la sebiji last month. Kek ni jenis cheesecake yg teksturnya gebu sikit, rasanya ringan tapi lembab ... masuk mulut hilang gitu ;) tekstur macam keratan rentas atas tu. Sedap dimakan sejuk ...  Anak-anak & hubby memang layan la ...


JAPANESE DURIAN CHEESECAKE
Source : ieatishopipost
Modified & Translate by K1

Bahan-bahan
200gm isi durian
250g Philadephia Cream cheese
6 biji kuning telur
70gm gula castor
60gm mentega - cairkan
100ml susu segar
70gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/4 sudu kecil garam

Adunan Meringue
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
70gm gula castor

Loyang 8in gris dan di alas kertas minyak di dasarnya.


Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C (api atas dan bawah).
  2. Kacau cream cheese hingga lembut secara double boiler.
  3. Kemudian masukkan kuning telur, kacau sebati.
  4. Masukkan gula dan mentega cair, kacau sebati.
  5. Kisar isi durian bersama susu hingga halus.  Masukkan ke dalam adunan, gaul rata dan tapis.
  6. Alihkan dari boiler, masukkan tepung dan garam, sebatikan.
  7. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula castor dan putar hingga kembang (soft peaks).
  8. Kaup balikkan ke dalam adunan durian sedikit demi sedikit hingga sebati.
  9. Tuang ke dalam loyang dan bakar secara double boiler.  Letak loyang di rak paling bawah dan bakar selama 15minit pada suhu 200C.
  10. Turunkan suhu kepada 160C dan bakar hingga permukaan atas keperangan.  Cucuk dengan lidi jika adunan melekat, tambahkan masa membakar.  Turunkan suhu kepada 140C dan bakar sehingga masak.
  11. Tutup api dan biarkan kek di dalam oven selama 10minit.  Kemudian buka pintu oven dan biarkan selama 10minit sebelum kek di angkat keluar.
  12. Enak di hidang dingin.

Tuesday, May 3, 2016

Cheese Bread / Roti Keju



Assalamualaikum ... haiii ... lemau je pagi ni nak gi ofis kan, dah sedapp cuti panjang labour day ... hmmm lagi lak bila teringat adik yang baru je fly gi Tokyo semalam dengan jabatan dia. Syok ler makcik tu, cuti sponsored sebab department dia menang competition tahun lepas. Ada la kena top up sikit.

Pagi ni Hafiy ada poem contest kat Sekolah Rendah Bukit Teratai. Moga dia menang, ya Allah.

Ok here's my 1st entry for May ... tahun ni rajin lak meroti sebab dapat vitamin time ajar my sister buat roti. This one I made last 2 months kot ... I was flipping through Buku Roti Alex Goh and rasa nak terliur nak try roti ni. Alhamdulillah, it turned out very nice & was a hit among my kids. They love the taste & aroma oregano & parsley roti ni.

CHEESE BREAD / ROTI KEJU
Sumber: Buku Dunia Roti Alex Goh

(A)
320 tepung roti
80g tepung gandum
20g gula
1 sudu teh garam
2 sudu teh yis segera

(B)
220ml susu sejuk
1 biji telur

(C)
30g mentega

(D)
30g keju, dipotong kiub
30g kepingan badam dipanggang
Oregano kering

(E)
20g kepingan kacang badam
20g keju dipotong kiub

(F)
3 keping keju
Oregano kering
Parsli kering


1. Gaul A hingga sebati, masukkan B dan uli membentuk doh.
2. Tambah C dan uli sehingga doh menjadi lembut & kenyal.
3. Biar adunan naik selama 45 min. Bahagikan kepada 2 bahagian yang sama dan bentukkan sebagai bebola. Biarkan ia selama 10 min.
4. Canai doh rata menjadi segiempat bujur. Sapu sedikit mentega lembut ke atasnya dan tabur D di atas permukaan doh.
5. Gulungkan doh seperti kek gulung Swiss dan potong setiap doh kepada 3 bahagian. Masukkan doh ke dalam 2 acuan sandwich. Acuan sandwich mesti digris dgn minyak atau dialas dengan kertas pembakar. Begitu juga, sapu minyak ke atas kertas setelah mengalaskannya di dalam acuan.
6. Tutup untuk proses menaik dan simpan di tempat panas selama 45 minit atau berganda saiznya.
7. Sapu telur dan tabur E ke atas doh. Bakar pada suhu 190C selama 23 min.
8. Keluarkan roti dari ketuhar dan segera bubuh 1 1/2 keping keju dipermukaan setiap roti. Tabur baki bahan-bahan ramuan F di atasnya.
9. Bakar lagi selama 7 min. Keluarkan segera bila roti sudah masak. Siap dihidangkan.


Wednesday, April 27, 2016

Japchae


A Korean dish that my kids suka sangat. Anak-anak I ni tekak international gak, so kalau berjalan ke mana-mana tu dorang suka juga mencuba makanan tempat yang dilawati ... mummy nya pon senang, xde la pening kepala. But then, negara K-Pop ni kami belum la sampai lagi tau ... ehehe ...

Buat japchae ni xde la susah pon, remeh je sikit sbb nak potong memotong macam ulam-ulam nasi kerabu. Ni pon menu yang sesuai untuk kanak-kanak sebab x pedas.

JAPCHAE
Sumber: ain | my-sweetthots

Korean glass noodles (potato or sweet potato)
300 gm daging lembut
Korean spinach atau sawi
2 jenis cendawan
1 bawang besar Holland
1 batang lobak merah (carrot)
4 ulas bawang putih
Kicap cair Lee Kum Kee
Minyak bijan Knife
Garam
Gula

1. Potong bawang putih halus2.
2. Panaskan air dlm kuali. Bila air mendidih, masukkan glass noodles. Rebus sehingga masak.
3. Gaul daging dgn 1 sudu kecil minyak bijan, bawang putih yang telah dipotong halus, 1 sudu kecil gula, 1/4 sudu kecil serbuk halia & 2 sudu kecil kicap cair. Perapkan daging dlm peti ais selama 20 minit.
4. Hiris bawang (belah dua dulu & hiris).
5. Hiris lobak merah (belah 2-3 & potong panjang & halus).
6. Panaskan air dalam periuk kecil. Bila air mendidih, masukkan spinach/sawi yg telah dipotong & rebus hingga layu. Keluarkan spinach/sawi dari periuk & toskan air.
7. Tambah 1 sudu kecil minyak bijan, sedikit bawang putih yg telah dipotong halus & sedikit garam ke dalam spinach/sawi. Gaul sampai rata.
8. Tumis bawan & kacau sampai layu & keluar air.
9. Masukkan daging & masak sampai lembut.
10. Masukkan glass noodles. Kacau rata.
11. Masukkan spinach/sawi. Kacau rata.
12. Masukkan 3 sudu kecil kicap cair (ikut selera masing2), 1 sudu kecil minyak bijan (ikut selera masing2) & gula secukup rasa. Kacau hingga sebati sehingga masak.

Tuesday, April 26, 2016

Shrimp Chow Mein / Chow Mein Udang

 

Morning ... macamana pagi uols hari ni? Hopefully lebih baik dari semalam ye. Cuaca kat KL ni dah masuk 4 hari masih teruk jerebunya. Walaupun getting better sebab dah boleh nampak bangunan yang jauh sket tu tapi awan masih belum lagi nampak. Semalam pon hafiy balik sekolah nampak letih sangat, dok begging me xnak pergi tuisyen.
Semenjak dua menjak ni ada sikit rajin la nak mencuba resepi baru yang kita nampak masa blog walking. Masa browsing through blog Rasa Malaysia mata ni terpaku dekat resepi Shrimp Chow Mein sebab memang dah lama nak cari resepi mee goreng chinese style yang ni, tapi sebab xtau apa keyword nya ... memang payah la kan.


Gambar mee kita ni memang nampak pale & macam xsedap je kan .. sayur pon xde kecuali daun bawang ;) nak tambah carrot kasi berseri sikit xde stok lak. Tapi kita memang sangat puas hati .. gabungan sos tiram, kicap & minyak bijan memang menepati sangat rasa mee yang dicari selama ni. Budak-budak pasti akan suka, lebih-lebih lagi yang memang xsuka makanan pedas. Haziq & Hafiy pon mmg suka sangat-sangat, sampai dalam minggu yg sama je 2x kita buat. Ye la, kadang-kadang dah boring dgn Mee Goreng cara orang Melayu. Yang paling bestnya nak sediakan memang cukup sempoi xpayah nak keluar blender nak mesin cili dgn bawang. Lagi la rajin mak nak buat, kan. Haha ... Oh ye, satu je yg  kita xpuas ... color mee kita ni xcerah macam kat blog rasa malaysia. Kita suspect sbb kita xletak gula sebaliknya gantikan dengan kicap manis.

** Chow Mein dalam Cantonese dialect bermaksud fried noodles.

SHRIMP CHOW MEIN
Source: Rasa Malaysia
Saiz hidangan: 2 | Masa Penyediaan: 10 Minit | Masa Memasak: 5 Minit
8 oz fresh egg noodles atau steamed chow mein/chow mein
6 oz udang, dibuang kulit & belah belakang buang uratnya
2 sb minyak
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 oz kobis, hiris nipis
4 oz taugeh, cuci & toskan
1 tangkai daun bawang, dipotong-potong anggaran 2 inci

SOS:

1 sb penuh sos tiram1 sb kicap cair
1 sb gula
1/2 st minyak bijan
3 sb air
Secubit garam

Sediakan mee seperti arahan pada bungkusan. Satukan semua bahan sos, gaul sebati dan ketepikan. Panaskan kuali & letak minyak. Goreng bawang putih sehingga berbau wangi, masukkan udang. Apabila udang separuh masak, masukkan kobis dan teruskan mengacau. Masukkan mee dan sos. Gaul rata dan masak lagi lebih kurang seminit. Masukkan taugeh dan kacau rata. Apabila taugeh mula masak, masukkan daun bawang, kacau rata beberapa kali dan boleh la dihidangkan segera.

** Enak juga dimakan bersama sedikit sos tomato

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...