Skip to main content

Lasagna for Kiddos & Berjimba di Flora Cafe @ Ampwalk, Jalan Ampang


Bekalan untuk class party pot luck doubleH hari ni. 

Recipe you all boleh refer sini or sini (sos merah - Bottom Layer, bechamel/white sauce- Top Layer) or yang ni ... just ganti kan spaghetti/spiral tu dengan lasagna sheet ye. Guna yang instant lasagna sheet, senang kerja. 

Oh ye, hari ni madam tai tai berjimba lagi dgn kawan-kawan zaman sekolah jb dulu ;) Pantang ada peluang ye. Meraikan org kulimfornia si harsa turun kl lah konon-kononnya ... walhal baru 2 minggu lepas dah jumpa dia kat CyberLodge ... hehe. Tapi alasan kali ni lebih kukuh lah ye, sebab si Reque hari tu xjumpa dia lagi ... so I teman meramaikan lah. Lagi pun harsa pon stay dekat Lanson Place. Sepelaung je tu kan ... 


Kali ni we chose Flora Cafe pulak untuk ber'gather-gather' ;) sbb dekat dgn Harsa. I pon xpernah lagi try tempat ni. Patutnya Ellie & Rin pon join juga tapi cancel last minute sebab Ellie ada hal.


At first ingat nak makan buffet lunch that's why kami duduk kat luar sbb nampak menarik juga lauk-lauknya walaupun simple je. Tapi pernah dengar kalau kat sini should try menu Johor lah, memandangkan the owner is a Johorian.


My pick was Mee Bandung, based on the staff recommendation. Quite nice la rasa dia, portion pon boleh tahan.


Mee Rebus ni Harsa punya. Untuk kita yg x berapa fan dgn mee rebus ni, the taste is quite sedap la.


Reque had Kuew Teow Ladna, ok la rasanya.


My first try on Air Kathira. Sedap gak.

Overall food kat sini not bad, price wise for a nice cafe like this is considered ok ... boleh la nak singgah lagi next time.

Comments

  1. Assalam ain,
    Wah nampak menarik menu2 disitu..
    Especially the mee Bandung & kuey teow Lana tu..slurpsss...

    ReplyDelete
  2. koay teow ladna tuuuuu....makcik pernah ke sini beberapa bulan lepas....gather2 kawan skolah juga..dekat 30 org, tau cantik tpt tu tp tak sempat nak hayati...

    ReplyDelete
  3. Salam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
    Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)

    ReplyDelete
  4. aduusss makanan minuman yg sgt menggoda jiwa di malam hari ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…