Skip to main content

Restoran Mee Tarik Warisan Asli


Dah lama nak try makan kat kedai ni sejak adik bongsu kecoh-kecoh dia dah sampai sini lunch dgn member ofis, tengok org buat mee tarik. Masa balik dr KLIA (kami balik kota bharu, kg hubby - kenduri kawin/bekwoh anak sedara dia), flight delay sbb teknikal katanyer ... biasa la alasan gitu kalau naik AA tu kan  ... jadi bila sampai KL perut memang dah berkeroncong gila .. tapi nak lunch, jam pun dah 3 lebih .. tanya mak dengan ayah, dorang terasa nak makan apa2 x ... diorang tu xde idea ... mana nak cari menu nasi campur ke apa ... bila passed by Sg Besi I terus teringat pasal Mee Tarik ni, tanya lagi kat mak ... dia kata x kisah nak cuba ... terus minta hubby belok ke sini.

gambar kredit kpd Sharz and Catz

Yang kelakarnya bila melangkah masuk kat kedai ni, muka mak dah lain macam tengok pelayan & semua pekerja kat kedai ni cina muslim yg betul2 dr seberang tanah besar (rupa mcm dlm gambar tu) ... cuak je dia ... I kata if dia betul-betul x selesa, kita keluar je balik cari kedai lain. Tak nak pulak, so kami pon duduk dan start belek menu, muka blur je masing-masing ..

Kat sini style order nya tulis no menu, macam kat kopitiam. Tak tau nak makan apa ... bila tanya pon bukan faham sangat explanation dorang tu, xreti cakap melayu. Jadi, ikut gerak hati je la time mengorder tu.


Pilih punya pilih, at last ambil ni >> Menu : No.401 Mushrooms Meat with noodles
Price : RM8.00
rasanya boleh la ... masam manis mcm tu



x ingat namanya, rasa macam mee sup yg ada chilli flakes & bwg putih goreng sket



Menu : No.309 Toothpick Lamb
Price : RM24.00
Dalam banyak-banyak tu, paling best yg ni la.
Untuk peminat daging kambing macam kami, this dish is a must try tau!
Sedap ... pedas-pedas manis, xde bau pun kambingnya.

Overall ... boleh la nak tukar selera. Masakannya biasa-biasa aje tapi mee dia tu memang special and sedap, rasa dia kenyal-kenyal sket. Fresh, dia buat bila orang order. Sambil tunggu order siap boleh tengok diorang buat mee ... ralit, terlupa nak amik gambor ... refer sini

Address:
Mee Tarik Warisan Asli 
51A, Jalan Tasik Utama 3
Medan Niaga Tasik Damai
Sg. Besi 57000, KL
 017-8768960  / 0390543209

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…