Thursday, August 18, 2011

Spaghetti Lemak Pedas - (Iftar 15 Ramadhan 1432H)


Iftar day 15. Actually iftar hari ke 14 tu my sis buat spaghetti bolognese ... x laku pulak sbb the kids lebih excited dgn mknn lain. Tak dipandangnya langsung. Walhal kalau bukan ramadhan, buat kdg2 sampai x cukup lak. Jadi on monday tu I cakap kat my sis, I nak twist a bit ... buat resepi fofuler CMG ni with the spaghetti. I have the feeling it's gonna be a hit cam goreng pisang panas bila the kids nampak nanti. True enuff .. habis licin eventho that day I buat it was a bit dry sbb dah kehabisan susu. Memang sempoi resepi ni, bahan pon mudah je. Tak perlu la I canang lebih-lebih kan since ramai pon dah cuba & dah tau kelazatannya @_@


SPAGHETTI LEMAK PEDAS
(Sumber: CMG)


1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air

  1. Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
  3. Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
  4. Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...