Friday, August 19, 2011

Puding Berkuah Fruit Cocktail - (Iftar 16 Ramadhan 1432H)


Masuk blog Yatiememories terberkenan dgn puding ni. Terasa-rasa sejuk je tekak. Terus mlm tu godek utk iftar esok harinya ;-) Tapi tang kuahnya tu I buat just the way my family like it ... tambah 1 sudu makan tepung kastad bg pekat sket.

Puding Berkuah
(Sumber: Yatiememories)

Bahan2 Utk Puding
  • 1 cwn tepung kastard
  • 5 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1/2 cwn gula

  1. Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
  2. Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
  3. Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
Bahan Utk Kuah
  • 1 tin mix fruits ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air biasa (air masak)
  • 1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)

  1. Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
  2. Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang mix fruit dan susu.
  3. Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur mix fruit.
  4. Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kuahnya I buat macam ni ... seperti yg biasa I buat kuah kastad ...

1 tin susu cair
1 tin fruit cocktail
1/2 cawan air
5 - 6 sudu gula
1 sudu makan tepung kastad

Campurkan semua bahan, masak sebentar atas api utk larutkan gula. Sejukkan dalam fridge sebelum dihidang.

5 comments:

  1. SALAM RAMADAN resipi ini cukup sesuai bulan Ramadan ini, akak ambil resipi ya lama dah tak buat. SELAMAT HARI RAYA

    ReplyDelete
  2. Hari ni dah plan tak nak masak.....hmmmmmm mcm terasa je sejuk tekak ni...:))

    ReplyDelete
  3. tlupa la yg ramadan kali ni kiter blm lg bt puding mcm ni..huhu...sedapnyer bl dimakan sejuk2. :)

    ReplyDelete
  4. kak paty, mck & del:
    best kan ... mmg sejukkk je rasa tekak :)

    ReplyDelete
  5. asslm..nk tnya..buahan koktail tu campur susu sekali dengan air manis koktail tu ke?ke amik isi sahaja?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...