Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

Japanese Green Tea Condensed Milk Pound Cake

I love all things matcha ... green tea drinks, mochi, cakes, macarons & all lah .. haha ... Bila member yang baru balik dr holiday ke Tokyo menikmati keindahan sakura bagi souvenir japanese green tea powder, terasa nak buatkan kek la pulak. Since dah lama sangat I nak mencuba Condensed Milk Cake asyik xterbuat-buat, maka I decided nak buat with this green tea flavour.
Banyak bloggers yg dah cuba .. I pon x ingat I took from which blog, resepinya. The cake was nice but a little sweet for me. Dah rasa nak kurangkan gula or condensed milk tu dah but first time using green tea dlm baking, I x confident takut pahit lak so I just follow the exact recipe.
Hafiy bawa kek ni as bekal to school, kawan-kawan dia semua suka pulak & suruh bawa lagi. Ha .. baru 2 hari lepas dia bagitau lagi kawan-kawan tanya bila nak bawa kek green tea ni lagi ... ehehe ..





JAPANESE GREEN TEA CONDENSED MILK CAKE
Reference: Bisous A Toi

240g mentega berkualiti tinggi
90g gula halus
1/2 tsp garam
1 cawan susu p…

Black Bottom Banana Bars

This black bottom banana bars mmg sgt sedap until I asyik teringat. Even hubby pon keep on asking bila nak buat lagi. Combo pisang & chocolate nya just nice, xde yang over power rasa yg lagi satu.
Anyway I saw it at Shidah's dah agak lama terliur tapi asyik lupa nak beli pisang. Bila kebetulan hubby beli pisang nak makan gitu je, ada lebih terus ku buat sebiji wpon pisang xcukup 3 cups tapi rasa pisangnya still balance & the cake turned out sedap lembut gebus.
BLACK BOTTOM BANANA BARS
Source: taste.com.au / Shidah
Ingredients 1 cup butter, softened (salted)
1 cup sugar 3/4 cup sugar
2 egg
2 teaspoon vanilla extract
3 cups mashed ripe bananas (about 7 medium berangan) 1 1/2 cups mashed bananas
3 cups all-purpose flour
2 teaspoon baking powder
2 teaspoon baking soda
1/2 cup baking cocoa
1/4 cup milk


Directions 1.In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg and vanilla. Stir in the bananas. Combine the flour, baking powder, baking soda; add to crea…

Nasi Lemak gaya Noxxa

Tak menahan betul tengok nasi lemak Kak Ayu hari tu maka kita pon buat juga weekend lepas. Gandingkan dengan sambal sotong. Telur rebus tu mmg saja nak buat tengah cair gitu, baru terangkat makan ;)
Kali ni kita test pulak masak nasi lemak guna periuk Noxxa. Memang puas hati betul, sap sap sui dah siap ... pantas, sedap, beras pon cantik berderai & tak lembik.
Sejak ada noxxa ni banyak masa yg boleh dijimatkan ketika memasak. Macam nasi lemak ni, dalm 5 minit je dah siap masak. Bahagia hidup mak sekarang tau.

NASI LEMAK gaya Noxxa
5 cawan beras - cuci bersih & toskan 3 1/2 cawan air 2 1/2 cawan santan 3 sudu teh garam Halia Bawang besar Daun pandan
Masukkan beras & bahan-bahan lain ke dalam periuk. Putar tombol pengawal tekanan kepada HIGH PRESSURE. Tekan High pressure 3 minit. Selepas bunyi beep, putar tombol kepada STEAM untuk mengeluarkan wap dan membolehkan tudung periuk dibuka. Tekan butang OFF. Tanggalkan tudung periuk dan nasi lemak sedia untuk dihidangkan.

Carrot & Corriander Bread

Morning uols ... monday is back ... lemaunya nak keje ... nasib la dah dapat energy booster sket ... ada aktiviti jimba-jimbaan kat rumah H semalam (meriah hoccay ... menoxxa, makan, mengopi, mengekek, transaksi jual beli) sampai anak merajuk la Hari Ibu pon nak gi jumpa kawan ... I jawab balik, eh ... kata hari hari, Hari Ibu ... so? xde hal la kan ... mummy dah masakkan nasi lemak tu nanti makan ye .. ehehe ... I masak nasi lemak semlm sbb terliur sehh ... tgk posting nasi lemak K.Ayu. Yang bestnya masak pakai periuk noxxa ... sap sap sui ... mudah & pantas ... Nanti kita share resepi masak nasi lemak gaya noxxa ni ;)
Eh, nak citer roti dah melalut ke nasi lemak lak. It was my right pick to bake this bread. I flipped through my kenwood breadmaker recipe book & mencari-cari recipe yg guna the Eco Function program. Tu yg ternampak roti ni.

CARROT & CORRIANDER BREAD
Resepi: Bread Made Easy by Kenwood

235g carrot - disagat
280ml air suam
2 tbsp minyak bunga matahari or minyak…

Japanese Durian Cheesecake

Dek terliur tengok kak wan post resepi kek ni kat blog dia, I pon buat la sebiji last month. Kek ni jenis cheesecake yg teksturnya gebu sikit, rasanya ringan tapi lembab ... masuk mulut hilang gitu ;) tekstur macam keratan rentas atas tu. Sedap dimakan sejuk ...  Anak-anak & hubby memang layan la ... 
JAPANESE DURIAN CHEESECAKE
Source : ieatishopipost
Modified & Translate by K1

Bahan-bahan
200gm isi durian
250g Philadephia Cream cheese
6 biji kuning telur
70gm gula castor
60gm mentega - cairkan
100ml susu segar
70gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/4 sudu kecil garam

Adunan Meringue
6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar
70gm gula castor

Loyang 8in gris dan di alas kertas minyak di dasarnya.


Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 200C (api atas dan bawah).Kacau cream cheese hingga lembut secara double boiler.Kemudian masukkan kuning telur, kacau sebati.Masukkan gula dan mentega cair, kacau sebati.Kisar isi durian bersama susu hingga halus.  Masukkan ke dalam adunan, g…

Cheese Bread / Roti Keju

Assalamualaikum ... haiii ... lemau je pagi ni nak gi ofis kan, dah sedapp cuti panjang labour day ... hmmm lagi lak bila teringat adik yang baru je fly gi Tokyo semalam dengan jabatan dia. Syok ler makcik tu, cuti sponsored sebab department dia menang competition tahun lepas. Ada la kena top up sikit.
Pagi ni Hafiy ada poem contest kat Sekolah Rendah Bukit Teratai. Moga dia menang, ya Allah.
Ok here's my 1st entry for May ... tahun ni rajin lak meroti sebab dapat vitamin time ajar my sister buat roti. This one I made last 2 months kot ... I was flipping through Buku Roti Alex Goh and rasa nak terliur nak try roti ni. Alhamdulillah, it turned out very nice & was a hit among my kids. They love the taste & aroma oregano & parsley roti ni.
CHEESE BREAD / ROTI KEJU Sumber: Buku Dunia Roti Alex Goh
(A) 320 tepung roti 80g tepung gandum 20g gula 1 sudu teh garam 2 sudu teh yis segera
(B) 220ml susu sejuk 1 biji telur
(C) 30g mentega
(D) 30g keju, dipotong kiub 30g kepingan…