Thursday, July 24, 2008

Kek Oren Mamazieza


Ordered by my sis cik bunga, some time in June 08. Birthday boy is a fan of sponge bob. Memandangkan dalam peti besi ada oranges, cik bunga pon x kisah, i made Mamazieza's (RNet) Orange Cake this time.

Kek Oren MamaZieza

300 gm butter
300 gm gula
4 biji telur putih
5 biji telur kuning
320 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice
2 sudu besar sunquick (kalau takde pun takpe)
1 sudu teh orange paste
Setitik warna oren atau pun kuning telur

Mula-mula pukul butter dengan gula sampai kembang.
Kemudian masukkan telur satu-satu sampai kembang dengan high speed.
Kemudian tepung tadi (ayak terlebih dahulu dengan baking powder tu). Gaul rata.
Masukkan segala jus tadi dan bakar sampai masak. Suhu bergantung kepada oven anda.

Sunday, May 18, 2008

Tiramisu... a cheesy-choc treat


This entry is solely dedicated to my dearest autie cute @ ayer keroh tu. Selepas u tanya, I buat khas utk tatapan u aje. Nak rasa kalu, tungguu... i balik kg ye.

Here goes the recipe ... tq k.hanieliza ..

TIRAMISU

(Sumber Resipi: Hanieliza)

1 biji kek span coklat – kek coklat biasa pon xpe, selalu nak cepat I beli je dr mana2 kedai kek
250 gm cream cheese – any brand will do, I usually use philladelphia
150 ml yogurt asli – macam dutch lady or marigold tu
1/2 cawan gula
serbuk nescafe

1. Kek span dibelah 2 lapisan
2. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
3. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
4. Sapukan adunan dibahagian tengah lapisan kek.
5. Ayakkan serbuk nescafe sekeliling kek.
6. Susunkan lagi kek dan sapukan dengan adunan keju. Ayakkan serbuk nescafe lagi.
7. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.

Wednesday, February 27, 2008

Hafiy's birthday is today!!!


Happy 4th birthday to you, my dear Hafiy! May you have more blissfull years to come ... aminn
If Ammar ada birthday partner, hafiy pon ada juga... and that person is ... me. Thanks for all the wishes.

Hafiy awal2 lagi dah request, kek birthday dia nak gambar ultraman. Nasib baik i ada beli 1 t-shirt gambar ultraman utk. dia, so x pikir pjg, mmg ingat nak tiru bulat2 je la dr baju dia. Anyway, this shirt is one of his favorite.

Fuhhh.. dap dup dap dup jugak dada masa nak wat ultraman nih. Takut woo x jadi, plus tak sampai hati nak tengok hafiy frust nnt kalo ultraman jadi keluang man plak. isk, isk, isk ...
Spongebob tu lain citer lah, asal dpt wat badan square, mata tersembul, gigi tersentil 2 btg, budak2 kenal dah.

Nak jadi cerita plak mr. jeam informed sales hbag dia wat kat rumah acik limah wantan. Ikut kata dia kul 8. I ni yo yo o jer, nak cepat & pilih punya pasal, bagi anak2 n laki i makan maggi asam laksa je for dinner. Tapi haziq excited jer dengar dpt mkn maggi. Ye lah, kat rumah ni, ni kira "jarang2" punya meal. So, lepas makan n solat, pukul 8 on the dot, i reached rumah cik limah. Just in time azmir tgh buka pagar nak masuk kereta. But then kena tunggu almost 1 hr baru mr jeam sampai dgn angkatannya (dah ku agak). Sblm tu cik limah dah wonder, si jeam angkut beg besar dia ke hapa, naik teksi bawa beg. Satisfied enough, i got the bag i wanted. I really, really like it! Cik limah wantan malam tu tido kira dah lewat sgt lah tu, walhal baru kul 10.

Sampai rumah, apa lagi... bersilat la kat dapur bila nak start tgk jam dah kul 11. Target kul 9 nak start. Kira dlm kul 12 dah selesai lah. Last2 pukul 3 pagi baru siap. Tu pon nak cepat siap punya pasal, dah x larat nak pikir2 pasal nak kasi icing licin, cover je la ngan chocolate rice. Nasib baik ada gak rupa ultraman, cuma versi i, ultraman gemuk, kuat makan cam haziq

Pagi tadi bila hafiy dah siap mandi sumer, tunjuk kat dia cake bday dia, dia senyum. Dah betul la tu muka ultraman. Tapi timbul plak 1 masalah lain, bila dia kata yg dia nak tu bukan ultraman tiga. Ayoyo... mana i tahu, ultraman ada byk rupa. Nasib baik dia makan pujuk. And alhamdulillah, tanya dia sambutan cake dia kat school, dia happy giler bercerita. Siap teacher camille dia suruh pergi hantar 2 keping utk haziq n his teacher. Hafiy kata lepas ni dia nak suruh i lukis gambar mickey mouse & dragon booster pulak. Sudahh... ingat kan dah lepas azab. 


Macam biasa, cake punya dlm ikut favorite kanak2 la, choc cake, resepi i dah tempek. Apa komen juri awam???

 

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...