Baru sempat nak mencelah di bulan Ramadhan yang mulia ini. Hari ni 10 Ramadhan I buat Bubur NasiBersantan menggunakan periuk Noxxa. Bubur atas ni dimasak dalam 2 bulan lepas kot. Saja test resepi-resepi periuk Noxxa supaya senang nak memasak bila tiba Ramadhan. Lain kali kena tambah lebih sikit lagi air sebab kita prefer bubur yg berair.
Mata dah rasa nak terkatup-katup ni. Jom semak resepinya.
BUBUR NASI BERSANTAN NOXXA
(my-sweetthots.blogspot.my)
(my-sweetthots.blogspot.my)
6 ulas bwg putih - cincang
2 cwn beras - basuh dan tos
4 sekawan utk tumis
2 sb minyak utk menumis
Semangkuk kecil daging dipotong kecil-kecil
2 liter air
2 cwn beras - basuh dan tos
4 sekawan utk tumis
2 sb minyak utk menumis
Semangkuk kecil daging dipotong kecil-kecil
2 liter air
1/2 mangkuk kecil pati santan
Sebatang carrot - didadu kecil
1 kiub stok bilis/ayam
Garam secukup rasa
Daun ketumbar, daun sup, bwg goreng utk hiasan
1. Fungsi Stirfry - tumis bwg putih dan 4 sekawan sehingga wangi. Offkan stirfry dan masukkan air.
2. Masukkan beras, daging, garam, kiub stok. High presure 15 minit.
3. Release kan wap dengan memutar tombol kepada STEAM.
1 kiub stok bilis/ayam
Garam secukup rasa
Daun ketumbar, daun sup, bwg goreng utk hiasan
1. Fungsi Stirfry - tumis bwg putih dan 4 sekawan sehingga wangi. Offkan stirfry dan masukkan air.
2. Masukkan beras, daging, garam, kiub stok. High presure 15 minit.
3. Release kan wap dengan memutar tombol kepada STEAM.
4. Buka tudung periuk, set semula kepada fungsi Stirfry, masukkan carrot dan tuangkan pati santan ke dalam bubur. Kacau sambil memasak bubur lebih kurang 3-4 min. Taburkan daun ketumbar & daun sup, gaul sebati ke dalam bubur & tekan OFF.
5. Taburkan bahan hiasan. semasa menghidang
No comments:
Post a Comment