Monday, June 20, 2016

Bingka Jagung for Iftar


Dek tergoda nampak bingka ni kat fb Let's Cook & Bake I pon buat sebiji for iftar semalam. Reduced gula sikit & it turned out just nice manisnya cuma I would prefer to have the bingka texture slightly lembut. If follow exactly the recipe, teksturnya agak firm. Jadi resepi kat bawah ni I dah edit for future reference.

BINGKA JAGUNG
Sumber: yatiememories.blogspot.com
1 cawan gula - 3/4 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum - 1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 sudu besar mentega/minyak sapi
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 tin jagung krim
Bijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning


Masuk semua bahan kecuali jagung krim & bijan. Blend hingga sebati. Tuang adunan ke dalam bekas dan masukkan jagung krim. Kacau rata. Tuang adunan ke dlm loyang 9x9 in yang telas dialas baking paper. Taburkan bijan. Bakar di dalam oven bersuhu 180C selama 1 jam 15 min, menggunakan api atas bawah.


2 comments:

Soft Pandan Marble Cake ... lembut dan sedap sangat

Yeayy ... Seronoknya ... akhirnya jumpa resepi butter cake yang lembut sangat tanpa perlu guna ovalette. Alhamdulillah. Thanks Mamafa...