Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

Cookies N Cream Cheesecake

Dah lama teragak nak makan cheesecake. Hmm... lama betul i x buat. Masa browsing blog makcik kantin (cute kan, macam nama tukang masak ninja boy ), nampak cheesecake yg dia buat non-baked. Walla! Apa lagi, laju je la i buat. Memang worth trying & definitely a keeper Tak caya, sila la cuba ye.

COOKIES 'n' CREAM CHEESECAKE
(Source: Celebrity Chef's Cookbooks-Cheesecake Seduction)

Base
100 gm butter, diced
170 gm digestive biscuits, crushed
30 gm brown sugar
30 gm cocoa powder, sifted
50 gm cornflakes, crushed
40 gm almond flakes

- Heat butter in pan and add all the other ingredients.
- Fry till fragrant and press in 23 cm false bottom cake pan
- Cover cake pan & refrigerate for at least 30 minutes

Notes: In replacement to the dry ingredients, you can use leftover biscuits (samperit, almond, cornflakes etc), crushed and kept frozen.

Filling:
500 ml thickened cream (i used whipped cream)
80 gm icing sugar
2 tsp vanilla
1 1/2 Tbsp gelatine powder dis…

Singgang Daging

Ni la menu kami hujung minggu baru-baru ni. Since haziq ada mentioned nak makan sup tulang (anak i nih, sama cam mummy... bhgn yg berdaging x suka sgt, suka sangaaaatt... part yg ada tulang) & i pun dah lama tak makan singgang, i pun buat la singgang daging, kurang sket kolestrol, kan
Resepinya so simple tapi sedap you! 
SINGGANG DAGING

1 kg Tulang
2-3 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris (boleh letak lebih, jika suka)
1 inci halia - ni pun pandai-pandai lah, sama je macam masak sup daging
1 - 11/2 inci lengkuas
Sedikit asam keping
Sedikit biji ketumbar
Sedikit lada hitam - ditumbuk kasar

Masuk semua bahan-bahan & masak hingga empuk. Sesuaikan rasa, rasa singgang ini seakan-akan sup yang diperah asam limau. Isyy... tak reti la nak cerita, nak tau... kena la buat ye

Malamnya pulak, selongkar peti sejuk jumpa jagung yg dah lama beli tak ingat asalnya nak buat apa. Apa lagi ... kukus jagung, campur susu pekat manis & sikit susu cair ... walla dah si…

Teh 3 Layer / Three Layered Tea

Here comes my 3 layered tea. Dah lama tingin nak buat sendiri, asyik dok minum kat kedai jer. Siap pi tanya adik yg buat air kat food court Maju Junction tu, gula apa dia guna. Adik tu jawab "Mahal kak gula ni, import dr Sarawak. 1 liter RM40. Baik akak minum je kat sini."

As usual, naluri nak cuba buat sendiri tu membuak-buak. Lucky me bila my office mate Hasnor bagi nise ( I assumed it's a Kelantanese word fornisan) and dia ada bagi tau dia guna gula ni in making this drink. Excited la i mendengarnya kannn ... Memang sedap, tambahan ... nise yg dia bagi tu sedap sgt and ori.

TEH 3 LAYER
Resepi: ain sweetthots

Air teh yang pekat
Sirap gula melaka/nise
Susu cair
Ketulan ais

Mula-mula tuang sirap gula melaka 1/6 bhgn tinggi gelas. Masukkan ketulan ais dan tuang susu cair dlm 3/6 bhgn gelas tersebut. Akhir sekali tuang teh pekat. Siap. Kacau dulu sebelum minum.


Homemade Instant Pancake Mix with Strawberry Jam & Honey

There's one time, tengok Nigella Express kat channel 707. Tergoda ler pulak ngan mak cik ni punya pancake, infact setiap kali nengok nigella masak pon i tergoda ... macam mudah ya amat! Pulak tu dia mention about making your own Pancake Mix, apa lagi ... wa browse le internet cari resepinya. Bestlah boleh wat sendiri dah. Dan inilah hasil dr my homemade pancake mix. Cuma blueberry syrupnye je yg tak ku buat. Btw, ada sikit 'M' nak wat translation, so terima je la resepi yg tak dialih bahasa ni ye.

HOMEMADE INSTANT PANCAKE MIX
(Source: Nigella Lawson)

Ingredients
Pancake mix:
4 cups all-purpose flour
3 tablespoons baking powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 tablespoons plus 2 teaspoons sugar

Pancake batter:
1 egg
1 cup milk
1 tablespoon melted butter

For the pancake mix:
Mix the above ingredients together and store in a jar.

For the pancake batter:
For each 1 cup pancake mix, add 1 egg, 1 cup milk, and 1 tablespoon melted butter. Do not overmix.

Heat a flat…

Sour Cream Coffee Cake

Raya yang lepas, lepas seminggu raya tu memang macam rajin la pulak ber'baking'2 ni. Macam lepas gian sebab tak dan nak wat kuih raya gara-gara pulun keje. Jadi, bila jenguk RNet mailing list feedback dr Mama Ghock http://thebakingstudio.blogspot.com ttg kek ni, tak sabar-sabar rasa nak cuba. Tengok nama kek (Sour Cream & Coffee) pon dah berkenan. Terbayang-bayang rasa kopi & sour cream tu, mmm....
Pastu bila kat rumah, dah memang siap semua barang & resepi kat sebelah ni. Biasa la, belek balik... kot-kot ada barang yg tercicir ke. Tetiba, rasa macam salah print resepi je sbb tak jumpa coffee as one of the ingredient. Apa lagi, tergendala projek. Email kat mama ghock tu tanya balik. Rupa-rupanya mmg betul dah resepi ni. Tapi disebabkan hati tertanya-tanya kenapa kah kek ni ada nama kopi, ku teruskan jugak godek sebiji. Nak pulak aritu baca komen si pemberi resepi tu "This very moist coffee cake recipe was given to me by a friend and it is always a hit!",…

The Bread & Butter Pudding

I've been trying a few recipes of bread & butter pudding, kebiasaannya bila ada lebihan roti yang dah nak expired. Tapi so far, dalam banyak-banyak cam dah in love with resepi ni. Inilah rupa hasil eksperimen i pada bulan October 2008 yang lepas. Thanks Ms CatLady.

PUDING ROTI
(Sumber: CatLady)

A:
500ml susu segar
8 keping roti

B:
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung

C:
2 sudu besar kismis hitam

Koyakkan roti & rendam dalam susu 1/2 jam. Kacau & gaul rata bahan B. Masukkan kismis & tuang adunan ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180C sehingga masak.

SOS KASTARD
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula

Masuk semua bahan dlm periuk. Panaskan atas api kecil & masak hingga pekat macam sos.

Chocolate Brownies Cik Enon

I had been craving for this brownies lepas aidilfitri hari tu after eating it just before last Ramadhan. Actually Azhari brought the brownies to office & shared it with Zatur & I. I requested for the recipes after knowing that it was made by his girlfriend, cik enon. Tq cik enon for your wonderful recipe. 
BROWNIES CIK ENON 115g mentega (unsalted – kalau salted tak perlu tambah garam) 200g gula halus 2 biji telur (besar) 1 sudu teh vanilla esen 30g serbuk koko 60g tepung gandum ¼ sudu teh garam ¼ sudu teh baking powder ½ – 1 cawan penuh chocolate chips (campur plain choc chips + white choc chips mengikut citarasa)
1. Panaskan mentega sehingga cair dalam periuk atau microwave.
2. Tuangkan gula ke dalam satu mangkuk besar. Curahkan mentega yang telah cair tadi ke dalam bekas yang mengandungi gula tersebut dan kacau sehingga sebati.
3. Dalam satu mangkuk kecil yang berasingan, pecahkan telur dan gaulkan bersama vanilla esen. Kemudian tuangkan ke dalam bekas yang mengandungi mentega …

Paceri Terung Nyonya

Seumur hidup ni la kali pertama i masak paceri ni. Lepas ramadhan & sambut raya, tekak ni masih tak berapa selera nak makan. Pulak tu naik je keje after raya, kena keje shift petang (2pm - 10pm). Jadi choices of food for dinner... the very the limited. Masa intai-intai blog mat gebu terjumpalah resepi paceri ni... ha elok sgt la tu. Bila tengok bahan-bahannya pon senang, achik pon memberanikan la diri memasaknya utk pertama kalinya. Ni ler rupa lauk bekalan pi ofis aritu, pekena ngan ikan masin pon sodap nih. Samada anda percaya atau tidak, gambar ni di snap masa dlm tren nak ke ofis... hihi...


PACERI TERUNG NYONYA (Sumber: Cik Mat Gebu)

2 biji terung bulat
1 biji cili merah, belah dua
1 biji cili hijau, belah dua
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
2 camca besar cili kisar
2 1/2 camca besar rempah kari ikan
2 camca besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan santan
1 cam…

It's simple, yet delish!

Ini menu breakfast anak-anak & hubby pagi ni. Having a son like Haziq, yg pandai makan buat i merajinkan diri la buat breakfast. Tak sampai hati sometimes tengok muka frust dia bila breakfast roti & kaya je or cream crackers cicah air gara-gara mummy dia yg lambat bangun or kemalasan. So, semalam dok berkira-kira nak buat apa for breakfast arini, so browse ler resepi-resepi yg agak-agak boleh dibuat breakfast & terjumpa la resepi ni kat blog syahani http://syahani.blogspot.com. Picked this because it's simple, yet delish. Senyum lebar haziq bila turun makan tengok pasta ni pagi tadi... "Thank you mummy, masak special tuk abang. Abang suka sangat". Adoiii... tak ke kombang mummy ko ni bang, bab bodek... no 1.

Memang sedap pada tekakku & sempoi betul resepinya. Buatnya pon x sampai 10min dah siap (provided pasta tu dh siap rebus lah ye ). Cuma kesian hafiy, x dpt makan sebab pedas pulak untuk selera dia. I tak pernah beli tuna yg ni, ingatkan tak pedas mana…

Tart Gulung

Resepi ni asalnya memang i simpan untuk cuba sempena aidilfitri 2008 hari tu, tapi tak berkesempatan. Masa balik kampung musim raya hari tu, my beloved induk tanya macamana nak buat tart gulung. Apa lagi, ni peluang keemasan yg ditunggu-tunggu. I dengan excitednya sibuk ler nak tunjukkan caranya, boleh cuba resepi Kak Ita (Ita Delights), dah berkembang bisnes akak ni, siap promo bisnes kat Astro Awani tahun lepas.


Menurut kata Kak Ita, tart ni istimewa, sebab dia akan hanyut dimulut disebabkan kelembutannya... Hasil ujikaji i haritu... memang pon, i like. Hafiy pon suka sangat. Tapi induk i kata, lembut sangat, mudah hancur. So, siapa yang buat tart ni kena la lebihkan kelembutan tangan tu yer, supaya tak le mudah pecah biskut anda nanti.

TART GULUNG

(Sumber: Ita Delights)

BAHAN A:
250 gm butter
2 steh gula kastor
2 biji kuning telur
2 steh esen vanila

BAHAN B:
200 gm tepung jagung
180 gm tepung gandum

Jam nenas secukupnya
Paper cup - i tak guna pun
Kuning telur untuk sapu

1. …

Sotong Berkicap Ala Thai

Hari ni i nak share this recipe which i first ate at Nek Mah's house.... Thank you Nek Mah, ajak kami lunch masa tu . Dapat gak merasa resepi baru yg dia cuba. Was on the way to the 2 ninjas taekwondo class back then & dropping by her house ... can't really recall why. Tapi kami memang rajin juga la singgah2 umah Nek Mah ni. Dan Nek Mah pon tak kurang hebatnya bab-bab mencuba resepi baru, tapi more towards masakan la, bab baking ni ada kurang sket sebab xde oven. Menurut katanya hari tu resepi ni dia jumpa dalam majalah saji Jun 2007. Apa lagi, lepas i rasa masakan dia masa tu, sementelah menunggu ninja-ninja tu habis bertaekwondo (apa la... ninja belajar taekwondo lak ye, patutnya karate ), i pon gi le rembat majalah saji tu kat kedai mamak kat bawah tu.
Resepi ni memang sesuai utk seisi keluarga terutama yg ada anak2 yg belum remaja sebab ada rasa kicap, sos tiram, masam-masam sikit & tahap kepedasan tu boleh disesuaikan samada nak letak cili burung or cabai biasa …