Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2011

Lunch treat @ Restoran Cheng Ho

It was Sunday .. The day after we came back from Ipoh ... and it was Father's day ... June 19th.  I was just so lazy to cook our lunch ... letih konon balik berjalan2 .. bila hubby kata he wanted to treat us somewhere special, I suggested Cheng Ho sbb we've never been there before. I pernah google & found good reviews about this place. 
The kids were really excited when I told them the restaurant belongs to singer Amy AF9 Principal. Haziq beriya-iya ingat dia boleh jumpa Amy Search tu. We chose the Father's Day Special Setmenu as most of the dishes dlm set ni yg I dah plan nak makan :-) Overall we were truly satisfied but if I were to compare this restaurant with D'Templer, the later serves much tastier dishes. Ok, let see what we had that day ...

Shark fins soup - truly nice!

Hubby ... enjoying the soup. Thanks dear, the kids & I had a great time here (^_^)

Buttered Prawn ... so - so jer .. udang x fresh lah, kering & not juicy!

Siakap Stim Ala Nyonya ... yg…

Puding Keju

Dah lama teringin nak buat puding ni ... dr masa Along Roz dok tayang lagi. Sebab x cukup bahan, last2 terlupa ... sampai la ternampak K.Norbuat baru la teringat. Sebab musabab lain yg menguja kan I ialah excited nak pakai mold agar2/puding tupperware yg lama mengidam nak beli tp dah kehabisan stok hari tu ... hehe ..
PUDING KEJU
resipi :AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di…

Nasi Lemak Hujan Panas

The kids lunch menu on Tuesday. I was on leave that day menguruskan budak-budak sbb Mak ke hospital. Terpikat tengok nasi ni kat blog Mama Hawa. Cantik sungguh kaler nasi dia. Mine was a bit dull sebab I takut bermain kaler terlampau terang sgt. I ikut style mama ... gandingkan dgn Ayam Negro .. mmg superb lah! Thank you ma .. ^_^ Thanks gak kat E-na yg mencetuskan idea utk nasi ni. Budak-budak kat rumah ni excited sungguh nak makan nasi kaler2 ni tau.

Resepi Nasi Lemak Hujan Panas Sumber: Ena- Lovely Kitchen Bahan-bahan : 500g beras (e-na campur 1:1 beras jepun dan beras thai) 200ml santan pekat500ml air1 sudu kecil garam halus1/2 inci halia (di hiris 4)1/2 sudu kecil halba1 ulas bawang putih ( dihiris nipis)1 helai daun pandanBeberapa titik pewarna hijau, merah dan kuningCara Memasaknya : Beras di bersihkan. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker kecuali pewarna.Masak nasi seperti biasa.Kacau beras sebelum kering supaya santan sebati dengan nasi.Apabila nasi telah kering, 5 minit yang…

Mee Rebus Ramli

Masa naik cab nak ke hotel tu sempat tanya pakcik tu food yg sedap kat pekan Ipoh & he suggested Mee Rebus Ramli. Bila citer kat hubby, dia pon cakap org2 ofis dia recommend kedai ni gak. Lepas puas pusing 2-3 round, stop tanya org, baru ler jumpa kedai en Ramli ni. Sedap, puas hati dgn rasa mee rebus dia eventho i rasa a bit manis. Masa we all makan, ramai gak org yg dtg sini w/pun masa tu dah pukul 3 lebih. 

Haziq & Hafiy had Nasi Ayam. Not bad ... tapi sup nasi ayam tu I kurang suka sbb mcm byk rasa perencah kiub maggi/sewaktunya. Overall ... menu kat kedai ni sedap la. Tak caya? Nampak x ekspresi mulut Haziq kat atas tu? haha... suka betul dia ni bila suh posing dgn food. Kalau sampai Ipoh lagi, boleh dtg sini lagi. Selain dr mee rebus & nasi ayam, ada juga laksa, nasi lemak, mee/bihun/kue teow sup, chicken chop & lamb chop. Si Haziq siap cakap nak dinner kat sini lak mlm tu sebab tergoda tgk gambar lamb chop tu.


Their Thomas ride to Ipoh

It was a 2 1/2 hours journey. At first both of them mmg well behaved. They were pretty occupied with the cross puzzle books that I bought earlier. Lega I. Tapi x sampai 1/2 hour the small one started complaining pening kepala bagai ... xmo dah buat puzzle tu. Abang pon tersengih-sengih tanda nak menurut adik nya la. Lepas tu letih la melayan dorang yg asyik dok ulang pi toilet & tanya bila nak sampai. We reached Ipoh train station at 2.30pm. En suami lost his phone that day, xtau how to contact him ... the kids pon dah kelaparan, kami naik cab je ke Hotel Impiana. Masa dlm cab he called from hotel ... rupanya meeting dia habis awal hari tu. Ishh .. kalau x save duit I RM15 bayar tambang teksi yg x sampai pon 10 min tu.

Our breakfast @ McD KL Sentral

Last Friday my kids ponteng school ... dgn keizinan kami ^_^  just because my darling ajak we all ke Ipoh ikut dia outstation. Pantang org ajak kan, mesti la nak ikut. Lagi pun we all memang x pernah sampai lagi pekan Ipoh ni. The kids were so excited lebih2 lagi bila tau dpt naik train (ETS). Tq kat atuk yg tolong hantar kami ke lrt station. Tak sempat kat rumah, so we had our breakfast at McD. Sambil makan, I sakat the boys ... 
"bang, macamana kalau tiba-tiba cikgu Hamidi terserempak kita kat sini? Pastu dia tanya ... kenapa awak ponteng sekolah?"
nanti abg jawab la ... "kenapa cikgu kat sini, cikgu pon ponteng jugak kan?"

Happy Father's Day!!!

From Haziq ... with lotsa .. lotsa .. love ...

... or as per his favorite phrase these days ... trillion, zillion, infinity, ultimate love ... mmmuahhhH

Ammar .. mangsa rumah hantu Kak Senah

Antara aktiviti the kids tempohari masa cuti sekolah tu ialah menerokai rumah hantu .. hehe. Ni semua idea penyelia kem yg baru sampai dari KL masa tu la. Dalam pada takut, menangis, terjerit2 masa 1st time tu, masing-masing request lagi esok malamnya. Second night ... hantu2 nya dah kasi up lagi tahap keseraman, siap ada make up artist, script bagai. Kak Senah aka pakar kaunseling pon beria-ria bagi talk tiup semangat.  My anak si muncung pingu tu tunjuk macho offer diri nak jadi 1st person masuk. Dr luar yg lain ni dah cuak bila dengar suara si hafiy menjerit & menangis. Keluar pon still menangis lagi. So yg lain2 ni step back xmo masuk ... yg kelakarnya, dah semua takut, si penjaga tiket rumah hantu tu pulak merayau-rayau cari org nak suruh masuk. Tak mahu rugi bisnes katanya .. ;)
Penangan dr rumah hantu Kak Senah ... habis semua yg masuk tu demam, pening kepala (>_<). Yang kat bawah ni salah sorang darinya.

Bila ammar dah demam, cik siah pon dah naik amuk .. nak disekeh…

Ayam Negro

Satu lagi resepi yang sangat tak tertahan nak cuba bulan lepas. I terjumpa kat fb 1001resepi. Apa yang menarik minat I sangat tu sebab bahan-bahannya saaangat sempoi & mudah didapati kat rumah. Memang x sia-sia la mencuba sebab ketiga-tiga hero ku itu makan bertambah-tambah sebab dah berkenan sangat kat lauk ni. True enuff cam kak Ida kata rupanya mmg x menarik tapi menjilat jari I tell you !!! Haziq rate lauk ni .. ultimate power sedap, bagi markah infinity la .. entah apa-apa la dia sekarang, sikit2 ultimate ... haha ...(^_^) Sebab tayang lauk ayam, kita pakai pinggan gambar ayam lah ye.
Untuk yang nak mencuba, ni I copy exactly dari blog kak Ida ye ... bagi I sekeluarga mmg sedap, tapi kalau x kena dgn selera u all ... ampun maaf dipinta ;) Citarasa kita semua berbeza kan .. tepuk dada tanya selera!

Ayam Negro Sumber: 1001resepi
resepi ni hanya menggunakan bawang merah dan bawang besar yang digoreng terlebih dahulu. macam kita buat bawang goreng tu. untuk seekor ayam saya guna 15…

Blended Orange Cake

Been eyeing for this cake sepjg tempoh sepi aritu sebab banyak feedback yg memberansangkan. Orange cake is among my family all time favorite. Harus la cuba bila ada resepi baru. Lagi pulak bila dikatakan pakai blender je, geram je menunggu masa nak buat (>_<). So at last .. merasa la juga last Sunday. Kebetulan hafiy pon request nak makan homemade cake ... si murai ni komplen lama mummy x bake. Resepi asal dr kak fida myresepi but I chose to follow the recipe shared by Hana sbb dah dikurangkan kuantiti gula nya tu ... perfect!!!


Blended Orange Cake
Sumber: Kak Fida MyResepi / Hanamemories
1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je3 biji telur 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder1 sb baking powder* ( *diayak bersama ) Cara-cara
Cuci buah limau,potong dan buang biji …

Takoyaki

Kudapan yang I buat untuk tea time kat kampung. Laku meniaga ... hehe... ye la, the kids kelaparan lepas dah penat beriadah dgn papan jorexnya. 2 hari berturut-turut dok buat cekodok jepun ni sbb ada la sorang mak budak yg baru je habis pantang komplen x merasa sbb 1st day tu dia kena kuarantin kat rumah. Jadi esoknya buat lagi. Kalau meniaga ni mmg buat duit la sbb order x putus-putus ... haha.
Sebelum lupa nak jawab soalan makcik kantin hari tu.. ye .. tempoh berdiet kita dah tamat ;P Now back to my old eating habit ... hehe.

Ada banyak resepi tako kat internet kalau nak cuba buat .. ni antara nya:
Takoyaki batter recipe To make about 60 takoyaki balls:
low gluten wheat flour 300gdashi 1000ml (chilled)eggs 3soy sauce 1 tspsalt 1.5 tspMix all the ingredients till smooth, and rest the batter in a refrigerator for overnight or 1 full day. Mix it well every time it is to be cooked, as the starch will sediment rapidly.
There are many variations to the batter recipe, e.g. different types of…

Riang Ria Cuti Sekolah

Musim cuti sekolah ni anak-anak ada kem riang ria kat kampung bersama cousins, uncles & aunties nya  ... ikut mak la as usual. Rindu and sunyi je rumah bila budak-budak ni tak ada. Since friday ofis I & hubby declared Public holiday, khamis tu lepas keje kami pon menderas la balik Masjid Tanah. Ini antara aktiviti riadah yang anak-anakku enjoy di musim cuti sekolah.

Scallop Sweet Sour

Terjumpa fresh scallop kat pasar one day, terus beli. Kita buat masak sweet sour for lunch. Alhamdulillah ... suka pulak anak2 I, siap request suruh buat lagi.

Jaja ♥ Hafiz

Antara peristiwa yg berlaku dlm tempoh hibernasi saya ... wedding the one & only ... anak my uncle @ Londang, Masjid Tanah, Melaka pd 30 April 2011. Anak sorang ... 3 hari 3 malam majlis nya ... meriah betul ;)



Budak2 yg excited tengok pengantin naik keta antik nih ..

apa dah jadi ... mak & ayah pulak yg jadi driver pengantin ni >_<

♥♥♥

From the kids & hubby on Mother's Day this year ... ♥♥♥  got this masa tengah belek2 barang kat supermarket ... to me it was really a big surprise bila dapat bunga ... knowing my hubby yg all these while mmg sgt x setuju to spend his money on fresh flowers as a gift .. sbb katanya x last long. So, dapat sekuntum ni pun mmg dah cair dah hati mummy ni .. hihi
And my eldest yg bangga sbb dpt beli something for me on Mother's day ni minta I ambil gambar ros ni & suruh I letak dalam blog & facebook. Hai... sangat la bercinta I nak buat entry after berhibernasi for so long. Dah berapa kali buka blog, tapi punya la payah nak dapat mood menulis ;P
Actually both my kids dah plan nak spend duit tabung dorang to treat me Chicken Chop set meal @ KFC. Kalau teringat dialog dorang pasal berapa banyak duit nak kena spend tu memang kelakar la. Si abang & adik sibuk la mencongak-congak. Bila hubby n I bagitau yg they have to include tax, mula la masing-masing tanya apa tax ni, k…