Tuesday, June 7, 2011

Takoyaki


Kudapan yang I buat untuk tea time kat kampung. Laku meniaga ... hehe... ye la, the kids kelaparan lepas dah penat beriadah dgn papan jorexnya. 2 hari berturut-turut dok buat cekodok jepun ni sbb ada la sorang mak budak yg baru je habis pantang komplen x merasa sbb 1st day tu dia kena kuarantin kat rumah. Jadi esoknya buat lagi. Kalau meniaga ni mmg buat duit la sbb order x putus-putus ... haha.

Sebelum lupa nak jawab soalan makcik kantin hari tu.. ye .. tempoh berdiet kita dah tamat ;P Now back to my old eating habit ... hehe.


Ada banyak resepi tako kat internet kalau nak cuba buat .. ni antara nya:

Takoyaki batter recipe
To make about 60 takoyaki balls:
  • low gluten wheat flour 300g
  • dashi 1000ml (chilled)
  • eggs 3
  • soy sauce 1 tsp
  • salt 1.5 tsp
Mix all the ingredients till smooth, and rest the batter in a refrigerator for overnight or 1 full day. Mix it well every time it is to be cooked, as the starch will sediment rapidly.
There are many variations to the batter recipe, e.g. different types of flour may be used, some batter mixes corn starch, other may substitute some part of the water with milk.

Resepi Takoyaki 2 
Sumber dari: Zaliana

Bahan-bahan-cukup untuk >< 16 biji takoyaki

150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate

Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning

1.Panaskan acuan takoyaki.Masukken sedikit minyak.
2.Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian masukkan udang/sotong.
3.Taburkan daun kobis dan daun bawang.
4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
5.Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
6.Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
7.Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.



My bujang yg tersenyum simpul dapat makan tako ball sepuas-puasnya. Berbaloi buat sendiri .. :")

3 comments:

  1. slalu je tengok kat jasco jual tako ni, tapi tak pernah na membeli. sedap ye kak.

    wlw tu..window live writer.kat situ pun boleh edit gambo

    ReplyDelete
  2. Izah:
    mmg sedap .. nak2 buat sendiri,ikut suka la apa nak letak dalam tu

    mellymilly:
    hehe ... org berpantang u, mmg la senyap jer ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...