Skip to main content

Carrot & Corriander Bread


Morning uols ... monday is back ... lemaunya nak keje ... nasib la dah dapat energy booster sket ... ada aktiviti jimba-jimbaan kat rumah H semalam (meriah hoccay ... menoxxa, makan, mengopi, mengekek, transaksi jual beli) sampai anak merajuk la Hari Ibu pon nak gi jumpa kawan ... I jawab balik, eh ... kata hari hari, Hari Ibu ... so? xde hal la kan ... mummy dah masakkan nasi lemak tu nanti makan ye .. ehehe ... I masak nasi lemak semlm sbb terliur sehh ... tgk posting nasi lemak K.Ayu. Yang bestnya masak pakai periuk noxxa ... sap sap sui ... mudah & pantas ... Nanti kita share resepi masak nasi lemak gaya noxxa ni ;)

Eh, nak citer roti dah melalut ke nasi lemak lak. It was my right pick to bake this bread. I flipped through my kenwood breadmaker recipe book & mencari-cari recipe yg guna the Eco Function program. Tu yg ternampak roti ni.


CARROT & CORRIANDER BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood

235g carrot - disagat
280ml air suam
2 tbsp minyak bunga matahari or minyak jagung ... olive oil pon boleh
4 tsp daun ketumbar - dimayang halus
600g tepung roti / gandum
2 tsp serbuk ketumbar
1 tsp garam
4 tsp gula
4 tsp yis segera

I guna Bread Maker je utk uli & bakar.
Untuk kaedah manual boleh refer cara-cara resepi roti ni ye. Atau mana-mana langkah-langkah buat basic bread.


Sesekali mencuba savoury bread .. xsangka gabungan carrot & ketumbar in a bread, sedap. . I had it layered with cream cheese spread, sambal hitam pahang & some tomato cherries. Sedap sangat. Makan on its own pon sedap. Kalau slice tebal macam I punya kat atas tu makan sekeping tu for breakfast mmg kenyang lah.


Comments

  1. Wahh..kat sini pun main ngan carrot gak ye ain..hihii!

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…