Tuesday, June 14, 2011

Blended Orange Cake


Been eyeing for this cake sepjg tempoh sepi aritu sebab banyak feedback yg memberansangkan. Orange cake is among my family all time favorite. Harus la cuba bila ada resepi baru. Lagi pulak bila dikatakan pakai blender je, geram je menunggu masa nak buat (>_<). So at last .. merasa la juga last Sunday. Kebetulan hafiy pon request nak makan homemade cake ... si murai ni komplen lama mummy x bake. Resepi asal dr kak fida myresepi but I chose to follow the recipe shared by Hana sbb dah dikurangkan kuantiti gula nya tu ... perfect!!!



Blended Orange Cake
Sumber: Kak Fida MyResepi / Hanamemories

  • 1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit
  • 1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa
  • 2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  • Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  • Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. 


    3 comments:

    1. kek terbaik..
      mas suka..
      nak buat pun senang...

      ReplyDelete
    2. kek ni klu kukus boleh x...oven umah problem leerr..

      ReplyDelete
    3. Mas:
      a'ah mas .. mmg sedap. tapi hari tu akak blend sekejap je, gula x cukup hancur. kurang sket gebunya.

      Ana Mama Aryan:
      x pernah cuba kukus. kurang pasti. apa kata ana cuba dulu nnt share outcome nya kat sini ye ;)

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...