Skip to main content

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit


So long dear readers ... sejak jadi madam tai tai ni (bak kata sahabat-sahabat wangiku ;) ) lama I x mencelah kat sini. Malas tul nak on lappy .. Ni pun menu bulan lepas agaknya. Saki baki udang laut Sabah tu asyik goreng kunyit jer, terasa lak nak masak dengan tempoyak. 

Mood nak update blog ke laut sungguh lepas balik bercuti tepi laut. The trip was great, wish we could stay longer. Segar rasa menghirup udara segar tepian pantai Great Ocean Road, subhanallah indah sungguh pemandangannya ... rindunya nak jalan-jalan lagi. Nanti bila rajin, kita update gambar-gambar cuti tu ye, in sha Allah. Jom semak resepi ni, kot ada yg nak mencuba. Excited masak ni bila guna daun kunyit tanam sendiri. Alhamdulillah, menjadi lak kali ni. Harap-harap xde la kucing naughty yg merosakkan pokok kunyit ku nanti.




UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
Resepi : Hasue

Semangkuk kecil udang
Tempoyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berbaji
2 helai daun kunyit-dimayang halus
perasa (garam,perisa) dan gula(jika perlu) secukup rasa
minyak untuk menumis

Cili merah,cili padi,bawang merah,bawang putih dan kunyit ditumbuk lumat.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau kekuningan,masukkan bawang besar.
Masukkan udang dan kacau goreng seketika. Masukkan tempoyak, kacau goreng sehingga sebati.
Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa.
Apabila tempoyak sudah berubah warna, masukkan daun kunyit, kacau seketika, padamkan api.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…