Thursday, May 5, 2016

Japanese Durian Cheesecake


Dek terliur tengok kak wan post resepi kek ni kat blog dia, I pon buat la sebiji last month. Kek ni jenis cheesecake yg teksturnya gebu sikit, rasanya ringan tapi lembab ... masuk mulut hilang gitu ;) tekstur macam keratan rentas atas tu. Sedap dimakan sejuk ...  Anak-anak & hubby memang layan la ...


JAPANESE DURIAN CHEESECAKE
Source : ieatishopipost
Modified & Translate by K1

Bahan-bahan
200gm isi durian
250g Philadephia Cream cheese
6 biji kuning telur
70gm gula castor
60gm mentega - cairkan
100ml susu segar
70gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/4 sudu kecil garam

Adunan Meringue
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
70gm gula castor

Loyang 8in gris dan di alas kertas minyak di dasarnya.


Penyediaan :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C (api atas dan bawah).
  2. Kacau cream cheese hingga lembut secara double boiler.
  3. Kemudian masukkan kuning telur, kacau sebati.
  4. Masukkan gula dan mentega cair, kacau sebati.
  5. Kisar isi durian bersama susu hingga halus.  Masukkan ke dalam adunan, gaul rata dan tapis.
  6. Alihkan dari boiler, masukkan tepung dan garam, sebatikan.
  7. Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula castor dan putar hingga kembang (soft peaks).
  8. Kaup balikkan ke dalam adunan durian sedikit demi sedikit hingga sebati.
  9. Tuang ke dalam loyang dan bakar secara double boiler.  Letak loyang di rak paling bawah dan bakar selama 15minit pada suhu 200C.
  10. Turunkan suhu kepada 160C dan bakar hingga permukaan atas keperangan.  Cucuk dengan lidi jika adunan melekat, tambahkan masa membakar.  Turunkan suhu kepada 140C dan bakar sehingga masak.
  11. Tutup api dan biarkan kek di dalam oven selama 10minit.  Kemudian buka pintu oven dan biarkan selama 10minit sebelum kek di angkat keluar.
  12. Enak di hidang dingin.

2 comments:

  1. Assalam Ain,
    wow only if I eat durian in cakes..will definitely try this..texture nampak lembut gitu..
    akak makan durian only fresh gitu2..kalau dimasak buat kuih or cake
    siapa tinggal dgn akak untung ler dia orang dapat makan banyak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam K.Ayu,
      oo ... Fresh one only eh .. rugi lah xmakan tempoyak n such .. hehe ..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...