Monday, July 11, 2011

Mi Udon Goreng Pedas


Our brunch di pagi sabtu ;) Adaptasi dr dapur Secubit Garam. 2-3 minggu lepas popular rempah Cajun ni among blogger masak2. Teringin gak la nak rasa. Puas kita cari, tak jumpa. At last, last week dapat gak beli. Since dlm fridge ada udon (kemalasan nak rebus makaroni & nak cepat pon ye gak) maka I pun cuba pulak goreng udon style K.Nor secubit garam. Sebelum ni pernah buat Mi Udon Goreng Lada Hitam, budak2 tu mmg suka. Betul bagai di kata, goreng macam ni lagi best lah. Buktinya ... 3 paket udon I masak, licin 4 org je makan .. I tambah Cayenne Pepper ... tambah kick la rasanya .. ^_^ Then tabur sket daun ketumbar ... sedap pulak makan bila tergigit daun ketumbar nih!

Adaptasi dr: 
MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH
Sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan makaroni ~ I guna Udon
1 kpg dada ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *
1/2 batang carrot *
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1/2 sudu besar cajun - I tambah 1 sudu teh cayenne pepper
2 sudu besar sos cili
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ I ganti daun ketumbar
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

* Isi ayam boleh digantikan kepada hirisan daging atau daging cincang.


14 comments:

  1. x pernah pulak beli mee udon mana nak beli eh - dia dry kena rendam gak? ke kena rebus cam spagetti?

    ReplyDelete
  2. mmg nampak sedap ler mee tu... terus lapar d buatnya tau...

    ReplyDelete
  3. Erma,
    Biasanya i beli kat JJ or Carrefour. Actually byk gak supermarket yg jual .. kat giant & hero pon ada. Sbb apa i suka .. sbb x yah nak rendam or rebus bagai .. wat cam mee kuning je, dah bilas2 nganair boleh terus guna dlm masakan ^_^

    ReplyDelete
  4. Diana:
    U sgt rajin masak kan. Pics masakan u sume pon leh wat i telan air liur. Kalau takat goreng camni, I rasa kejap je boleh siap tu ... apa lagi, masuk dapur la yang ... ;)

    ReplyDelete
  5. salam.. x pnh try mi udon..nmpak sedap ler bile da digoreg pedas camni.. pedas2 mmg x tolak.. ehehe

    ReplyDelete
  6. nOOrsha:
    sha .. kami 4 beranak mmg suka. cuba la tgk kena x dgn selera u ye

    ReplyDelete
  7. salam ain..sedap npk mee udon grg..akak xnah try lagi..nnt blh cuba plk

    ReplyDelete
  8. KZai:
    sedap tau pakai udon. pagi ni bfast ain buat same recipe tp pakai makaroni. yg sulung tu tanya lak, nape mami x pakai udon, udon lg sedap ;)

    ReplyDelete
  9. salam ain.
    goreng pedas juga yang ummph...
    nanti bundo try buat pakai mi udon ni.

    ReplyDelete
  10. mana nak cari mi udon ni ya..dah lama akak cari..mungkin kat JJ atau Giant mesti ada kan?

    Amiiiin.terima kaseh atas doa ain untuk adik akak tu ya.semoga dia di kurniakan kesihatan yang baik berpanjangan..

    ReplyDelete
  11. Ibundo:
    Salam kak, insya allah sedan ... Harp kena dgn selera akak. Thx sudi jengah sini

    Anymz:
    Kak, Beth la tu jj Ada.rasanya dkt carrefour pon Ada.

    ReplyDelete
  12. Weh...look's temting boleh la cuba Udon ala Malaysia

    ReplyDelete
  13. Assalam ain,
    lama tak kemari..rindu rasanya..tak dengar suara ain.. wah udon pun telah dicajunkan ya..heheh..
    looks nice tu ain..akak kemarin buat tambah cili padi lagi.hehe

    ReplyDelete
  14. paty's kitchen:
    kak ... mmg sedap, u wont regret insya allah

    ayu:
    kakakkkk... miss u too. kita ada gak jengah2 dapo akak tp x sempat nk mengomen ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...