Thursday, September 7, 2017

Marble Butter Cake


Ni kejadian time raya haji baru-baru ni kat kampung. My mom & sisters tak balik sebab kaki mak belum baik lagi, jadi dia malas la nak travel. Time raya tu teringin la pulak nak makan butter cake, memula aim nak buat kek marble lembut (terjumpa resepi kat 1 blog). Bila dah nak start buat tengok resepi balik ada ovalette, so cancel la sbb xsuka ada penggunaan ovalette tu. Lepas dah puas google, I ended up baking resepi dari Kak Azie Kitchen. 

Alhamdulillah, tak sia-sia sis chose resepi ni. Tambahan pulak semua serbu straight lepas kek keluar dari oven, memang laku keras la kan ... kek panas-panas. Keknya pon elok je manis sedang-sedang je.

MY BEST EVER BUTTER CAKE
Sumber Resepi: Azie Kitchen

250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).
Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

** Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.





1 comment:

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...