Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

New Launching Promotion: Crazy Oreo Frost

New product we have in store bersempena cuti sekolah ;)

Kuih Kelopong

Orang melaka ... mcm saya ;) panggil kuih ni kuih kelopong. Bagi generasi muda sikit macam cousin saya yg di sekolah menengah atau anak sy sendiri, mereka panggil kuih ni ... buah melaka. Yang ni buat masa masak laksa johor sempena birthday mak ... best sbb gula melaka dia ori, basah2 xkeras ... mmg sedap sgtlah. Time hujan-hujan ni sedapnya kalau dapat makan ... air nya pulak kopi o ... uh uh uh ... wallaa ... apa kan daya, kala ni kita dok ofis ni ... melopong je la ... sambil memikirkan trafik nak balik rumah kalau baru start hujan time gini ... huhu ...

WW: Coconut Candy

* a hint to ... tempat percutian saya baru-baru ni ;)


Fettucine Aglio e Olio with prawn

Ni menu sebulan lepas dah ni ... hihi .. Hubby dearest ke KK for meetings nak setup new office kat sana. So, dia borong udang bawa balik. Tengok udang yg fresh tu teringat nak buat olio ... ninjas pon laju je makan dpt udang segar-segar dan manis ni. Resepi kat bawah ni anggaran I buat untuk 2 peket fettucine ye.
FETTUCINE AGLIO E OLIO with PRAWN Resipi: ain@my-sweetthots.blogspot.com
2 peket fettucine - direbus al dente
8 sudu besar minyak zaitun (extra virgin lebih baik)
10 ulas bawang putih sederhana besar - dicincang dadu kecil
5 tangkai daun parsley atau koriander - xde stok, ganti dgn serbuk basilkering
Sedikit serbuk oregano
2-3 tangkai cili kering - buangkan biji jika ingin kurang pedas
3-4 peket kecil chilli flakes (saiz peket chilli flakes dominos) - boleh kurangkan jika nak kurang pedas
Serbuk lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa

Udang secukupnya - diperap dengan garam & serbuk lada hitam sebentar, goreng sekejap dan toskan.

Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang p…

Restoran Mee Tarik Warisan Asli

Dah lama nak try makan kat kedai ni sejak adik bongsu kecoh-kecoh dia dah sampai sini lunch dgn member ofis, tengok org buat mee tarik. Masa balik dr KLIA (kami balik kota bharu, kg hubby - kenduri kawin/bekwoh anak sedara dia), flight delay sbb teknikal katanyer ... biasa la alasan gitu kalau naik AA tu kan  ... jadi bila sampai KL perut memang dah berkeroncong gila .. tapi nak lunch, jam pun dah 3 lebih .. tanya mak dengan ayah, dorang terasa nak makan apa2 x ... diorang tu xde idea ... mana nak cari menu nasi campur ke apa ... bila passed by Sg Besi I terus teringat pasal Mee Tarik ni, tanya lagi kat mak ... dia kata x kisah nak cuba ... terus minta hubby belok ke sini.
gambar kredit kpd Sharz and Catz
Yang kelakarnya bila melangkah masuk kat kedai ni, muka mak dah lain macam tengok pelayan & semua pekerja kat kedai ni cina muslim yg betul2 dr seberang tanah besar (rupa mcm dlm gambar tu) ... cuak je dia ... I kata if dia betul-betul x selesa, kita keluar je balik cari kedai la…

Breakfast @home: Cheesy Bagutte

Dagang Avenue Food Court

Bila nak kan lebih banyak pilihan untuk makan, nak makan burger bakar ke or sotong kangkung ... tempat ni antara Food Court yang saya suka sangat tuju. Antara menu yang menarik kat sini ...

Sotong Kangkung / RM 3.50 sepinggan ... favourite kami empat beranak, biasanya satu pinggan mesti x cukup ..

Kuew Teow Goreng Basah ... pon sedap .. xyah susah2 pergi Mali's

Sup Kambing Mamak ... the best sup mamak so far yg i pernah makan .. kecur air liur teringat rasanya ...


Burger Bakar Abang Burn ... x payah cerita la kan, dah memang sedap ;)
Ada banyak lagi makanan yg menarik kat sini, antaranya Sup Gear Box ... tapi selalu lupa nak ambil gambar.

Address:
Dagang Avenue Food Court,
Jalan B/3A, Taman Dagang,
68000 Ampang, Kuala Lumpur
Opening Hours: start at 6pm - tak sure tutup pukul berapa ...


Bone Steak / Sup Tulang Merah @ Restoran Zam zam, Jalan TAR

Kejadian di pertengahan bulan Mac selepas balik dari klinik. At first rasa nak makan nasi ayam kunyit Mat Rock, masa tengah jalan tu ternampak gambar Bone Steak, besarrr kat restoran ni ... terus kaki menyimpang masuk sini. They claimed that they are the original murtabak specialist, tapi sebab I datang sorang je .. takut pembaziran lak berlaku nanti ... cuma order the Bone Steak dan ...

segelas kopi untuk hilang mengantuk selepas kena inject.
The Bone Steak portion is quite big untuk makan seorang. Separuh I makan dan separuh tapau. Order lagi 2 portion utk tapau bawa balik sbb ayah ada sebut nak makan. Taste ... so-so je, ada something missing here and there ... boleh la kan wat lepas kempunan. The coffee was nice .. saya suka ;) Address: Zam Zam Restaurant
135 Jalan Tuanku Abdul Rahman
Kuala Lumpur, Malaysia Tel: +603 - 2692 7272
Fax: +603 - 2693 8968
Opening Hours: 7am - 10am Breakfast
11am - 10pm All Day Dining



Egg Ben ... ala CBTL ;)

Dah lama teringin nak buat Egg Ben macam kat Coffee Bean Tea Leaf. Weekend hari tu, rasa macam terlebih rajin .. terus teringat nak buat and then bila tayang kat instagram, ada member yg request for the recipe. Before dia suruh I buat bawa ke ofis baik la I post kan resepi cepat-cepat kat blog ni kan.

Yang penting dalam penyediaan Egg Ben ni ialah Poached Egg and Hollandaise Sauce nya.
Easy Poached Eggs(Source & pictures: http://www.simplyrecipes.com/recipes/easy_poached_eggs)

Fresh eggs will be easier to poach (they'll hold together better) than older eggs. Vinegar is optional, it will help the eggs hold together, but if you don't like the taste, omit. Cook time:4 minutes IngredientsFresh eggs1 to 2 teaspoons vinegar (rice vinegar works well) (optional)Equipment needed
Shallow saucepan with coverSlotted spoon Method1 First bring water in a saucepan to almost boiling. If the water is already boiling, lower the heat until it is no longer boiling. At this point, you can a…

WW : Ikea Swedish Meatballs

Lunch ... pada suatu hari bekerja ...