Skip to main content

Upside Down Pizza


Pizza? I would rather call this dish instant homemade lasagna ... why? U have to try baking one to find out ... (>_<) Menu for my kids breakfast on thursday (patutnya utk breaskfast hari rabu, but then mummy nya dh kelewatan bangun ... bakar 1/2 way ... xleh tunggu dah ... terus tutup oven, balik keje sambung bakar balik ... haha

Suka sangat resepi ni sebab sekejap je nak prepare ^_^ and yet mmg yummylicious lah! Macam hubby my fren Zuera cakap, I pon rasa this one taste better than lasagna. Resepi simple camni, I'll definitely akan buat lagi & lagi. Mmm ... letak grill terung pon best gak ni. Hari tu sekali hadap dh habis sampai I terpaksa sorok sepotong ni utk sessi kamera I.

Here's the recipe as a guide ... but it's up to your own creativity la nak letak apa ye ...

UPSIDE DOWN PIZZA
Adapted from Food Network

Ingredients:
Bottom Layer
2 teaspoons olive oil
250gm of sausage - sliced
250gm of minced meat
1 cup onion, sliced
8 ounces mushrooms, sliced
1 can of tomato puree
1/2 cup black olives, sliced
1 Red Capsicum - sliced
salt, pepper & sugar

Middle Layer
100 gm mozzarella cheese, grated
250 gm cheddar cheese, grated

Top Layer
2 eggs
1 cup milk
1 tablespoon olive oil
1 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1/4 cup Mozarella, grated
a bunch of cilantro - minced

Directions
1. Preheat oven to 400 degrees F.
2. Heat oil in large skillet over medium heat.
3. Add sausage, minced meat and cook for 3 minutes, or until browned and cooked through, breaking up the meat as it cooks with a wooden spoon.
4. Add onion, red capsicum and mushrooms and cook 2 minutes, until soft. Add tomato puree and olives and bring to a simmer, about 2 minutes. Add salt, pepper & sugar.
5. Remove from heat and transfer sauce to the bottom of a 13 by 9-inch baking dish.
6. Top with mozzarella cheese and cheddar cheese.
7. In a medium bowl, whisk together eggs, milk and oil until blended. Whisk in flour and salt until well blended. Pour mixture over sauce in pan.
8. Sprinkle with mozarella and cilantro. Bake 25 minutes, or until golden brown. Let stand for 5 minutes before slicing and serving.

Comments

Popular posts from this blog

TAJWID: Cara Bacaan Hamzah Wasal dipermulaan ayat

Alhamdulillah, silaturrahim yg terputus sejak sekian lama dengan sahabat-sahabat puspawangiku dibawah tu dapat dieratkan semula  melalui groups WhatsApp sejak pertengahan tahun lepas kalau xsilap. Bila dah berkumpul tu walau pun di alam maya memang kecoh sampai kadang-kadang beratus-ratus message yg masuk, ada yg hphone hang, ada yg keneneng nak baca celoteh yg macam-macam dr drama akasia, cerita shopping sampai la ke hal mesin basuh, piuk belanga semua. At last, kami bahagi-bahagikan group ikut kategori, memasak, biz, kasih sayang, jalan-jalan dan general. Tu pun kadang-kadang xsedar diri tersasar dari landasan ;). Tak ketinggalan, selain group menceceh, kita buat juga group mengaji. Syukur, alhamdulillah. Banyak manfaatnya, in sha Allah. Semoga kami semua istiqamah.
Seronok juga group mengaji kami walau pun sekadar di alam maya. Dapat juga kongsi ilmu sedikit sebanyak tentang hukum tajwid didalam Al-Qur'an melalui mereka yg berpeluang pergi belajar mengaji dengan ustaz. I terpa…

Tteokbokki

Tteokbokki a.k.a kek beras pedas antara street food yang sangat popular di Korea. Disebabkan anak-anak suka sangat makan masakan korea, kita pon ambil peluang la belajar memasaknya. Kali ni kita nak share cara masak Tteokbokki ni. Tak la susah mana pon nak buat. Di sekitar Ampang Avenue memang banyak mini market korea jadi x susah nak cari bahan-bahannya. Insya Allah bahan-bahan yg saya share kan di sini di jamin halal.
TTEOKBOKKI(my-sweetthots.blogspot.com) 1. Tteok (Korean rice cake)

2. Kek ikan (fish cake)
3. Telur rebus 4. Ikan bilis 5. Tangleweed 6. Bawang putih 7. Korean chilli paste (gochujang)  8. Serbuk cili Korea

9. Cili padi (kalau nak pedas) 10. Gula
1. Hiris bawang putih halus2. 2. Rebus air dengan ikan bilis & tangleweed untuk dijadikan stok. Setelah mendidih, tutup api & biarkan stok tersebut selama 10 minit. Buang ikan bilis & tangleweed tadi. 3. Rebus tteok (Korean rice cake). Pastikan tteok tidak melekat. Selepas masak, buang air rebusan.  4. Simbah ke…

Sotong Goreng Kunyit (versi kering)

Lama dok berhibernasi, tetiba keluar tayang sotong goreng kunyit je? Hehe ... Actually ada beberapa orang member pernah tanya, macamana I buat sotong goreng kunyit. Sebab katanya, bila dia goreng minyak meletup2 lak. So bila I buat satu hari tu, teringat la nak share kat sini. Tu yang beriya-iya pulak snap gambar .. ;) 
Tak tau nak kata, ni versi Kelantan ke or Siam, so I panggil versi kering je lah. Before kawin dengan my darling, x rajin pon buat style gini sebab dr kecik biasa makan yg jenis basah berkuah. Bila dah kawin, balik kelantan selalu tengok dan makan kakak ipar goreng style ni terus jatuh cinta gitu.
SOTONG GORENG KUNYIT (versi kering)Resepi: ain sweetthots
Sotong secukupnya - cuci bersih dan potong bulat Kunyit dan garam secukup rasa Bawang besar holland - potong bulat Cili hijau siam - xde, ain ganti dgn cili merah. Cili hijau siam lg best .. biasa diguna buat solok lada Kacang panjang - optional Minyak

Gaul sotong dengan garam dan kunyit secukupnya. Masukkan ke dalam k…