Monday, May 9, 2016

Carrot & Corriander Bread


Morning uols ... monday is back ... lemaunya nak keje ... nasib la dah dapat energy booster sket ... ada aktiviti jimba-jimbaan kat rumah H semalam (meriah hoccay ... menoxxa, makan, mengopi, mengekek, transaksi jual beli) sampai anak merajuk la Hari Ibu pon nak gi jumpa kawan ... I jawab balik, eh ... kata hari hari, Hari Ibu ... so? xde hal la kan ... mummy dah masakkan nasi lemak tu nanti makan ye .. ehehe ... I masak nasi lemak semlm sbb terliur sehh ... tgk posting nasi lemak K.Ayu. Yang bestnya masak pakai periuk noxxa ... sap sap sui ... mudah & pantas ... Nanti kita share resepi masak nasi lemak gaya noxxa ni ;)

Eh, nak citer roti dah melalut ke nasi lemak lak. It was my right pick to bake this bread. I flipped through my kenwood breadmaker recipe book & mencari-cari recipe yg guna the Eco Function program. Tu yg ternampak roti ni.


CARROT & CORRIANDER BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood

235g carrot - disagat
280ml air suam
2 tbsp minyak bunga matahari or minyak jagung ... olive oil pon boleh
4 tsp daun ketumbar - dimayang halus
600g tepung roti / gandum
2 tsp serbuk ketumbar
1 tsp garam
4 tsp gula
4 tsp yis segera

I guna Bread Maker je utk uli & bakar.
Untuk kaedah manual boleh refer cara-cara resepi roti ni ye. Atau mana-mana langkah-langkah buat basic bread.


Sesekali mencuba savoury bread .. xsangka gabungan carrot & ketumbar in a bread, sedap. . I had it layered with cream cheese spread, sambal hitam pahang & some tomato cherries. Sedap sangat. Makan on its own pon sedap. Kalau slice tebal macam I punya kat atas tu makan sekeping tu for breakfast mmg kenyang lah.


3 comments:

  1. Wahh..kat sini pun main ngan carrot gak ye ain..hihii!

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...