Monday, June 30, 2014

Sicilian Orange Cake


Tak dan nak celoteh panjang, kek ni I buat 2  hari before Ramadhan. Mak request. Actually dia kata apa-apa kek pon boleh. Teringat yg dia suka makan kek oren yg I selalu buat dulu-dulu, terus terasa nak cuba pulak resepi kek oren yg Rima share ni. Ok la, nak get ready for berbuka pulak. Apa menu berbuka you all hari ni ye?

SICILIAN ORANGE CAKE
Resepi : Rima


250g butter - suhu bilik
250g gula pasir - I letak 200 gm je
4 biji telur size M
1 1/2 st parutan kulit oren
250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
85ml jus oren

Bahan untuk aising:
125g gula aising
5 sk jus oren


Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.

Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.

Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.

Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belum masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.

Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...