Tuesday, November 18, 2014

Udang Goreng Tempoyak Berkunyit


So long dear readers ... sejak jadi madam tai tai ni (bak kata sahabat-sahabat wangiku ;) ) lama I x mencelah kat sini. Malas tul nak on lappy .. Ni pun menu bulan lepas agaknya. Saki baki udang laut Sabah tu asyik goreng kunyit jer, terasa lak nak masak dengan tempoyak. 

Mood nak update blog ke laut sungguh lepas balik bercuti tepi laut. The trip was great, wish we could stay longer. Segar rasa menghirup udara segar tepian pantai Great Ocean Road, subhanallah indah sungguh pemandangannya ... rindunya nak jalan-jalan lagi. Nanti bila rajin, kita update gambar-gambar cuti tu ye, in sha Allah. Jom semak resepi ni, kot ada yg nak mencuba. Excited masak ni bila guna daun kunyit tanam sendiri. Alhamdulillah, menjadi lak kali ni. Harap-harap xde la kucing naughty yg merosakkan pokok kunyit ku nanti.




UDANG GORENG TEMPOYAK BERKUNYIT
Resepi : Hasue

Semangkuk kecil udang
Tempoyak
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
5 -10 cili padi
6 cm kunyit
1/2 labu bawang besar-potong berbaji
2 helai daun kunyit-dimayang halus
perasa (garam,perisa) dan gula(jika perlu) secukup rasa
minyak untuk menumis

Cili merah,cili padi,bawang merah,bawang putih dan kunyit ditumbuk lumat.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau kekuningan,masukkan bawang besar.
Masukkan udang dan kacau goreng seketika. Masukkan tempoyak, kacau goreng sehingga sebati.
Perasakan dengan garam dan perisa secukup rasa.
Apabila tempoyak sudah berubah warna, masukkan daun kunyit, kacau seketika, padamkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...