Tuesday, May 17, 2016

Japanese Green Tea Condensed Milk Pound Cake





I love all things matcha ... green tea drinks, mochi, cakes, macarons & all lah .. haha ... Bila member yang baru balik dr holiday ke Tokyo menikmati keindahan sakura bagi souvenir japanese green tea powder, terasa nak buatkan kek la pulak. Since dah lama sangat I nak mencuba Condensed Milk Cake asyik xterbuat-buat, maka I decided nak buat with this green tea flavour.

Banyak bloggers yg dah cuba .. I pon x ingat I took from which blog, resepinya. The cake was nice but a little sweet for me. Dah rasa nak kurangkan gula or condensed milk tu dah but first time using green tea dlm baking, I x confident takut pahit lak so I just follow the exact recipe.

Hafiy bawa kek ni as bekal to school, kawan-kawan dia semua suka pulak & suruh bawa lagi. Ha .. baru 2 hari lepas dia bagitau lagi kawan-kawan tanya bila nak bawa kek green tea ni lagi ... ehehe ..






JAPANESE GREEN TEA CONDENSED MILK CAKE
Reference: Bisous A Toi

240g mentega berkualiti tinggi
90g gula halus
1/2 tsp garam
1 cawan susu pekat manis
3 tbsp japanese green tea powder
4 biji telur gred A
240g tepung kek (boleh guna tepung gandum)*
1 1/2 tsp baking powder*
(*disatukan dan diayak)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin kek dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Masukkan esen vanilla dan garam, putar hingga gebu. Tuang susu pekat manis dan putar lagi hingga sebati.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan juga serbuk green tea & putar rata.
  4. Akhir sekali masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga mendapat adunan yang licin, jarak masa antara 1 biji telur ialah 1 minit. Tuang dalam tin tadi dan bakar 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2.
  5. Uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah, jika keluar bersih tandanya kek anda telah masak. Uji kek kira2 5 minit tempoh terakhir masa membakar. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan. Taburkan sedikit gula aising sebelum dihidangkan, jika suka...
Note:
Sedikit manis utk my tastebud, boleh kurangkan sukatan gula or susu pekat next time.






2 comments:

  1. Assalam Ain,
    I am one of the blogger yang belum cuba lagi buat guna green tea ni..
    but I am sure, kek nya sedap .. sebab tengah imagine makan condensed milk cake tapi rasa sedikit green tea?...:)

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...