Tuesday, September 19, 2017

Soba Goreng ... menu simple yang sedap


Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite lah. He beamed ear to ear la bila nampak mummy goreng soba ni. Mummy double joy melihat kegiranganmu, nak ;) tambah pulak sap sap sui je nak buat.

I didn't follow exactly resepi kat bawah ni, sebagai rujukan je ...

SOBA GORENG
Inspirasi: My Little Tiny Heart

- mee soba ( dua ikat untuk 3 orang makan )
- minyak masak ( 5 camca besar )
- minyak bijan ( i camca besar)
- bawang putih ( 7 ulas dihiris halus)
- kicap ikan( dua camca )
- serbuk ayam ( saya guna knorr )- 1 sudu teh.
- fish cake ( satu keping dipotong ) - I ganti dengan fishball
- cendawan straw ( 4 biji dipotong ) - I ganti dengan enoki
- salad dan carrot - I ganti dengan daun bawang, tu je yg ada dlm fridge
- garam - I tambah kicap cair sikit

Rebus soba mee dalam air bersama sedikit minyak (macam rebus spaghetti).
Kemudian toskan...

Panaskan minyak masak, masukkan bawang putih, goreng hingga kekuningan.
Masukkan minyak bijan, fish ball, masuk carrot hingga masak.
Kemudian cendawan straw dengan kicap ikan, masukkan serbuk ayam
Akhir sekali, masukkan soba mee dan salad. Gaul hingga sebati, tambah garam sekiranya perlu.



Thursday, September 14, 2017

Spicy Cold Kimchi Noodles


Ann-yeonggg ... ;) 

Ni menu dinner semalam. Kes badan tak berapa sihat, asyik bersin & hingus menitik-nitik. Terus terlintas nak buat korean noodles yang sangat ringkas & pantas nak sediakan ni sbb nak kejar masa Haziq ada tuition malam tadi. 

It was well received by hubs and son. Senyum simpul Haziq dpt lepas craving Korean food. Lepas upload kat insta ... ada a few friends dah terliur and minta resepi. This dish can be very addictive tau. Haziq balik dari tuition pon minta lagi ... haha ... must be sedap sangat mummy masak eh ;)

So, here's the recipe. Do try it out ... who knows it will be your new favourite noodle dish! Gabungan rasa  sweet, spicy and tangy tu will make you bertambah-tambah dari sesudu menjadi bersudu-sudu ... hehe.

Oh ye ... daku sedikit kemalasan memandangkan tekak pahit, asyik bersin dan hidung berair je ni. Jadi tengok je la resepi yg belum sempat translate ni. 

SPICY COLD KIMCHI NOODLES

180g (6.3 ounces) somen noodles
1/2 cup (aged) Kimchi – cut into thumbnail pieces
1/3 medium (85g, 3 ounces) chilled Lebanese cucumber (or English cucumber) – rinsed, seed removed and julienned - tak letak sbb tak ada stok
1 hard boiled egg – halved to serve on top of the noodles

Bibim sauce (Mix these in a bowl)
2 Tbsp gochujang
1 Tbsp rice vinegar - I ganti dgn apple cider vinegar + heinz distilled vinegar
1 Tbsp honey
1 Tbsp raw sugar
1 Tbsp sesame oil
1 Tbsp roasted sesame seeds

1. Cook the somen noodles in rapidly boiling water until al dente. (Follow the directions from the package.) Drain the noodles and cool down under cold running water for about 1 minute. Stir the noodles with some tongs or your hand while it’s under the water. Drain the noodles well.

2. Put together the noodles, Kimchi (& Kimchi juice if any came out during the cutting) and bibim sauce in a large mixing bowl and mix them well with your hands. (Wear a food handling glove). Serve it in a bowl. Place the cucumber and egg on top of the noodles. Enjoy!


Taraaa ... siap ... sempoi kan .. so apa lagi, sila la cuba kawan-kawan.

Thursday, September 7, 2017

Marble Butter Cake


Ni kejadian time raya haji baru-baru ni kat kampung. My mom & sisters tak balik sebab kaki mak belum baik lagi, jadi dia malas la nak travel. Time raya tu teringin la pulak nak makan butter cake, memula aim nak buat kek marble lembut (terjumpa resepi kat 1 blog). Bila dah nak start buat tengok resepi balik ada ovalette, so cancel la sbb xsuka ada penggunaan ovalette tu. Lepas dah puas google, I ended up baking resepi dari Kak Azie Kitchen. 

Alhamdulillah, tak sia-sia sis chose resepi ni. Tambahan pulak semua serbu straight lepas kek keluar dari oven, memang laku keras la kan ... kek panas-panas. Keknya pon elok je manis sedang-sedang je.

MY BEST EVER BUTTER CAKE
Sumber Resepi: Azie Kitchen

250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).
Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

** Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.





Friday, September 1, 2017

Sotong Masak Lemak Cili Api dengan Kentang


Menu buntu di bulan puasa ni. Bila dah tak tahu nak masak apa-apa, teringat pulak lauk sotong dgn kentang ni. Tu yang adik terus request mak masak. Sedap betul sampai ada yg makan bertambah lah ;)

SOTONG MASAK LEMAK CILI API dgn KENTANG

1 mangkuk sotong
1 cawan santan
7-8 biji cili api- tambah/kurangkan ikut kepedasan yg diingini
sedikit kunyit hidup - besar ibu jari
2 ulas bwg putih- hiris
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit- hiris
2 biji kentang

Tumbuk cili api beserta kunyit sampai lumat.
Campurkan semua bahan ke dalam periuk / kuali kecuali sotong
Renehkan dengan api kecil sambil kacau. Tambahkan garam
Masukkan kentang. Bila kentang dah separuh empuk, masukkan sotong.
Biar lauk mendidih sekejap then terus tutup api

** Boleh juga tambah hirisan tomato jika suka


Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...