Iftar day 15. Actually iftar hari ke 14 tu my sis buat spaghetti bolognese ... x laku pulak sbb the kids lebih excited dgn mknn lain. Tak dipandangnya langsung. Walhal kalau bukan ramadhan, buat kdg2 sampai x cukup lak. Jadi on monday tu I cakap kat my sis, I nak twist a bit ... buat resepi fofuler CMG ni with the spaghetti. I have the feeling it's gonna be a hit cam goreng pisang panas bila the kids nampak nanti. True enuff .. habis licin eventho that day I buat it was a bit dry sbb dah kehabisan susu. Memang sempoi resepi ni, bahan pon mudah je. Tak perlu la I canang lebih-lebih kan since ramai pon dah cuba & dah tau kelazatannya @_@
SPAGHETTI LEMAK PEDAS
(Sumber: CMG)
1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air
- Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
- Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
- Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.
Cam simple n sedap ni, harus boleh cuba....
ReplyDeletemck .. cuba la, mmg sempoi & sodap ;-)
ReplyDelete