Friday, July 25, 2014

Mushroom Soup


Salam Jumaat yang barakah. Tinggal 3 hari je lagi sebelum kita nak beraya. Ada yang dah mula bercuti dan balik kampung pun semalam. Zaman kanak-kanak dulu memang excited bila dah nak raya, tapi bila dah tua ni sedih rasanya nak meninggalkan bulan yg mulia ini. Dah hujung-hujung Ramadhan, the boys pun dah tak tau nak makan apa. 

Last weekend, Hafiy tetiba teringat nak berbuka dengan mushroom soup & garlic bread. So I buatkan la, refer resepi minami MyR as a guideline. Sepiuk hentak tau, I buat ... maklum la berbuka ramai-ramai kat rumah mak, xkan nak buat sikit je. I xmasukkan ayam pun, just guna kiub je. Selain fresh button mushroom, I tambah enoki juga .. mmg sedap sbb enoki ni bila masak mmg beri rasa manis kat kuah.

Jangan tanya mana garlic bread nya, xdan nak snap dah sebab kalut berbuka. Berselera betul si becok tu makan, mau dekat setengah bantal baguette tu dia sorang je tala ... hehe. Puas hati la tengok ... siap buat ala-ala roti banjir lagi, letak roti tu dlm pinggan, tuang mushroom soup kasi banjir ;)
 
MUSHROOM SOUP
Resepi: Minami133 Myresepi


Bahan-bahan (6 org)
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar (susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang (dihiris kecil2) - I guna fresh button mushroom
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum

Potong ayam kecil2. Masukkan ayam dan air ke dalam periuk. Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam. Masak guna api yang perlahan. Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.
Tambah perisa, garam dan ajinomoto. Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

Tuesday, July 22, 2014

Kuih Sagu Bronok


My busy days in office just started this week. Aisshhh ... dah dekat nak raya la sibuk nau nak buat keje. Dah la system seems not ready, 2 days almost gone ... mmm ... ;( 

Ni Hafiy's new fav utk tahun ni.Before this dia xmo makan sbb kata nampak macam telur katak, haha. Dulu buat color hijau, kali ni kita make up kan color merah pulak, cantik mcm delima. Hafiy yg agak health concious ni sebenarnya xsuka i letak food coloring, dia lebih prefer the color comes from natural source ;).

Dah lost count iftar yg ke brp kita buat ni. Layan yg sejuk2 pon sedap je. Nak pulak resepi kak Hanieliza ni lembut je tekstur kuih tu, cuma agak manis sikit utk tekak I.

SAGU BRONOK

by: Hanieliza

1 cawan sagu biji
3 cawan air
1 cawan gula - to reduce to 3/4 cup or kurangkan dlm 3 tbs next time, manis sikit for me
1/2 biji kelapa parut muda
sedikit garam
pewarna merah
daun pandan [simpulkan]

1. Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya.
2. Masakkan gula dan daun pandan dengan air hingga hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
3. Masukkan sagu serta pewarna merah kacau hingga sagu kembang.
4. Bila sagu kembang angkat dan masukkan dalam loyang. Sejukkan
5. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan garam.

Thursday, July 17, 2014

Bingka Labu Lemak Manis (Iftar 17 Ramadhan 1435H)


At last I pon terhasut lah dengan virus bingka labu yg menular among my friends. My telegram group masak2 (ahlinya geng zaman sekolah kat JB dulu) - group tu kami panggil X-Stf90 Food Network ;) sibuk bercerita pasal bingka labu these few days. Semuanya start bila our friend si Zuera dok tayang & bagi feedback yg buat weols semua kecur air liur la nak try. Nak nak bila dia kata family berebut makan sampai anak dia xsempat rasa. Buat pulak another round. 

Mmg worth a try. Sedappp sangat ... lembut & lemak manis. Manis yg sedang-sedang aje ... memang kena sangat la dgn selera. Dah tu, I guna minyak sapi ... memang wangi je kuihnya. Cuma frust sikit la, xde bijan. Kalau x, lagi kebabom masuk mulut. Anyway, I prefer eating it suam-suam. Tapi awas la ye, kalau jenis yg mudah je berangin tu .. kalau makan before gi terawih jangan salahkan I pulak nanti asyik terkentut-kentut je tau ... haha ..

Bagi para peminat labu, rugi kalau x cuba resepi ni tau. Pagi tadi sahur pun dok hadap lagi, tinggal sepotong je .. share berdua dgn cik abe ... ;) 


BINGKA LABU LEMAK MANIS
Resepi: Yatiememories -Yatie guna loyang bulat 9 inci

2 biji telur
2 cwn santan
1/2 cwn susu cair - susu cair xde, I ganti dgn susu kotak
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.



Wednesday, July 16, 2014

Roti Jala & Kuah Durian (Iftar 16 Ramadhan 1435H)


Roti jala ni pon selalu menjadi idaman di bulan Ramadhan. Bila makcik buat kuah durian (org lain biasa panggil pengat durian) kat kampung hari tu, kami tapau sikit bawa balik Ampang. Mak kata, nanti buat la roti jala ... dia nak makan dgn kuah durian ni. I buat double adunan kat bawah ni, dapat la dlm 35 keping kot. Haziq request nak makan dgn kuah kari, tapi mummy nya ni xdan nak layan ;)


ROTI JALA
Source: K.Ummi Kuantan
  
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning
 
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2

Popiah Sayur (Iftar 15 Ramadhan 1435H)


Dah pertengahan Ramadhan ni, bertambah pening kepala memikirkan main menu untuk iftar. Kalau kuih muih tu memang macam-macam rasanya nak makan, tapi yg homemade la. Yg beli di bazaar ramadhan lebih banyak xmenepati selera, dr buat dosa mengumpat masa makan kuih tu nanti, baik la buat sendiri je ;)

 Ni salah satu kuih idaman time berbuka kat kampung last weekend. Ada suatu masa dulu mak memang asyik buat popiah ni je gara-gara tengok drama kantonis kat tv, amoi tu berniaga popiah. Dari situ juga la, dia dapat idea buat inti popiah macam ni.


POPIAH SAYUR
Resepi: ain@my-sweetthots.blogspot.com

Sepeket kulit popiah
Sebatang carrot
Sebiji sengkuang sederhana besar
Segenggam udang kecil
3 - 4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
Serbuk lada sulah & garam
Sedikit air
2 biji telur - goreng jadi scramble egg/telur hancur




Kupas sengkuang dan carrot. Potong memanjang.
Tumis bawang merah & putih hingga terbit bau, masukkan udang biar kecut sebentar dan masukkan garam & lada sulah. Kemudian masukkan carrot dan sengkuang. Tambahkan sedikit air supaya ia mudah empuk. Bila sayur-sayur tersebut dah empuk boleh lah padamkan api. 


Gaulkan scramble egg tadi bersama sayur tersebut.


Letakkan inti ditengah-tengah kulit dan gulung. Buat sehingga habis inti. Goreng popiah di dalam minyak panas. Hidangkan bersama sos cili.

SOS CILI

6 - 7 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
(*dikisar dengan 1/2 cawan air)
2 sudu besar cuka / sos cili
1/3 cawan gula
Garam secukup rasa

Masukkan cili yang telah dikisar bersama bawang putih ke dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga mendidih dan pekat. Tuang cuka maka, kacau dan masak sekejap lagi. Sesuaikan rasa, boleh matikan api.

Friday, July 11, 2014

Victoria Sponge Cake & #prayforgaza


Salam Jumaat yg Barakah. Ya Allah ya Rahman ya Karim ya Mukmin ya Jabbar ya Amin, selamatkan lah saudara-saudara seislam ku di Gaza ;( Sedih mengenangkan apa yg berlaku Bumi Palestine kala ini. Semalam xtermampu nak bendung air mata bila sewaktu solat isyak di masjid sebelum tarawikh, imam baca doa qunut untuk Gaza dlm rakaat terakhir. Ya Allah, kuatkan iman mereka, kuatkan semangat mereka untuk mempertahankan masjidil Aqsa.


Selain dari berdoa, kita boleh juga menyumbang kepada badan-badan yg membantu mereka seperti Aman Palestin dll. Mari kita sama-sama terus berdoa & berinfak untuk mereka.

Balik kepada cerita kek di atas, I buat ni minggu lepas. Kek yg simple je tapi boleh jadi versatile bila kita sandwichkan dgn butter cream & jam & ditaburkan buah-buah segar spt strawberry & blueberry ... maka akan terhasillah Victoria Sandwich Cake. Yang buat dulu setakat sapu jam je, malas nak buat butter cream ;)

I memang suka cake basic & simple macam ni. Buatnya mudah, resepinya pon sempoi sangat.



VICTORIA SPONGE CAKE

5 biji telur - ditimbang
Bahan-bahan lain dibawah adalah sama timbangannya dengan telur:
Butter
Gula - boleh kurangkan dalam 30 - 40g jika suka
Tepung

1 1/2 tb baking powder
1 tb vanilla extract
3 1/2 tb susu

Krimkan gula & butter, masukkan telur dan pukul lagi. Masukkan tepung, baking powder, vanilla extract & susu. Gaul sebati.

** Untuk Victoria Sandwich Cake, boleh bakar dlm 3 bekas 8" selama 12 - 15 mins, kemudian layer kan kek dgn Swiss Meringue Butter cream & raspberry.

** Atau boleh juga di bakar dlm tray berukuran 12" x 12" untuk menghasilkan kek seperti dlm gambar.

Thursday, July 10, 2014

Wednesday, July 9, 2014

Puding Milo Lapis Oreo (Iftar 9 Ramadhan 1435)


Puding yang dah lamaaa sangat I nak buat ... since last Ramadhan lagi, tapi ramadhan kali ni baru dapat cuba ;) Sedap sangat dan memang berbaloi membuatnya.

PUDING MILO LAPIS OREO
Resepi : Along - HomeKreation


( Saiz: 8" persegi )
1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g - 140g gula
1 tin @ 400g Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah-patahkan, biarkan sandwich 2 lapis

Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut. 
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
Asingkan 2  3 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.
Tuangkan 1 1 1/2 cwn campuran milo ke dlm acuan. Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku. 
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm peti sejuk.


TIPS UNTUK MELAPIS:
- Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
- Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.


 I buat Bowties Goreng Lemak Pedas gak that day. Resepi boleh refer sini ye.

Monday, July 7, 2014

Siakap Bakar Berempah Woku (Iftar 8 Ramadhan 1435H)


Ni pun menu iftar semalam juga. Tapi ni je la gambar yang sempat kita snap sebab dah kalut-kalut nak berbuka, terlupa terus. Wangi bau ikan bakar ni memang menggamit-gamit selera nak makan. Resepi yang dipopularkan Kak Ummi ni nampak macam banyak bahan; tapi nak membuatnya mudah je.

SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU
Resepi: Kak Ummi

2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
2 sudu teh air perahan limau nipis
1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
4 helai daun pandan - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
5 tangkai selasih - diambil daunnya
2 biji tomato merah - potong dadu
250 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
2 tangkai daun bawang - dipotong-potong
3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-
12 biji bawang merah
7 biji cili padi merah
5 biji buah keras - bakar kejap
3 cm kunyit hidup - bakar
2 cm halia

Bahan Pelengkap:-
Daun senduduk secukupnya (*xjumpa, xletak pon)
1 biji timun - dipotong serong
4 tangkai selasih
6 biji cili padi merah hiris untuk tabur


Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
Sediakan aluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas aluminium foil.
Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.


Selain dari menu ikan bakar, ada sotong celup tepung ni juga for our iftar ... my sis buat, memenuhi request dr anak bongsunya Mat yie.

Agar-agar Pandan Kristal Jelly (Iftar 8 Ramadhan 1435H)


Masa blog walking blog Wani yang baru I kenal, ter"berkenan" lah pulak dengan agar-agar ni. Sedap dan sedang elok je kemanisannya kat tekak I, tapi hubby & family kata rasanya agak tawar sikit untuk selera mereka. Yang pasti, I akan buat lagi lain kali. First time buat dlm bulan puasa pulak, memang xdpt nak agak la tahap kemanisannya tu kan. Jadi I dah ubahkan resepi asalnya untuk penuhi selera family kat rumah ni lah. Takut terlupa nanti bila nak buat lagi. Untuk resepi asal sila klik pada link resepi tu ye. Tekstur resepi asal a bit pejal (sesuai la dgn namanya agar-agar), we all ni suka yg sedang-sedang kelembutannya ... yg bergoyang-goyang sikit ;) Btw, agar-agar ni ... letak byk-byk jelly lagi sedap tau.

AGAR - AGAR PANDAN KRISTAL JELLY
Resepi asal: Sue Joshua

1 bungkus agar-agar serbuk 10gm
4 cawan metrik/1 liter air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan perahan air daun pandan yang telah dicampur air
3/4 cawan gula pasir
10 biji kecil jelly pudding segera - lagi byk, lagi best ;)

Masakkan air bersama agar-agar dan gula hingga gula dan agar-agar larut, kemudian masukkan perahan air daun pandan dan susu cair, kacau hingga sebati.
Didalam loyang ataupun bekas, susunkan jelly mengikut citarasa, kemudian tuangkan agar-agar pandan yang telah dimasak tadi perlahan-lahan.
Biarkan sehingga agar-agar hampir sejuk dan masukkan kedalam peti sejuk.
Apabila agar-agar mengeras, bolehlah dipotong dan hidangkan.


Suka tengok colour agar-agar ni, nampak ceria ... xsabar2 nak ngap malam tadi tau.

Friday, July 4, 2014

Bubur Candil dengan Keledek (Iftar 4 Ramadhan 1435H)


Bubur ni permintaan Hafiy untuk iftar, gara-gara dia ternampak kat blog Yatiememories. Mula-mula candil tu Hafiy xnak letak any colouring, tapi I kata pucat sangat tak de seri. At last dia setuju la kasi mekap kaler hijau sikit .. haa ... baru la berselera nak makan, kan.

BUBUR CANDIL DENGAN KELEDEK
Resepi: Yatiememories

2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
1 cawan air- utk uli tpng (tuang sikit2 ya masa uli doh)
Air secukupnya - utk merebus bubur candil
1 biji labu manis- sedang besarnya Bahan Kuah

1 cawan santan pekat
4 cawan air
3/4 cwn gula pasir
2 sudu besar gula merah- bancuh dngn sedikit air dan tapiskan
2 helai daun pandan-di simpulkan


Kupas labu sehingga bersih dan potong kecil/dadu besar. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk toskan. Sementara tu dlm periuk lain didihkan air utk rebus doh candil.
Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dlm tepung. Gaulkan rata dan uli sehingga menjadi doh yg lembut.
Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan menjadi bebola kecil dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
Di dalam periuk yg lain, masukkan santan pekat, air dan gula pasir.
Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

Mak pulak masak rendang kerang satu kuali ;) ... sedap betul kita makan dengan nasi himpit ...

Thursday, July 3, 2014

Throwback Thursday: Faiz & Meda Wedding


Kuala Kangsar, 22 Mar 2014






Mee Rebus Cik Ani


My first entry untuk ramadhan tahun ni. Ni menu iftar kami pada 3 Ramadhan dua hari lepas. I'm not a big fan of mee rebus sebenarnya, tapi biasa lah kan bila tiba bulan puasa tekak ni macam-macam rasa nak makan. Yg kes mee ni pulak gara-gara tengok IG Chef Wan ... menu berbuka kat rumah dia 2nd day puasa. Memang menggoda selera betul baca comment Chef Wan sampai I terus google resepi bondanya Cik Ani tu. Memang ramai yg dah cuba  rupa-rupanya.

MEE REBUS CIK ANI
Resepi: Bonda Chef Wan - Cik Ani

Bahan-bahannya:
1 kg mee kuning
150 g taugeh, buang ekor
2 keping tauhu, goreng terendam, hiris nipis
2 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 pokok daun sup, hiris
1 pokok daun bawang, hiris
4- 5 biji telur rebus, kupas dan belah 2
6 biji limau kasturi, belah 2
Bawang goreng secukupnya
Kuah mee rebus*

Bahan-bahannya:
1/4 cawan minyak masak
2 camca besar rempah kari daging
2 1/2 camca besar tauco, tumbuk lumat
500 g daging lembu (sedap yang ada lemak sikit)
5 - 6 cawan air
500 g keledek
1 cm lengkuas, dititik
1/3 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan kisar halus
1 biji tomato, belah 4
7 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*(*tumbuk halus)
Garam dan gula secukup rasa

 
UNTUK KUAH MEE REBUS:- Daging dihiris nipis dan rebus hingga lembut (kalau guna daging batang pinang tak perlu rebus dulu). Keledek direbus hingga lembut dan kisar halus. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucho dan rempah kari, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging (kalau daging rebus, masukkan sekali air rebusannya), air, keledek dan lengkuas. Masak perlahan selama 20 minit. Tambah kacang tanah kisar dan tomato, perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga kuah pekat. (selalunya kuah mee rebus perlu manis sedikit).

PENYEDIAAN MEE REBUS:- Celur mee dan taugeh mengikut kuantiti yang diperlukan. Letak dalam bekas sesuai. Kacau kuah dan tuang atas mee. Letak telur rebus dan taburkan cili hijau/merah, tauhu, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan diakhiri dengan perahan jus limau kasturi. Hidangkan segera.

Tuesday, July 1, 2014

Cotton Soft Japanese Cheesecake


Kek ni sedap sangat sangat ... nak nak kalau makan yg disimpan dalam fridge. Musim panas macam ni, lagi la sedap lalu kat tekak, dah la teksturnya pulak masuk je dalam mulut hilang ... macam gula kapas/cotton candy tu. Memang xsedar berapa banyak dah masuk dlm mulut. 

Dah lama sangat nak cuba buat sebenarnya, sampai dah terlupa ... haha .. nasib baik ternampak entry kak nor hari tu. Kalau x memang terlupa terus. Sangat berbaloi dan puas hati dapat buat sendiri. Pasal rupa kek yang retak tu boleh diabaikan, salah I sendiri lah ... dah tau bekas tu kecil still nak bakar juga dlm tu kes malas nak tukar bekas. Jadi redha je la kan utk rasa kek yg sedap sgt tu.

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Sumber : Alma MyResipi / K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kira2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil. Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

Soba Goreng ... menu simple yang sedap

Breakfast or dinner  .. haa lupa sudah ... hehe on one of the days. Anak I kan tekak international and Japanese food mmg his favourite la...