Wednesday, November 19, 2014

Lasagna for Kiddos & Berjimba di Flora Cafe @ Ampwalk, Jalan Ampang


Bekalan untuk class party pot luck doubleH hari ni. 

Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 

Oh ye, hari ni madam tai tai berjimba lagi dgn kawan-kawan zaman sekolah jb dulu ;) Pantang ada peluang ye. Meraikan org kulimfornia si harsa turun kl lah konon-kononnya ... walhal baru 2 minggu lepas dah jumpa dia kat CyberLodge ... hehe. Tapi alasan kali ni lebih kukuh lah ye, sebab si Reque hari tu xjumpa dia lagi ... so I teman meramaikan lah. Lagi pun harsa pon stay dekat Lanson Place. Sepelaung je tu kan ... 


Kali ni we chose Flora Cafe pulak untuk ber'gather-gather' ;) sbb dekat dgn Harsa. I pon xpernah lagi try tempat ni. Patutnya Ellie & Rin pon join juga tapi cancel last minute sebab Ellie ada hal.


At first ingat nak makan buffet lunch that's why kami duduk kat luar sbb nampak menarik juga lauk-lauknya walaupun simple je. Tapi pernah dengar kalau kat sini should try menu Johor lah, memandangkan the owner is a Johorian.


My pick was Mee Bandung, based on the staff recommendation. Quite nice la rasa dia, portion pon boleh tahan.


Mee Rebus ni Harsa punya. Untuk kita yg x berapa fan dgn mee rebus ni, the taste is quite sedap la.


Reque had Kuew Teow Ladna, ok la rasanya.


My first try on Air Kathira. Sedap gak.

Overall food kat sini not bad, price wise for a nice cafe like this is considered ok ... boleh la nak singgah lagi next time.

Tuesday, November 18, 2014

The Scottish Oat Scones that I'm in love with ... ♥♥


Yesszaaa ... hari ni I is terlebih rajin berblog ye ... (mind the language, memang saje ku gatal cakap pelat pelat gitu ... hihi). Dah terlanjur pegang lappy, kasi chance lah sebab this recipe memang I tersangat lah suka, dah la sedap sangat and then ... terasa healthy la sbb ada oat kan, haha ... nak buat pon cepat, ready in a jiffy. Tu la I nak promote sebelum terlupa ni.

Memang cepat je nak sediakan tau. Plus butter tu xyah tunggu room temperature sbb the recipe call for melted butter, jadi bebila terasa tekak tu nak makan scones boleh terus buat time tu jugak.

I love the taste. Bila letak oat, scones jadi lemak ... memang sedap. Manisnya pon sedang elok je to our tastebud. Hubby cakap my oat scones ni lagi sedap dari yg we all makan kat Cameron Valley tu. Hehe. Even doubleH pon agreed. Tak sangka kejap je licin. My dear friend si Mime tu pon dah berjangkit suka kat scones ni, dah 2x dia buat since I shared the recipe. Padahal mek tu kata, xpernah-pernah dia buat scones sebelum ni. If you just love scones, this one is a must try ... cepat pi buat.


SCOTTISH OAT SCONES
Source: Allrecipes

"Softly sweetened and dotted with currants, these scones will surely please."
Ingredients:
1 1/2 cups all-purpose flour
2 cups rolled oats
1/4 cup white sugar
4 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup dried currants
1 egg, beaten
1/2 cup butter, melted
1/3 cup milk

Directions:
1. Preheat the oven to 425 degrees F (220 degrees C). Lightly grease a baking sheet.
2. In a large bowl, mix the flour, oats, sugar, baking powder, salt, and currants. Make a well in the center. In a small bowl, beat egg until frothy, and stir in melted butter and milk. Pour into the well, and mix to create a soft dough. Pat dough into two 1/2 inch thick circles. Place on the prepared baking sheet. Score 8 wedges into each circle of dough.
3. Bake 15 minutes in the preheated oven, until risen and browned. Split wedges, and serve warm.

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit


So long dear readers ... sejak jadi madam tai tai ni (bak kata sahabat-sahabat wangiku ;) ) lama I x mencelah kat sini. Malas tul nak on lappy .. Ni pun menu bulan lepas agaknya. Saki baki udang laut Sabah tu asyik goreng kunyit jer, terasa lak nak masak dengan tempoyak. 

Mood nak update blog ke laut sungguh lepas balik bercuti tepi laut. The trip was great, wish we could stay longer. Segar rasa menghirup udara segar tepian pantai Great Ocean Road, subhanallah indah sungguh pemandangannya ... rindunya nak jalan-jalan lagi. Nanti bila rajin, kita update gambar-gambar cuti tu ye, in sha Allah. Jom semak resepi ni, kot ada yg nak mencuba. Excited masak ni bila guna daun kunyit tanam sendiri. Alhamdulillah, menjadi lak kali ni. Harap-harap xde la kucing naughty yg merosakkan pokok kunyit ku nanti.




UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
Resepi : Hasue

Semangkuk kecil udang
Tempoyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berbaji
2 helai daun kunyit-dimayang halus
perasa (garam,perisa) dan gula(jika perlu) secukup rasa
minyak untuk menumis

Cili merah,cili padi,bawang merah,bawang putih dan kunyit ditumbuk lumat.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau kekuningan,masukkan bawang besar.
Masukkan udang dan kacau goreng seketika. Masukkan tempoyak, kacau goreng sehingga sebati.
Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa.
Apabila tempoyak sudah berubah warna, masukkan daun kunyit, kacau seketika, padamkan api.

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...