Tuesday, July 1, 2014

Cotton Soft Japanese Cheesecake


Kek ni sedap sangat sangat ... nak nak kalau makan yg disimpan dalam fridge. Musim panas macam ni, lagi la sedap lalu kat tekak, dah la teksturnya pulak masuk je dalam mulut hilang ... macam gula kapas/cotton candy tu. Memang xsedar berapa banyak dah masuk dlm mulut. 

Dah lama sangat nak cuba buat sebenarnya, sampai dah terlupa ... haha .. nasib baik ternampak entry kak nor hari tu. Kalau x memang terlupa terus. Sangat berbaloi dan puas hati dapat buat sendiri. Pasal rupa kek yang retak tu boleh diabaikan, salah I sendiri lah ... dah tau bekas tu kecil still nak bakar juga dlm tu kes malas nak tukar bekas. Jadi redha je la kan utk rasa kek yg sedap sgt tu.

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE
Sumber : Alma MyResipi / K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kira2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil. Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...