Tuesday, November 18, 2014

The Scottish Oat Scones that I'm in love with ... ♥♥


Yesszaaa ... hari ni I is terlebih rajin berblog ye ... (mind the language, memang saje ku gatal cakap pelat pelat gitu ... hihi). Dah terlanjur pegang lappy, kasi chance lah sebab this recipe memang I tersangat lah suka, dah la sedap sangat and then ... terasa healthy la sbb ada oat kan, haha ... nak buat pon cepat, ready in a jiffy. Tu la I nak promote sebelum terlupa ni.

Memang cepat je nak sediakan tau. Plus butter tu xyah tunggu room temperature sbb the recipe call for melted butter, jadi bebila terasa tekak tu nak makan scones boleh terus buat time tu jugak.

I love the taste. Bila letak oat, scones jadi lemak ... memang sedap. Manisnya pon sedang elok je to our tastebud. Hubby cakap my oat scones ni lagi sedap dari yg we all makan kat Cameron Valley tu. Hehe. Even doubleH pon agreed. Tak sangka kejap je licin. My dear friend si Mime tu pon dah berjangkit suka kat scones ni, dah 2x dia buat since I shared the recipe. Padahal mek tu kata, xpernah-pernah dia buat scones sebelum ni. If you just love scones, this one is a must try ... cepat pi buat.


SCOTTISH OAT SCONES
Source: Allrecipes

"Softly sweetened and dotted with currants, these scones will surely please."
Ingredients:
1 1/2 cups all-purpose flour
2 cups rolled oats
1/4 cup white sugar
4 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup dried currants
1 egg, beaten
1/2 cup butter, melted
1/3 cup milk

Directions:
1. Preheat the oven to 425 degrees F (220 degrees C). Lightly grease a baking sheet.
2. In a large bowl, mix the flour, oats, sugar, baking powder, salt, and currants. Make a well in the center. In a small bowl, beat egg until frothy, and stir in melted butter and milk. Pour into the well, and mix to create a soft dough. Pat dough into two 1/2 inch thick circles. Place on the prepared baking sheet. Score 8 wedges into each circle of dough.
3. Bake 15 minutes in the preheated oven, until risen and browned. Split wedges, and serve warm.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...