Skip to main content

Hafiy's birthday is today!!!


Happy 4th birthday to you, my dear Hafiy! May you have more blissfull years to come ... aminn
If Ammar ada birthday partner, hafiy pon ada juga... and that person is ... me. Thanks for all the wishes.

Hafiy awal2 lagi dah request, kek birthday dia nak gambar ultraman. Nasib baik i ada beli 1 t-shirt gambar ultraman utk. dia, so x pikir pjg, mmg ingat nak tiru bulat2 je la dr baju dia. Anyway, this shirt is one of his favorite.

Fuhhh.. dap dup dap dup jugak dada masa nak wat ultraman nih. Takut woo x jadi, plus tak sampai hati nak tengok hafiy frust nnt kalo ultraman jadi keluang man plak. isk, isk, isk ...
Spongebob tu lain citer lah, asal dpt wat badan square, mata tersembul, gigi tersentil 2 btg, budak2 kenal dah.

Nak jadi cerita plak mr. jeam informed sales hbag dia wat kat rumah acik limah wantan. Ikut kata dia kul 8. I ni yo yo o jer, nak cepat & pilih punya pasal, bagi anak2 n laki i makan maggi asam laksa je for dinner. Tapi haziq excited jer dengar dpt mkn maggi. Ye lah, kat rumah ni, ni kira "jarang2" punya meal. So, lepas makan n solat, pukul 8 on the dot, i reached rumah cik limah. Just in time azmir tgh buka pagar nak masuk kereta. But then kena tunggu almost 1 hr baru mr jeam sampai dgn angkatannya (dah ku agak). Sblm tu cik limah dah wonder, si jeam angkut beg besar dia ke hapa, naik teksi bawa beg. Satisfied enough, i got the bag i wanted. I really, really like it! Cik limah wantan malam tu tido kira dah lewat sgt lah tu, walhal baru kul 10.

Sampai rumah, apa lagi... bersilat la kat dapur bila nak start tgk jam dah kul 11. Target kul 9 nak start. Kira dlm kul 12 dah selesai lah. Last2 pukul 3 pagi baru siap. Tu pon nak cepat siap punya pasal, dah x larat nak pikir2 pasal nak kasi icing licin, cover je la ngan chocolate rice. Nasib baik ada gak rupa ultraman, cuma versi i, ultraman gemuk, kuat makan cam haziq

Pagi tadi bila hafiy dah siap mandi sumer, tunjuk kat dia cake bday dia, dia senyum. Dah betul la tu muka ultraman. Tapi timbul plak 1 masalah lain, bila dia kata yg dia nak tu bukan ultraman tiga. Ayoyo... mana i tahu, ultraman ada byk rupa. Nasib baik dia makan pujuk. And alhamdulillah, tanya dia sambutan cake dia kat school, dia happy giler bercerita. Siap teacher camille dia suruh pergi hantar 2 keping utk haziq n his teacher. Hafiy kata lepas ni dia nak suruh i lukis gambar mickey mouse & dragon booster pulak. Sudahh... ingat kan dah lepas azab. 


Macam biasa, cake punya dlm ikut favorite kanak2 la, choc cake, resepi i dah tempek. Apa komen juri awam???

 

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…